ahoj helčo. tři sestry.... já ani nevěděl, že to tak je. kukuřici pěstujju, páč je nádherná a sejem před zmrzlejma.je to obilnina, kterou doma bypěstuješ, vyloupeš a pomeleš a máš šrot nebo mouku. vše se dá, oproti obilí.
fazole dělám i popínavé, i keříčkové, páč to je rychlý jídlo. pnoucí na guláš a do polívek a keříčkové na zeleno a nna zimu do mrazáku. na cibuulce neb s omáčkou, vajíčkem poskytnou dobré jídlo. seju keříčkové postupně, aby byla sklizeň po delší časové období.Dýně je mojje hobby, takže....
futsuu black jsem vyřadil, skrzevá žlutou barvu dužniny. nejjsouu špatné, ale nuričně jsou lepší.JJeště muusím dodat, že se u mne nejjedná o žádnou kratochvíli, ale o obživu. Takže se řídímm tím, jak je dužnina oranžová a jak je dýně uživaelsky přátelská.
Aby něco uměla.Long denice se loupou jako cukey a mají malinkej semeníček a nádherně oranžovou chutnou dužninu..
Hokkaido red kuri je menší, ale vydrží zdravé, Nemusí se loupat a polívku z něj mám za 10 minut na stole.Muskate de provance je chutově asi nejlepší, ale nelze déle skladovat, Jsou náročnější na teplo.Buternuty jsou skvělé na slano, zapíkání, gratinování, jako bramboráky, Sušené jsem pomlel a vyrobil lívance.
Nu a pak můj favorit, a tím je tetsukabuto, syn iron cup. Má skvělou chuť a ze 120 kusů se ANI JEDEN neskazil do dnešního dne.Půl roku po sklizni.Není potíž to vypěstovat, ale aby to nebyla sezonní záležitost, ale aby to našinec mohl žrat celej rok.
V tom vidím účel i smysl. Dýně, kukuřice a fazole nutričně poskytují širokou škálu kvalitních živin a nebojím se s tím přežít. Teda i s tou Zeleninou, co mám ve sklepě.
Ve vyšších polohách bych sel na frajplac začátkem května a přiklopil semínko pětilitrovkou.Sám to tak budu letos dělat. Jižní svah u josuy bude výzvou na letní sucha.´Když si pomůže kapénkovou závlahou, ušeří kopec vody a horu času. Ono, všechno má svoje.Nejlepší ovocnáři nejsou na jižní moravě, ale v podkrkonoší. Holovousy jsou důkazem. Takže se nebát.Zlelináři jo, ale vycejpraj vody, že kdyby to měli platit, šli by o žebrácké holi.