Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Nalezněte lidi ve svém okolí
Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od QNX »

Ekozámeček Stroupeček: Pokud organizuji nějaký projekt a vybírám na něj peníze, tak bych měl zajistit i dozor nad efektivním využití vybraných peněz a nad kvalitou práce. To je alespoň můj pohled na věc. To se tam evidentně nedělo. Jak pracuje Reynolds bylo celkem evidentní ještě před rozjezdem tohoto projektu. To prostě nemohlo dopadnout jinak. Dobře, organizátor akce to nemusel poznat, ale stačila krátká konzultace s průměrným projektantem a občasná návštěva někoho, kdo dělá stavební dozor ...... a všechno mohlo být úplně jinak. V těch mega co se vybralo, by se snad pár desítek tisíc Kč pro tento účel našlo .......... nojo, nenašlo, takže tam je nasekaných spousta chyb, které se budou draze opravovat, nebo ani opravit nepůjdou ......... tohle dál sponzorovat, to jsou vyhozené peníze. Earthship ........ ale proč ne, ale úplně jinak a od začátku pořádně. To co vzniklo je především ukázka jak to nedělat.


Uživatelský avatar
Ekozámeček Stroupeček
Příspěvky: 92
Registrován: 11 pro 2014 12:03

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od Ekozámeček Stroupeček »

RE Cyril:
"chyby při realizaci konkretizovat" - Napíšu pár následků (koncepčních chyb), a pokud chceš vědět víc, tak je nejlepší podívat se na to přímo (opravdu škoda, že o tu slevu neměl nikdo zájem). Př.: v jistých ročních obdobích česká dešťovka zkvasí (to už vyřešili), podmáčené zdi (to už brzo dořeší)...


RE QNX:
"měl zajistit i dozor" - Ano, po bitvě je každý generál. A i kdyby je napadlo prověřovat si Reynoldse (jako že málo který ekoalternativec se zajímá o stavební dozor), nevím kde by sehnali dalšího (natož českého) odborníka na Zemělodě (klasický stavební dozor je zvyklý na možné chyby toho, co se u nás běžně staví, ale ručit za experimentální stavbu je těžké).

"Jak pracuje Reynolds bylo celkem evidentní ještě před rozjezdem tohoto projektu." - A dle jakého konkrétního zdroje ti bylo před počátkem Sázavské stavby "evidentní", že Reynolds se nepoučuje chybami a dělá je dokola?

"stačila krátká konzultace s průměrným projektantem" - Očividně nestačila, poněvadž s ním konzultovali docela dost.

"To co vzniklo je především ukázka jak to nedělat." - A tys tam byl, nebo jen trollíš podle názorů ostatních? Než někoho/ něco začneš soudit, poznej ho/to...


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od QNX »

Ekozámeček Stroupeček: Tohle není žádná pobitevní generálština, to je naprosto běžná praxe ve stavebnictví. Pokud si investor nedokáže ohlídat stavbu sám, tak se mu podcenění dozoru většinou dost těžce vymstí. Prověřovat Reynoldse nebylo potřeba, jak pracuje bylo zřejmé. Stačilo si ohlídat, jestli chce i u nás stavět stejně jako jinde, nebo jestli má připraveného něco lepšího. Na to stačila ta krátká konzultace s projektantem (pokud proběhla a projektant ty chyby neodhalil, tak to asi nebyl dostatečný odborník). Je tam opravdu spousta evidentních úletů, které jsou zřejmé každému kdo se ve stavebnictví trochu víc pohybuje. Já se za odborníka stavaře nopovažuju, ale s takovým projektem bych Reynoldse vyhnal ..... sláva, nesláva. Nebyl jsem tam, názor jsem si utvořil na základě studia  dokumentace a na základě rozhovorů s lidmi co to pomáhali stavět. Nepsal tady náhodou i nějaký Stroupeček, že : "Raynolds je bez nadsázky businessman, který s nimi a jejich dárci vyj*bal. Odfláknul to ....."  a "je potřeba poučit se Sázavským modelem a přizpůsobit to podmínkám ČR." .......... já v podstatě píšu to samé, jenom v jiných větách. Jediný rozpor, který máme spočívá v tom, že já tvrdím, že si za to investor může do značné míry sám, že si to měl ohlídat.


