jano19: Vrátím se k tvé otázce. V našich končinách je 100% potravinová soběstačnost velice nepravděpodobná, pochybuju, že někoho takového najdeš.
Potravinová sebestačnost
Re: Potravinová sebestačnost
Je sestaven. Je pestry. To se seslo par lidi z preppers a porovnali jsme si data ohledne vynosu a navrhnuli jsme zahradku a tedy i jidelnicek, ktery cloveku zajisti po cely rok pestrou stravu. Rovnou jsme tedy udelali seznam semen, ktere prepper by mel mit, aby mohl byt docasne potravinove sobestacny na tech 500m2 na rok a vice nez vetsina obyvatelstva umrela.
Bohuzel nebyl otestovan na cely rok, protoze nikdo nechtel pestovat na vetsiny pozemku kukurici a nebo nikdy obetovat 30 000 na ten pokus.
Promin, ale ozvu se ti asi za par dni az budu mit cas a podobneji to sepisu ohledne te prvni pozatky co jsi polozila vcera. Ale nic neslibuji.:)
jano19 říká:
Je zostaveny jedalnicek pre tych 500m2 ?
Re: Potravinová sebestačnost
QNX: Dovolim si nesouhlasit, myslim, ze je mozna 100% potravinova sobestacnost i dnes v CR, za cenu jisteho uskrovneni. Nikdy nebudu schopen sam vyprodukovat sul a koreni (cukr take ne, ale ten dokazu nahradit jinak). V soucasnosti je to za pomoci ropy, ale mozne by to bylo i bez, za vynalozeni mnohem vetsiho mnozstvi energie. Dalsi vec je, ze homo sapiens nikdy nezil a nezivil se sam (krome poustevniku a psancu, a i ti nejakym zpusobem zaviseli na jinych lidech), ale vzdy se zivil ve skupine (=komunite), takze urcita vymena nadprodukce tu byla vzdy.
QNX říká:
jano19: Vrátím se k tvé otázce. V našich končinách je 100% potravinová soběstačnost velice nepravděpodobná, pochybuju, že někoho takového najdeš.
Re: Potravinová sebestačnost
Caso: Nečteš pozorně, nepsal jsem, že není možná. Psal jsem, že není pravděpodobná. Souhlasím s tebou, že potravinová soběstačnost možná je. Dokonce bych si dovedl představit používání pouze lokálního koření a co se týká cukru ...... už jsem psal o tom jak jsem vyráběl cukr z pšeničné mouky i z topinambur. Samozřejmě by to šlo i z cukrovky, ovoce, mízy stromů a mnoha dalších zdrojů. 100% potravinová soběstačnost je nepraktická, není nutná a proto se o ni asi nikdo nesnaží. Proto jsem napsal, že není pravděpodobné, že by se v ČR našel někdo 100% potravinově soběstačný. Proto ani původní dotaz nedává moc velký smysl, obzvlášť, když to doplníme o poznámku, kterou tady napsal Patrik Stach. Každý by potřeboval úplně jinou plochu pro dosažení potravinové soběstačnosti. Odpověď na ten původní dotaz může být opravdu jenom nějaký statistický průměr .......... nebo v lepším případě osobní experiment.
Re: Potravinová sebestačnost
QNX: Ano omlouvam se, jen tak jsem diskusi proletel. K odpovedi mne vedlo to, ze jsem si nebyl schopen vybavit zadne jidlo za posledni mesic, ktere bych jedl a nepochazelo z vlastnich zdroju. Vim ze cukr jde vyrobit doma, pouzivat lokalni koreni a solit popelem, ale asi bych to nikdy nedelal, cukr bych nahradil medem a sirupy, a koreni a sul bych readeji smenoval (az dojdou zasoby).
Re: Potravinová sebestačnost
Caso: ano, ten med bude nejlepší náhrada za cukr. Solení popelem znám ze zálesáckých příruček, ale je to blbost. Jednak popel moc slaný není a především neobsahuje téměř žádný chlorid sodný. Nemá to tedy potřebný efekt. Vyrábět doma sůl ...hmm, tak to nevím, asi bych si raději došel pro mořskou :-) Já o 100% potravinovou soběstačnost nemám zájem. Třeba kakaovníky mi tady nerostou a bez čokolády se obejít nechci ........ i když mám recept na výrobu čokolády z lipových květů :-)
Re: Potravinová sebestačnost
QNX: Ani ja o 100% sobestacnost nestojim a rad si obcas uzivam luxusu moderni doby. Zaroven nestojim ani o prilis velkou zavislost a je fakt, ze se dokazem uzivit sami (za cenu uskromeni se v nekterych ohledech). Jsem presvedceny, ze v momentu kdy by bylo potreba, tak lide okamzite prejdou na klasiku (jidlo jednou denne, pouze to co je dostupne). Sam jsem to zazil a je to hned, zaroven se stane jidlo hlavni potechou. Cetl jsem nedavno studii o jidle na francouzskem venkove pred revoluci, a nacpane bricho bylo vlastne nejvetsi slasti obycejneho cloveka.
