Míro,
k tomu pěstování podle J.Jeavonse - my z toho něco praktikujeme a výsledky fakt dobrý, mnohem lepší než klasika.
Používám něco a kombinuji s dalšími postupy a úroda je opravdu z malé plochy větší. Nejsem ale tak precizní, abych to měřila/vážila, ale typla bych tak o 1/5 víc na množství a hlavně rychlejší střídání, tudíž víc sklizní z jednoho záhonu. Ale co se mi fakt osvědčilo je kombinace:
Pořádné prorytí půdy na začátku rycími vidlemi, spíš jen nadzvednutí -nedělám double digging, ten se na naší půdě neosvědčil vůbec, měl opačný efekt, půda pak ztvrdla.
Přidání písku (máme těžkou půdu), hoooodně hrubého kompostu, ale nezarývat, jen vrstva nahoře a vše zamulčovat. Na jaře jsou záhony jako peřinka a drží.
Opravdu důsledně plánovat střídání rostlin z pohledu náročnosti na živiny, kořenový systém, sousedské vazby - třeba mrkev z kypré půdy udělá ještě kypřejší.
Záhony už neryji, jen upravuji horní vrstvu pro setí semínek (podle E.Hazelip - najděte si na You tube její film, starý, ale dobrý). Sázím maximum co jde jako sazenice (podle J.Jeavonse) a podle jedné angličanky ty sazenice přesazuji, takže jsou fakt velké. Je to víc práce, ale stojí za to, protože: na záhonu se dá rychleji střídat zelenina (sazenice tam nezabírají místo), vysazené velké sazenice se rychle zapojí a potlačí plevel.
Sázím si malé monokultury, ale střídám je s dalšími vedle sebe a po sobě - opravdu pečlivě plánované střídání na roky. Protože pak jde právě zeleninu rychle rotovat - jednu celou monokulturu sklidíš a hned tam lupneš něco jiného, pokud je to ze sazenic, ušetříš třeba 6 týdnů. Smíšené kultury máme jen minimálně, neb pak bylo všude všechno, pestré, barevné, ale sklizeň ve finále mizerná.
Tím se pak i z malých záhonů dá vypěstovat hodně a z velkých ještě víc :).
Myslím, že dost lidí J.Jeavonsovi nevěří, protože aplikovat jeho způsob pěstování je poměrně pracné a náročné.
Fakt je, že slámu, hnůj mám z venku, biomasu si nepěstujeme na záhonech.
Letos jsme experimentovali s pěstováním v zimě, počáteční pokusy parádní. Tak letos se na to pořádně připravíme a uvidíme, jestli budeme schopni sklízet zeleninu celou zimu :)