Pesticidy v nás

Trendy, trvalá udržitelnost, úvahy, ..
Odpovědět
Anastázie
Příspěvky: 96
Registrován: 09 čer 2015 20:31

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Anastázie »

Co dělat, aby se systém změnil? A on se změní, protože nás k tomu sucho donutí.


1. Pokračovat v tom, co už se děje - obnovovat rozorané cesty, meze, vysazovat stromy, obnovovat rybníky, zadržovat vodu v krajině.


2. To, co se neděje nebo jen v malé míře a je třeba zavést, je osvěta a výzkum - jak produkovat zemědělství bez jedů a bez znečišťování povrchových a spodních vod.


3. Dát větší prostor a víc peněz lidem, kteří hospodaří ekologicky a vzít peníze těm, kteří otravují naši krajinu a vody.


4. Tlačit na Evropskou unii, aby podporovala jen ekozemědělce a nic nedávala těm, kteří jedují. Pokud velkozemědělci nebudou mít dotace, skončí nebo přejdou na ekozemědělství. To, proč je krajina plná jedů je především chybným nastavením dotací. Pokud se jedařům bude vyplácet cpát do krajiny jedy, budou v tom pokračovat. Pokud to pro ně přestane být výhodné, budou třeba dělat elektroauta. Pro tyto lidi platí jen to, co vynáší. Nějaká příroda je nazajímá. Kdyby jim sebrali dotace, jejich podnikání se stane ztrátovým.


5. Velmi málo vidím práci novinářů - nenformují prakticky vůbec o tom, jak se používáním pesticidů ničí pitná voda. Nepřinášejí poznatky z výzkumů. Nenabízejí alternativy, neučí zahrádkáře nepoužívat chemii, kteří, pokud tak činí se jim to dříve nebo později ocitne ve studních. Nebijí na poplach a nevidí alternativy k jedování. I ty hraboše vyřešila příroda- čápi.


6. Jak už tady bylo řečeno - pokud by si chtěl našinec koupit chatu, domeček a políčko a živit se tím, co si vypěstuje, nemá šanci se uživit, protože každý měsíc musí povinně sehnat na zdravotní pojištní cca 2000 Kč i když za celý měsíc ani tolik nevydělá, protože jen sází, sklízí, uživí tak tak sebe, ale nemá z toho peníze. Takto nastavený systém je zločin.


Uživatelský avatar
Jitka Řezníčková
Příspěvky: 64
Registrován: 09 srp 2010 13:37

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Jitka Řezníčková »

Ad 6) Možná by to vyřešil nepodmíněný příjem. Pokud by se zrušili všichni úředníci, kteří poskytují dávky (kromě těch, kteří počítají penze) a peníze na dávky + platy zrušených úřednických míst se rozpočítaly na hlavu, snad by na každého člověka měsíčně snad těch 2000 Kč zbylo. Četla jsem, že tam, kde se pokoušeli nepodmíněný příjem zavádět, to skončilo na závisti lidí, kteří nepřáli všem ty peníze.


Uživatelský avatar
Jitka Řezníčková
Příspěvky: 64
Registrován: 09 srp 2010 13:37

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Jitka Řezníčková »

Našla jsem zajímavý dokument, co Češi dělají proti suchu


http://www.suchovkrajine.cz/vystupy/katalog-opatreni


Cybí tam však to nejdůležitější - přestat dotovat jedování polí. A to si musí uvědomit i Evropská unie, i celý svět, že tudy cesta nevede, jinak my a naši potomci nebudeme mít pitnou vodu


Anastázie
Příspěvky: 96
Registrován: 09 čer 2015 20:31

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Anastázie »

Našla jsem článek o práci našich vědců, kteří říkají, že emise CO2 nejsou tím hlavním problémem, co způsobuje oteplování. Je to především hospodaření na velkých lánech, absence malých polí a mezí, absence stromů. Vegetace ochlazuje krajinu. Pokud se sklidí pole, začne akumulovat a následně vyzařovat velké množství tepla. Pod kukuřicí a řepkou není jetel, aby tam po sklizni zůstala zelená plocha.


https://www.info.cz/cesko/vybusna-teze-ceskych-odborniku-za-zmeny-k...


Ivan Permawebovič
Příspěvky: 108
Registrován: 26 bře 2013 22:07

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Ivan Permawebovič »

Teorie oteplování - dle svých teorií mají vědci i své algoritmy, tak to pokusně můžeme vyzkoušet a zabalme Saharu reflexní folií :-) 


Klimatičtí archeologové prokázali, že naši předkové zastavili ve středověku pokles teplot , tj. byli jsme  již na teplotní "svahu" sunoucím se do doby ledové, a to tím že velmi odlesňovali zemi. Co je vedlo k tomu, že při průměrné hustotě obyvatelstva 10 osob na km2 odlesnili některé země z více než 90% ?


Největší absorbce sluneční energie ale má urbanizovaná krajina - je divné, že ani na stavebních veletrzích níkdo nenabízí střešní krytinu s minimální absorbcí (máte rádi horko v podkroví?) , natožpak aby byla např. část výstavy na toto téma.


Bohužel musím uznat , že asfalt. silnice natřené nabílo by při jízdě proti slunci byly dost nepříjemné.