-
- Příspěvky: 1744
- Registrován: 21 dub 2011 08:02
Re: Potravinová sebestačnost
a to je jádrem diskuse. jestli jsme schopni připustit, že se budeme živit z vlastních zdrojů,. Je irelevantní, jestli tak chceme činit, či nikoli, důležité je, jestli na to máme , nebo ne¨. Solnou diskusi bych narušil jendoduchým matematickým příkladem. kilogram soli stojí 3 až 4 kč. naše rodina spotřebuje 3 kg ročně. tzn 12 kč ročně. vezmu li tedy 300kč, mám soli dosmrti....
Je zbytečné polemizovat, kdy a jak budeme soběstačnost potřebovat. pro někoho krutá nutnost, pro jiného zábava.
Ani já o stoprocentní soběstačnost nemám zájem, to však neznamená, že se nebudu zajímat o to, kterak tak činit.
Re: Potravinová sebestačnost
Ale stejne by me to zajimalo, ten jidelnicek a nasledne potrebna plocha k tomu, abych v nasich stredoevropskych podminkach prezil i s rodinou v poctu trebas peti lidi, pocitam otec, matka, jedno dite, babicka, prababicka pripadne pristehovalevsi se sestra s chalanem takze 7 :) Prece tady nikdo nejsme jen ja, ty nebo jen ja :) Takze abych mel dost energie dojit par kilometru do lesa tam mlatit sekyrkou do stromu a pak to nejak dotahat domu abysme si mohli uvarit obed.
Stejne tak by me zajimalo jak si pak udrzet pestrou stravu po celej rok abysme nedostali kurdeje z nedostatku vitaminu, cpat se jen masem a bramborama a zelim muze stacit ale nemusi. Hehe kdo se toho ujme?
-
- Příspěvky: 1744
- Registrován: 21 dub 2011 08:02
Re: Potravinová sebestačnost
aTo je vlivem masáže, že potřebujem kopce zejména exotické stravy. Dodržet zdravý životní styl nebude nic světoborného. Stačí mít dostatek kořenové zeleniny a košťálové. Z okurek uděláš kvašáky, přihodíš mrkev, mladej tuřín a červenou řípu a v zimě budeš tahat se soudku, jako když najdeš. To samé zelí, dva sudy zelí po 50 litrech a máš požehnání pro celou rodinu. Na kraji zehrádky necháš řádnej záhon kadeřavé kapusty a do každé polívky otep kapusty, páč tam toho je.... vydrží celou zimu. V krechtech budeš mít hromadu červený řepy a tuřínu, nakrouháš , nacpeš do malýho škopku a za tejden máš kvašenou řepu, která se vitamínama a enzymama úplně hejbe. Budeš mít uskladněný zedva metráčky dýní a budeš dělat polívčičky, pěkně se sušeným kořeníčkem, co si vyrobíš po sklizni a flákneš k tomu sušenej líbeček. Při draní peří po večerech budeš žvejkAt sušený křížaly z jablek, co mají kopec vlákniny a i nějaký vitaminek se najde. Palačinky si namažeš marmeládou z černýho rybbízu, i ta obsahuje dostatek vitaminů, dáš si víno z černého bezu a tam se toho taky najde.Guru léčitelů, pan janča tvrdil, že pořádné vitaminy se naleznou v zelenině, nikoli ovoci.Zavaříš si čalamádu z papriky, ranného zelí, můžeš přihodit i rajče, nebo cokoli. Budeš to chroupat jako králík k tej skopovej kýtě na česneku a rozmarýnu, k temu šťouchaný erteple a bude ti dobře..... věř mi.
mastnacek říká:
Ale stejne by me to zajimalo, ten jidelnicek a nasledne potrebna plocha k tomu, abych v nasich stredoevropskych podminkach prezil i s rodinou v poctu trebas peti lidi, pocitam otec, matka, jedno dite, babicka, prababicka pripadne pristehovalevsi se sestra s chalanem takze 7 :) Prece tady nikdo nejsme jen ja, ty nebo jen ja :) Takze abych mel dost energie dojit par kilometru do lesa tam mlatit sekyrkou do stromu a pak to nejak dotahat domu abysme si mohli uvarit obed.
Stejne tak by me zajimalo jak si pak udrzet pestrou stravu po celej rok abysme nedostali kurdeje z nedostatku vitaminu, cpat se jen masem a bramborama a zelim muze stacit ale nemusi. Hehe kdo se toho ujme?