Otázka je, jak dlouhé by to podzemní potrubí muselo být, aby ta lednička celoročně byla teplotně srovnatelná se sklepem. Já to spočítat neumím, ale narazil jsem na odhad, že tak asi 60 m trubek v hloubce 1,2 m. To už je možná srovnatelné s kopáním sklepa a dost by se to mohlo prodražit na výkopových pracech. Takže je otázka, zda-li - když už to má být levnější alternativa ke sklepu - není výhodnější přidržet se daného schématu a využívat to jako sezónní chladničku od září do dubna. V tomto období je potřeba skladování vypěstovaných potravin největší. Mluvil jsem s projektantem, který má doma spižírnu chlazenou přesně tím způsobem, který je znázorněn na obrázku od Filipa Korbela, jen s tím rozdílem, že vzduch nasává ze sklepa, a říkal, že místo klasické ledničky to lze používat právě od září do dubna, kdy tam má teplotu 5 - 8°C. Teďkom přes léto tam má teplotu asi 15 °C. Dále říkal, že takhle chladil i vestavěnou spižírnu, když ještě bydlel v bytě. Vzduch přiváděl zvenčí přes zeď.
QNX říká:
Filip Korbel: Takhle raději ne. Mnohem lepší je přívodní trubku zakopat pod zem. Tak získáš výrazně chladnější vzduch než u nasávání vzduchu pod barákem. Když to bude dobře dimenzované a navržené, tak to bude srovnatelné s dobrým sklepem. Chce to jenom dobře spočítat, vyřešit kondenzaci, zabránit v přístupu nežádoucím návštěvníkům ........ nic co by dobrý PK designér, nebo projektant nezvládl.
Odkud pochází ten obrázek?