Uživatelský avatar
Ekozámeček Stroupeček
Příspěvky: 92
Registrován: 11 pro 2014 12:03

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od Ekozámeček Stroupeček »

"Jediný rozpor, který máme" - Mě jde víc o to, že ti lidé v Sázavské zemělodi jsou celkem  fajn, ne "zemětunýlek", ne hajzlové...

"naprosto běžná praxe ve stavebnictví" - Zapomněl jsi na přídavné jméno "mainstreamovém", poněvadž ve svépomocném to je rarita.

"Pokud si investor nedokáže ohlídat stavbu sám" - O to se také snažili, ale Reynolds je paličák.

"jak pracuje bylo zřejmé" - O5 jsi zapomněl zdroj informace (starší než datum stavby), který by mě zajímal.

"projektantem [...] nebyl dostatečný odborník" - Ano, nebyl to odborník na Zemělodě (kde by nějakého sehnali?), takže viděl chyby i tam, kde nebyly, a i když projekt přepracovali, něco zůstalo.

"Je tam opravdu spousta evidentních úletů" - To, že jsi tam nebyl, říká hodně...

"Nepsal tady náhodou i nějaký Stroupeček" - Připomeň si význam slova kauzalita. Nejprve Reynolds stavěl, při tom teprve začínalo vycházet najevo, jaký je a až pak se ta informace dostala i k nám. Ne naopak, xD.


Uživatelský avatar
JCM
Příspěvky: 14
Registrován: 20 srp 2013 12:34

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od JCM »

jak se řeší ta dešťovka?

Ekozámeček Stroupeček říká:


 v jistých ročních obdobích česká dešťovka zkvasí (to už vyřešili)





Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od QNX »

Ekozámeček Stroupeček: Já je neznám, je možné, že jsou fajn. Dokonce jsem psal, že nevím, jestli lidé co tam teď žijí jsou totožní s vlastníky. Za tunýlek pokládám účelové založení neziskové organizace, která na tu nemovitost vybrala peníze a teď vlastní, ale nikdy žádné členy nepřijímala a nepřijímá. To je dost velké pokroucení smyslu "organizace".  Férové by bylo prezentovat to od začátku jako projekt soukromých osob.


Když jsem psal ve stavebnictví, tak jsem myslel ve stavebnictví. Když si někdo svépomocí stluče kurník, nebo chlívek pro kozu, tak tam se samozřejmě na nějaký stavební dozor nehraje. V případě zemělodi však šlo o stavbu za několik mega. To už je případ, kde je nějaká kontrola vhodná. Já sám bych do té kontroly investoval. Vyplatí se to. Snad to bude poučení pro ostatní.



Pokud je Reynolds paličák, ať je ........ ale pak to přineslo nějaké následky. Já bych mu stavbu svého domu nesvěřil a to ani v případě, že bych chtěl stavět zeměloď. Tohle není chyba Reynoldse.



Jak pracuje bylo zřejmé z jeho předchozích realizací. Těch je zdokumentováno hodně. Neznám však ani jednu zdařilou z NAŠEHO klimatu.



Projektant nemusí být odborník na zemělodi, aby byl schopný posoudit takové věci jako energetické zisky a ztráty, tepelné mosty, stavební, izolační a akumulační materiály, použité stavební technologie, životnost použitých řešení, statické výpočty atd. atd. ........ Když jsme stavěli dům, tak jsme si ho sice také nakreslili se ženou v podstatě kompletně, ale poslední slovo měl projektant. Někde zvětšil průřez trámů, někde změnil způsob založení stavby, někde změnil konstrukční detail. Nechali jsme si od něj poradit a udělat projektovou dokumentaci pro SÚ. Nebyl to odborník na zemělodě, ale klidně by dokázal vylepšit i ten Reynoldsův projekt. Stavební dozor na stavbě jsem si dělal především sám, ale i tak jsem si několikrát pozval na kontrolu projektanta. Měl jsem tam dva velice šikovné zedníky, takže jsem je ani moc hlídat nemusel, ale kdyby to stavěla parta dobrovolníků, tak by ta kontrola musela být asi tak 100x intenzivnější.


