A protože hrnu šponu s ovocnýma stromkama už 25 let metodou pokus omyl, tak zjednodušeně... Pokud uděláte metrový výkop a uvidíte vodu, tak jsou vyhlídky do budoucny špatné. Vůbec se neutěšujte, že někde opodál rostou velké stromy, páč naši předkové uměli udělat drenáž, co funguje na věky...nebyli to lenoši ani hlupáci.
Jediná možnost je pěstování stromků nižšího tvaru než je čtvrtkmen, ev tentýž na slabě vzrůstné podnoži.
Slivoně žilienka, hrušeň na kdouloni a jabko tuším m1 a m4, pak řada moderních.
Jedlý les...samozřejmě že je možno se uživit ovocem. Ovšem v asketickém režimu. Jináč zelenina k tomu.
Když bych sázel černý bez, šel bych do kulturního kultivaru s většími plody a potlačeným obsahem nepříjemných látek vč alkaloidů.Není důležitá pouze kvalita ovoce, ale i odolnost stromů, náchylnost k chorobám i škůdcům a jejich skladovatelnost. Neexistují moderní odrůdy, které by byly skladovatelné jako kožuchy či strýmka, nejsou tak lahodné jako sudetská reneta nebo jadernička moravská. Jsou však hezčí a vhodnější pro pásovou výsadbu v nižších a intenzivnějších tvarech.
Co tím chci říct?? Není jedno co a kam a jak sázíte, jak se o to staráte, pokud z toho něco chcete mít. Stálo mnne to mnoho stromků a mnoho úsilí. a čas, který jsem ztratil nevhodnou výsadbou už nikdy nenajdu........
Navíc, jeddiné skladovatelné ovoce jsou jablka.Zbytek musíte sníst, zavařit, zamrazit, usušit či vypálit.Zároven málokdo rozvrhne sklizeň do maximální časové šířky výběrem odrůd. U slivoní lze od koncem června do půlky října.U třešní konec kvetna až konec července, višně konec srpna.
Jablka červenec až říjen sklizen, skladování do další sklizně, hrušky od konce června do konce října, skladování do února..
Nenechte se odradit, jsou věci, co rostou všude... líska, jeřabiny, aronie, kdoule, mišpule,rybízy a angrešty, růže dužnoplodá, muchovníky a mirabelka nancyská, a fůra jiných. je to celý vesmír, lahodnej a voňavej.
pod korunou stromu nelze pěstovat jiné. vedle jo, ale jináč kradeš sám sobě.