Co by mne zajímalo, pokud bychom celou zemi zalesnili = udělali bychom ostrov nižší teploty ve středu Evropy, jak by se to projevilo na srážkách, tj. měly by se oblačnosti táhnoucí přes nás více vypršet (?).     





Martin HorňákX01
Příspěvky: 118
Registrován: 02 bře 2016 08:33

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Martin HorňákX01 »

novináři patří postřílet, řekl kdysi Zeman a vědci, to jsou úhlavní nepřátelé toho správného pokroku, jen berou peníze a výsledky žádné


až mi někdo poradí, jak přivolat déšť budu rád, mám zatím od tání sněhu (půlka února) cca 200mm deště.....pecka


střesní krytiny, které odráží teplo jsem viděl, ale je to kapka v moři, asi se to moc nechytlo, bo jsem to už pak nikdy neviděl


stejně jako pole po sklizni pálí aj FVE, to se zatím neřeší, jediný vysvobození je zatím jádro a snižování energetické náročnosti obyvatelstva, což paradoxně v sektoru výměny klasických žárovek za tzv úsporné vedlo k jejich zdražení, k zvýšení náročnosti recyklace, ke snížení životnosti a u pasivních domů přišel majitel o poměrně zásadní zdroj tepla


tradiční žárovku považuju za velmi důležitý zdroj světla, pak je dlouho nic.....a pak snad trochu LEDky na 6/12/24V bez zbytečný elektroniky (startér, měnič napětí a podobný srágory)


asfalt by mohl být šedý, takový kompromis....víc "práce" ale udělá stín stromu


měsíční platby ZP jsou pecka....proto mají poláci zemědělci osvobození od soc a zdrav.....asi jsme tu volili špatný posrance....holt kdo nemá 500ha a víc je v řiti


ale furt nikde nevidím ty zástupy rolníků, co chtejí v souladu s přírodou zemědělčit....jinak stavby na zemědělský půdě nejsou problém, jde v podstatě cokoli kdekoli


ale stále věřím ve světlé zítřky, furt věřím, že příští rok bude víc pršet a vono furt prší méně a méně....ach má naivita...řepka to jistí....











Anastázie
Příspěvky: 96
Registrován: 09 čer 2015 20:31

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Anastázie »

Déšť - bubny šamanů to jistí:-)


Ale vážně. Mělo by se vysazovat více ovocných stromů a ořechů.


Velké lány by se rozhodně měly rozdělit a mezi ně meze.


Lidé se do zemědělství neženou, protože pole nejsou fyzicky vytyčeny a protože si tam nemůžou postavit ani přístřešek.


Neženou se do zemědělství také z toho důvodu, že by je velkozemědělci kropili pesticidama.


Zemědělství nepočítá s dravci a ostatními zvířaty, které sežerou hlodavce, vysbíraji hmyz (vlaštovky např.)


Zemědělství jde cestou sebezničení (pesticidy, velké lány a ještě se to dotuje, jako by ministři a úředníci nedokázali přijít s něčím lepším - to by museli sledovat výzkum, ale to nikdo nedělá, proto raději věří, že pesticidy jsou nevyhnutelné a cpou tam peníze.


Největší překážka je v myslích lidí, že bez pesticidů to nejde. Ale co permakultura?


Martin HorňákX01
Příspěvky: 118
Registrován: 02 bře 2016 08:33

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Martin HorňákX01 »

jak je sucho, tak jeden ořešák oschnul z půlky a druhej ze třetiny, každej v jiným kraji


vytyčit pole je cástka cca do 10tis kč, záleží na počtu lomových bodů


na poli lze postavit statek, v CHKO to limitujou zóny


kropení pesticidama lze omezit vhodným stromovým/keřovým na hranici pozemku


na příští rok je omezení monokultury na 30ha, uvidíme jak se s tím poperou


s dravci se nepočítá protože Stutox


bez umělý chemky to logicky jít nemůže, protože BASF, z čeho by chudáci žili


ale my to vyhrajem, snad, nakonec, jo....


Anastázie
Příspěvky: 96
Registrován: 09 čer 2015 20:31

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od Anastázie »

Na poli nelze postavit statek a bydlet v něm.Aby to bylo možné, je třeba mít územní souhlas obce. Obce by si do svého územního plánu mohly dát, že na svém území nechtějí maxizemědělce jedaře, ale pouze malé ekologické farmy s tím, že by si tam malí ekozemědělci ty farmy mohli postavit a bydlet v nich, mít každy cca 10 ha. Obcím by se ve studních časem obnovila pitná voda, v půdě by se obnovil život, Ekozemědělci většinou mají jak sad, tak pole i kravku, prasata a slepice, sem tam ovečky. Tak by ani nemuseli namáhavě hnojit, zvířata by jim pozemky pohnojila bez vyvážení kejdy na pole. 


Takhle to mají v Rakousku a mají mnohem zdravější životní prostředí, zdravější potraviny a zdravější lidi.


Uživatelský avatar
III
Příspěvky: 24
Registrován: 14 zář 2017 08:12

Re: Pesticidy v nás

Příspěvek od III »

Sláva! Skoro to vypadalo že je jasné jaké to je svinstvo, ale někomu to asi nevadí https://www.birdlife.cz/ministerstvo-ze ... vrch-pudy/

Odpovědět