Ahoj QNXy ( nebo někdo jiný šikovný)
Máte někdo kotlík na výrobu dřevěného uhlí? Nemyslím sud, co se propálí. Zajímalo by mě to, protože bych o takový kotlík měla zájem - koupit nebo od Vás vyrobit.
Děkuji za informace
Jitka
Ahoj QNXy ( nebo někdo jiný šikovný)
Máte někdo kotlík na výrobu dřevěného uhlí? Nemyslím sud, co se propálí. Zajímalo by mě to, protože bych o takový kotlík měla zájem - koupit nebo od Vás vyrobit.
Děkuji za informace
Jitka
Jitaka M.: Já DU dělám v těch 200l sudech, ale mám i 700l kotel. Zatím jsem ho na pálení nepoužil. Chtěl jsem ho obestavět a zaizolovat, abych zvětšil účinnost ........ ale zatím k tomu nedošlo. Udělat ......... no, pokud by se to mělo dělat nové, moc levné to nebude. Už jen na materiálu to naskáče. Záleží na rozpočtu. Pokud není moc omezený, tak udělat něco nového. Pokud omezený je, tak najít něco vhodného na šrotu a pak to předělat. Hodně by záleželo na požadavcích jak to má fungovat, jak velké to má být atd. Karbonizační pece jsem docela studoval, je spousta pěkných konstrukcí. Kovové i zděné, všechny možné velikosti :-)
kotel jsem vyhodil do šrotu,nebo je to k ničemu a pro QNX,po návštěvě rumunské bukoviny ,která je největším producentem dř.uhlí na světě .Na takový kvanta stačí milíř,nebo vykopat jámu,nebo v malým hodně rychle spálit hromadu drobných větví a zalít to vodou,no prostě nějakej kotel je zhovadilost ,když to jde tak prostě
když budete chtít doma získat železo z rudy tak si postavíte vysokou pec?
biouhel ,nebo jak tomu říkáte, se rozpadá velice pomalu ,takže je můžete doplňovat po trochách každej rok,do pole-země nebo do kompostu
dnes si nedokážu představit na co bych ten kotel měl,vyrobil jsem si ho sám,bo jsem dělal ve firmě kde se vyrábí ruzné pece, izolace co snese 1200 mi zustala...
Trochu tohto uhlia som vyrobil v kachliach, alebo keď horelo vonku ohnisko, tak som tam nakoniec nahádzal hrubšie drevo a po chvíli horenia zasypal popolom a hlinou. Problémom bolo skôr ako výsledný produkt podrviť, lebo predpokladám, že čím menšie kúsky, tým lepšie, ale asi možno najlepšie by bolo rozdrviť to úplne na prach. Viete niekto, ako to urobiť bez zvláštneho vybavenia?
Hlad: Milíř je fajn, ale s jeho efektivitou je to už horší. Kotel (kotlem jsem nazval 700l tlakovou nádobu, to pro upřesnění) není k ničemu, může se z něj udělat karbonizační retorta mnohem zajímavějších vlastností než má milíř :-) Zdrž se unáhlených soudů, když vlastně ani nevíš co konkrétního mám a nemáš tedy žádnou šanci posoudit užitečnost/neužitečnost. Něco nastuduj, na netu máš k tomu spoustu informací. Tisíce lidí po celém světě používají jednoduché karbonizační retorty pro jejich výhody. Až nastuduješ, tak to i vyzkoušej a pak si o tom můžeme znovu promluvit.
Biouhel neznám, ten uhlík bude pro rostliny lákavej, ale já bych chtěl vědět, jestli se z toho dají získat nějaké destiláty, třebas dehet, nebo terpentýn....nebo něco dalšího. Pak by to bylo pro mne ještě zajímavější.
JBJ: Ano, to při práci s retortou získat lze. Nejvíc je tam kyseliny octové, metanolu a acetonu. Z octovky by se dal udělat další aceton (byl by asi užitečnější, než octovka). Dehty podle materiálu. Terpentýn ........ když do retorty dáš pryskyřici tak můžeš získat i terpentýn a kalafunu.
Covece tys s tim automatem uz zapomnel co je dehet co? .)
jarda bon jovi říká:
Biouhel neznám, ten uhlík bude pro rostliny lákavej, ale já bych chtěl vědět, jestli se z toho dají získat nějaké destiláty, třebas dehet, nebo terpentýn....nebo něco dalšího. Pak by to bylo pro mne ještě zajímavější.
mě by zajmali ty výhody kotle pro obyčejnýho člověka a pro Zem , asi to budem muset mít všichni když je to tak výhodný
lidi radši propalte sto sudu ze šrotu než si pořídíte něco za další drahou energii,
QNX nepřekrucuj téma a to je biouhlík v hlíně,resp. jeho přidávání Dehet a octovku si nech jinam - o tom jsem nenapsal ani čárku,nebo kolik z vás chce dělat dehet,třeba i v tomto tématu?
uhlík jsem přidával už v 96,to si netušil o něm nic, tak mě nepoučuj o vhodnosti nesmyslu
nejseš ty politickej?
Hlad: To neřeš. Jsou tu lidi co retorty na výrobu DU zajímají a jsou tu lidé se zájmem o dehet. Prostě to ignoruj, když tě to nezajímá.