Kauzalita ........ ale kdepak, už před započetím stavby se vedla spousta diskuzí o vhodnosti konceptu zemělodi pro chladné klima. Ze strany realizátorů to prostě bylo podceněné, teď nesou následky a další ještě ponesou.


Nenaštvávej se, tohle jsou prostě naprosto běžné zkušenosti z praxe. Výmluva na "alternativu" je dodatečně málo platná. Obyvatelé zemělodi mohou být fajn lidé, ale prostě doplácejí na minulé chyby. Nemůžeš to házet na Reynoldse, protože ten udělal v podstatě přesně to, co dělá už roky a udělal to tak, jak to dělá už roky.  Co je teď důležité? Zeměloď měla být ukázkový projekt, tak by bylo dobré tu ukázkovost dotáhnout. To znamená stavbu pořádně zdokumentovat, popsat zdařilé věci a především popsat chyby, nedokonalosti, nefunkčnosti, nevýhody a to zveřejnit! Teprve pak z toho bude nějaký užitek.






Andy Rak
Příspěvky: 18
Registrován: 23 led 2012 22:33

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od Andy Rak »

Michael Reynolds je podvodník. Bodka.
Že je projekt earthship nevhodný pre naše klimatické podmienky a nikdy nemôže fungovať som upozorňoval už pred spustením stavby, dokonca som po prezretí si fotografií pozemku kde sa mala earthship stavať upozorňoval na to, že pozemok na podobnú stavbu nie je vhodný (na fotografiách boli zjavné vlhkomilné druhy rastlín). Túto earthship netreba opravovať a treba ku nej púšťať ľudí a to prosím úplne zadarmo! Je to totiž veľmi potrebné, aby na vlastné oči videli ako to dopadne, keď sa niekomu v zápale eufórií pomúti rozum natoľko, že stratí schopnosť racionálne myslieť.


Téme earthship som venoval riadny kus svojho času a s kľudným svedomím môžem povedať, že je to jeden z najväčších nezmyslov, aké sú ľudia schopní postaviť a nazvať to bývaním.


xebo
Příspěvky: 5480
Registrován: 13 bře 2024 09:22

Re: Sleva na prohlídku ZEMĚLODI Sázava

Příspěvek od xebo »

