Marek Parek: Voda v horském jezeře je oligotrofní nebo dokonce ultraoligotrofní a proto je tak průzračná. Je to voda chudá na množství organismů. Vlastně je to ta "destilka" (dešťová voda) a udržet takovou vodu v koupacím jezírku je problém. Voda kterou ho naplníš už většinou nevyhovuje a samotné koupání eutrofizaci zase zvětšuje. Ta hnědá voda bude zase obsahuje velké množství huminových kyselin a to samo o sobě není na závadu. Dělal jsem jedno jezírko obklopené stromy ze kterých do vody padá velké množství listí. Voda je tam nahnědlá, ale nezapáchající a čistá ...... někdy se v ní také koupeme. Voda u Seppa Holzera průhlednost 2m nemá .....ale je čistá, to ano. Až si do jezírka natáhneš přívod z vodovodu jako Sepp Holzer a budeš tam pouštět nějakých 10-20 l/s čisté vody, tak toho dosáhneš bez problémů kdekoliv.
Můj přístup je trochu jiný. Došel jsem k názoru, že v našich podmínkách je cestou nejmenšího odporu budování jezírek mesotrofních a to takových, kde se udržuje dynamická rovnováha organismů. Nepotřebuje to žádné filtry, žádnou chemii .......... všechno si na starost vezmou breberky. Většinou to trvá několik let než tam rovnováha vznikne, ale pak je to stabilní.