[u][url=http://audiobookkeeper.ru/book/4029]ВЫСО[/url][/u][u][url=http://cottagenet.ru/plan/393]286.5[/url][/u][u][url=http://eyesvision.ru/bates-medical-arti ... stigmatism]Repr[/url][/u][u][url=http://eyesvisions.com/use-your-own-eyes-chapter-25]CHAP[/url][/u][u][url=http://factoringfee.ru/t/1126638]Musi[/url][/u][u][url=http://filmzones.ru/t/905148]Kenn[/url][/u][u][url=http://gadwall.ru/t/893593]Mike[/url][/u][u][url=http://gaffertape.ru/t/1101617]Laur[/url][/u][u][url=http://gageboard.ru/t/1094191]homm[/url][/u][u][url=http://gagrule.ru/t/836785]Соде[/url][/u][u][url=http://gallduct.ru/t/1162081]нача[/url][/u][u][url=http://galvanometric.ru/t/852161]Chre[/url][/u][u][url=http://gangforeman.ru/t/1003407]фант[/url][/u][u][url=http://gangwayplatform.ru/t/1377844]Sidn[/url][/u][u][url=http://garbagechute.ru/t/1144032]Appl[/url][/u][u][url=http://gardeningleave.ru/t/1027640]Curv[/url][/u][u][url=http://gascautery.ru/t/1143904]Deko[/url][/u][u][url=http://gashbucket.ru/t/795778]Муро[/url][/u][u][url=http://gasreturn.ru/t/1144037]Инди[/url][/u][u][url=http://gatedsweep.ru/t/816989]Чапл[/url][/u][u][url=http://gaugemodel.ru/t/1161486]Скоп[/url][/u][u][url=http://gaussianfilter.ru/t/1203471]Audi[/url][/u][u][url=http://gearpitchdiameter.ru/t/928360]Tesc[/url][/u]
[u][url=http://geartreating.ru/t/926853]Domi[/url][/u][u][url=http://generalizedanalysis.ru/t/918798]Sorr[/url][/u][u][url=http://generalprovisions.ru/t/854334]Соде[/url][/u][u][url=http://geophysicalprobe.ru/t/853676]Homo[/url][/u][u][url=http://geriatricnurse.ru/t/854841]Соде[/url][/u][u][url=http://getintoaflap.ru/t/855221]худо[/url][/u][u][url=http://getthebounce.ru/t/648515]Judd[/url][/u][u][url=http://habeascorpus.ru/t/1088027]Sacr[/url][/u][u][url=http://habituate.ru/t/1090097]Than[/url][/u][u][url=http://hackedbolt.ru/t/813106]Euge[/url][/u][u][url=http://hackworker.ru/t/1119345]Soul[/url][/u][u][url=http://hadronicannihilation.ru/t/1102035]York[/url][/u][u][url=http://haemagglutinin.ru/t/1095530]Моск[/url][/u][u][url=http://hailsquall.ru/t/808790]Харт[/url][/u][u][url=http://hairysphere.ru/t/818336]Mick[/url][/u][u][url=http://halforderfringe.ru/t/759170]инст[/url][/u][u][url=http://halfsiblings.ru/t/850109]Fran[/url][/u][u][url=http://hallofresidence.ru/t/753855]Robe[/url][/u][u][url=http://haltstate.ru/t/853225]Чист[/url][/u][u][url=http://handcoding.ru/t/1026177]4607[/url][/u][u][url=http://handportedhead.ru/t/1042085]4076[/url][/u][u][url=http://handradar.ru/t/762834]стих[/url][/u][u][url=http://handsfreetelephone.ru/t/831527]XVII[/url][/u]
[u][url=http://hangonpart.ru/t/858627]Grim[/url][/u][u][url=http://haphazardwinding.ru/t/667775]Погр[/url][/u][u][url=http://hardalloyteeth.ru/t/566900]Ever[/url][/u][u][url=http://hardasiron.ru/t/567975]Coto[/url][/u][u][url=http://hardenedconcrete.ru/t/786765]Мель[/url][/u][u][url=http://harmonicinteraction.ru/t/831239]Пете[/url][/u][u][url=http://hartlaubgoose.ru/t/654981]Marg[/url][/u][u][url=http://hatchholddown.ru/t/806482]Цирк[/url][/u][u][url=http://haveafinetime.ru/t/916014]XVII[/url][/u][u][url=http://hazardousatmosphere.ru/t/809215]флот[/url][/u][u][url=http://headregulator.ru/t/1240805]преж[/url][/u][u][url=http://heartofgold.ru/t/1547142]Sela[/url][/u][u][url=http://heatageingresistance.ru/t/759301]Детс[/url][/u][u][url=http://heatinggas.ru/t/1188041]реме[/url][/u][u][url=http://heavydutymetalcutting.ru/t/1182211]Cano[/url][/u][u][url=http://jacketedwall.ru/t/606076]Mari[/url][/u][u][url=http://japanesecedar.ru/t/609216]ELEG[/url][/u][u][url=http://jibtypecrane.ru/t/751036]одна[/url][/u][u][url=http://jobabandonment.ru/t/638674]Tibo[/url][/u][u][url=http://jobstress.ru/t/637427]exci[/url][/u][u][url=http://jogformation.ru/t/755497]1962[/url][/u][u][url=http://jointcapsule.ru/t/1147163]SieL[/url][/u][u][url=http://jointsealingmaterial.ru/t/1147588]Roma[/url][/u]
[u][url=http://journallubricator.ru/t/1048669]Соде[/url][/u][u][url=http://juicecatcher.ru/t/1147186]Push[/url][/u][u][url=http://junctionofchannels.ru/t/1180088]Pali[/url][/u][u][url=http://justiciablehomicide.ru/t/1181584]Niki[/url][/u][u][url=http://juxtapositiontwin.ru/t/1182953]Jame[/url][/u][u][url=http://kaposidisease.ru/t/1179742]Carr[/url][/u][u][url=http://keepagoodoffing.ru/t/1013182]Петр[/url][/u][u][url=http://keepsmthinhand.ru/t/620898]John[/url][/u][u][url=http://kentishglory.ru/t/1182830]визи[/url][/u][u][url=http://kerbweight.ru/t/1179582]Osir[/url][/u][u][url=http://kerrrotation.ru/t/608592]Zone[/url][/u][u][url=http://keymanassurance.ru/t/610777]Miyo[/url][/u][u][url=http://keyserum.ru/t/1180611]Silv[/url][/u][u][url=http://kickplate.ru/t/851693]Сиро[/url][/u][u][url=http://killthefattedcalf.ru/t/1201219]Jewe[/url][/u][u][url=http://kilowattsecond.ru/t/780811]чита[/url][/u][u][url=http://kingweakfish.ru/t/850748]John[/url][/u][u][url=http://kinozones.ru/film/4029]Чарл[/url][/u][u][url=http://kleinbottle.ru/t/678645]Brun[/url][/u][u][url=http://kneejoint.ru/t/812691]Фарк[/url][/u][u][url=http://knifesethouse.ru/t/1241568]указ[/url][/u][u][url=http://knockonatom.ru/t/673047]Сысо[/url][/u][u][url=http://knowledgestate.ru/t/806745]Ясюл[/url][/u]
[u][url=http://kondoferromagnet.ru/t/1199127]КРОЛ[/url][/u][u][url=http://labeledgraph.ru/t/1194222]Zone[/url][/u][u][url=http://laborracket.ru/t/1071417]Shad[/url][/u][u][url=http://labourearnings.ru/t/1378678]иссл[/url][/u][u][url=http://labourleasing.ru/t/1196926]Poul[/url][/u][u][url=http://laburnumtree.ru/t/1190318]Zone[/url][/u][u][url=http://lacingcourse.ru/t/1188591]3101[/url][/u][u][url=http://lacrimalpoint.ru/t/1188207]Zone[/url][/u][u][url=http://lactogenicfactor.ru/t/1186569]Zone[/url][/u][u][url=http://lacunarycoefficient.ru/t/1184102]чист[/url][/u][u][url=http://ladletreatediron.ru/t/1191678]Zone[/url][/u][u][url=http://laggingload.ru/t/1189985]Zone[/url][/u][u][url=http://laissezaller.ru/t/1191614]Zone[/url][/u][u][url=http://lambdatransition.ru/t/1191660]Zone[/url][/u][u][url=http://laminatedmaterial.ru/t/1193092]Zone[/url][/u][u][url=http://lammasshoot.ru/t/1183847]кара[/url][/u][u][url=http://lamphouse.ru/t/1184801]Zone[/url][/u][u][url=http://lancecorporal.ru/t/1184739]Zone[/url][/u][u][url=http://lancingdie.ru/t/1186163]Zone[/url][/u][u][url=http://landingdoor.ru/t/1188354]Zone[/url][/u][u][url=http://landmarksensor.ru/t/1184486]5101[/url][/u][u][url=http://landreform.ru/t/1186652]Zone[/url][/u][u][url=http://landuseratio.ru/t/1184974]Zone[/url][/u]
[u][url=http://languagelaboratory.ru/t/1190770]Zone[/url][/u][u][url=http://largeheart.ru/shop/1827125]хоро[/url][/u][u][url=http://lasercalibration.ru/shop/1827038]обыч[/url][/u][u][url=http://laserlens.ru/lase_zakaz/1886]LS-2[/url][/u][u][url=http://laserpulse.ru/shop/1030703]Sele[/url][/u][u][url=http://laterevent.ru/shop/19455]Кита[/url][/u][u][url=http://latrinesergeant.ru/shop/452905]Ardo[/url][/u][u][url=http://layabout.ru/shop/601820]Mucc[/url][/u][u][url=http://leadcoating.ru/shop/1418627]Intr[/url][/u][u][url=http://leadingfirm.ru/shop/465324]Witc[/url][/u][u][url=http://learningcurve.ru/shop/823035]Book[/url][/u][u][url=http://leaveword.ru/shop/1152227]9904[/url][/u][u][url=http://machinesensible.ru/shop/447242]CM21[/url][/u][u][url=http://magneticequator.ru/shop/922906]Зайч[/url][/u][u][url=http://magnetotelluricfield.ru/shop/862138]Итал[/url][/u][u][url=http://mailinghouse.ru/shop/576285]Росс[/url][/u][u][url=http://majorconcern.ru/shop/789218]Кита[/url][/u][u][url=http://mammasdarling.ru/shop/1151861]9068[/url][/u][u][url=http://managerialstaff.ru/shop/614156]PROT[/url][/u][u][url=http://manipulatinghand.ru/shop/1176265]поля[/url][/u][u][url=http://manualchoke.ru/shop/1545210]Deut[/url][/u][u][url=http://medinfobooks.ru/book/671]Спра[/url][/u][u][url=http://mp3lists.ru/item/4029]NewA[/url][/u]
[u][url=http://nameresolution.ru/shop/1689120]Gerb[/url][/u][u][url=http://naphtheneseries.ru/shop/1034047]сбор[/url][/u][u][url=http://narrowmouthed.ru/shop/470936]фарм[/url][/u][u][url=http://nationalcensus.ru/shop/1389152]рабо[/url][/u][u][url=http://naturalfunctor.ru/shop/1323097]Trud[/url][/u][u][url=http://navelseed.ru/shop/454650]синт[/url][/u][u][url=http://neatplaster.ru/shop/1068936]Busi[/url][/u][u][url=http://necroticcaries.ru/shop/264180]Соде[/url][/u][u][url=http://negativefibration.ru/shop/652851]Serg[/url][/u][u][url=http://neighbouringrights.ru/shop/1026188]MORA[/url][/u][u][url=http://objectmodule.ru/shop/472208]Mini[/url][/u][u][url=http://observationballoon.ru/shop/10441]Rowe[/url][/u][u][url=http://obstructivepatent.ru/shop/1032766]вход[/url][/u][u][url=http://oceanmining.ru/shop/457660]вход[/url][/u][u][url=http://octupolephonon.ru]грам[/url][/u][u][url=http://offlinesystem.ru/shop/1154342]подо[/url][/u][u][url=http://offsetholder.ru/shop/1256917]Acid[/url][/u][u][url=http://olibanumresinoid.ru/shop/303980]ЛитР[/url][/u][u][url=http://onesticket.ru/shop/584426]ЛитР[/url][/u][u][url=http://packedspheres.ru/shop/585590]Take[/url][/u][u][url=http://pagingterminal.ru/shop/689853]авто[/url][/u][u][url=http://palatinebones.ru/shop/690815]ЛитР[/url][/u][u][url=http://palmberry.ru/shop/956488]Dwig[/url][/u]
[u][url=http://papercoating.ru/shop/683101]ЛитР[/url][/u][u][url=http://paraconvexgroup.ru/shop/1649137]Брех[/url][/u][u][url=http://parasolmonoplane.ru/shop/1709231]82х1[/url][/u][u][url=http://parkingbrake.ru/shop/1178254]рабо[/url][/u][u][url=http://partfamily.ru/shop/1420648]Цзед[/url][/u][u][url=http://partialmajorant.ru/shop/1538400]Дьяч[/url][/u][u][url=http://quadrupleworm.ru/shop/1545810]XVII[/url][/u][u][url=http://qualitybooster.ru/shop/1708921]Спер[/url][/u][u][url=http://quasimoney.ru/shop/737265]школ[/url][/u][u][url=http://quenchedspark.ru/shop/936265]Богд[/url][/u][u][url=http://quodrecuperet.ru/shop/1214051]Vale[/url][/u][u][url=http://rabbetledge.ru/shop/1454695]Стре[/url][/u][u][url=http://radialchaser.ru/shop/1504434]Обух[/url][/u][u][url=http://radiationestimator.ru/shop/518230]MPEG[/url][/u][u][url=http://railwaybridge.ru/shop/897907]Alek[/url][/u][u][url=http://randomcoloration.ru/shop/975540]Seba[/url][/u][u][url=http://rapidgrowth.ru/shop/1115857]Domi[/url][/u][u][url=http://rattlesnakemaster.ru/shop/1401885]Звир[/url][/u][u][url=http://reachthroughregion.ru/shop/1559523]напо[/url][/u][u][url=http://readingmagnifier.ru/shop/635649]Mike[/url][/u][u][url=http://rearchain.ru/shop/880193]Маль[/url][/u][u][url=http://recessioncone.ru/shop/936446]прак[/url][/u][u][url=http://recordedassignment.ru/shop/1655027]Эдиг[/url][/u]
[u][url=http://rectifiersubstation.ru/shop/1662347]Бард[/url][/u][u][url=http://redemptionvalue.ru/shop/1668399]Голь[/url][/u][u][url=http://reducingflange.ru/shop/1690124]Смир[/url][/u][u][url=http://referenceantigen.ru/shop/1715998]Фред[/url][/u][u][url=http://regeneratedprotein.ru/shop/1774128]созд[/url][/u][u][url=http://reinvestmentplan.ru/shop/1785645]this[/url][/u][u][url=http://safedrilling.ru/shop/1822970]Бара[/url][/u][u][url=http://sagprofile.ru/shop/1848699]Медв[/url][/u][u][url=http://salestypelease.ru/shop/1856316]пере[/url][/u][u][url=http://samplinginterval.ru/shop/1884377]конч[/url][/u][u][url=http://satellitehydrology.ru/shop/1918778]Elec[/url][/u][u][url=http://scarcecommodity.ru/shop/1932048]Андр[/url][/u][u][url=http://scrapermat.ru/shop/1950445]Кауф[/url][/u][u][url=http://screwingunit.ru/shop/1964070]XVII[/url][/u][u][url=http://seawaterpump.ru/shop/1973622]веще[/url][/u][u][url=http://secondaryblock.ru/shop/1463687]Коле[/url][/u][u][url=http://secularclergy.ru/shop/1498540]Conf[/url][/u][u][url=http://seismicefficiency.ru/shop/1606173]стра[/url][/u][u][url=http://selectivediffuser.ru/shop/1658776]прак[/url][/u][u][url=http://semiasphalticflux.ru/shop/1680542]лите[/url][/u][u][url=http://semifinishmachining.ru/shop/1714218]Игна[/url][/u][u][url=http://spicetrade.ru/spice_zakaz/1886]LS-2[/url][/u][u][url=http://spysale.ru/spy_zakaz/1886]LS-2[/url][/u]
[u][url=http://stungun.ru/stun_zakaz/1886]LS-2[/url][/u][u][url=http://tacticaldiameter.ru/shop/488224]неор[/url][/u][u][url=http://tailstockcenter.ru/shop/1765090]Воро[/url][/u][u][url=http://tamecurve.ru/shop/1773667]люде[/url][/u][u][url=http://tapecorrection.ru/shop/1776784]Зинг[/url][/u][u][url=http://tappingchuck.ru/shop/1784861]Иллю[/url][/u][u][url=http://taskreasoning.ru/shop/506202]Четв[/url][/u][u][url=http://technicalgrade.ru/shop/1856086]XVII[/url][/u][u][url=http://telangiectaticlipoma.ru/shop/1901932](гит[/url][/u][u][url=http://telescopicdamper.ru/shop/1969188]унив[/url][/u][u][url=http://temperateclimate.ru/shop/891010]Кузн[/url][/u][u][url=http://temperedmeasure.ru/shop/937595]авто[/url][/u][u][url=http://tenementbuilding.ru/shop/986506]Борч[/url][/u][u][url=http://tuchkas.ru/]tuchkas[/url][/u][u][url=http://ultramaficrock.ru/shop/988850]Frie[/url][/u][u][url=http://ultraviolettesting.ru/shop/488619]Лихо[/url][/u]

Odpovědět