Ahoj, mám dotaz ohledně hnoje, je to smíchaný hnůj od koní a krávy smíchaný se senem, zatím házím na hromadu, v ideálním případě bych to vše kompostovala, ale nemám představu, jak na to, aby to opravdu fungovalo a abychom zachvíli na pozemku neplavali jen v hnoji a nesmrdělo to tu... Mám hromadu hnoje zaházet slámou? Dá se už ptrvní rok do syrového hnoje sázet (dýně nebo něco jiného)? Jak dlouho zraje než je z něj použitelný kompost? Je třeba nějak přehazovat nebo stačí nechat ho svému osudu? Cokoli vás napadne, budu ráda :) Díky
Co s hnojem?
Re: Co s hnojem?
Můžeš mi ten hnůj přivézt, já ti ho ekologicky zlikviduju.
- Šárka Šantavá
- Příspěvky: 4
- Registrován: 25 bře 2011 10:49
Re: Co s hnojem?
To asi není reálná varianta :)
Re: Co s hnojem?
Sice dyne chtej hodne zivin ale jen do hnoje bych je nesazel. Radsi vykopat diru, nahazet hnuj a na vrh zpatky hlinu. Ale treba ma nekdo jinou zkusenost.
Re: Co s hnojem?
hnůj je nenahraditelná věc. nic na něm neporoste, je to koncentrát, všechno spálí, dole z něj vytéká močůvka, ta zase spálí vše okolo kupy. Samozřejmě to obojí smrdí ( teda jak se to vezme, protože nastartovanej traktor smrdí 100x víc než obrkupa hnoje...). Hnůj patří do země, rozházet a v krátké době zaorat. Nejlepší je uleželý 2-3 roky. Pokud chceme hnůj kompostovat , tak to znamená smíchat ho s nemalým podílem trávy , hlíny, listí atd. - to je šílená dřina, a zbytečná. Bavit se o kopě hnoje a kompostování nemá smysl. Kopa hnoje bude pořád jen kopou hnoje....
Část hnoje můžeš použít do pařeniště nebo do skleníku = vykopat prač horní vrstvu zeminy, navézt do jámy hnůj , přelít horkou vodou a zasypat dobrou zeminou. Do zeminy, sázet, hnůj pak rostlinkám "topí" pod nohama a dává živiny.
Závěr: hnůj naházet jednou za rok na vlečku , odvézt na pole, rozházet a zaorat.
Re: Co s hnojem?
můžu se zeptat proč je nejlepší hnůj uleželý 2-3 roky? Je to tím, že čerstvá sláma, žere při svém rozkladu živiny? Stačí tak dlouho uleželý, až je tedy rozložená? díky za vysvětlení.
Re: Co s hnojem?
Moje zkušenost je ta že slamnatej hnůj se špatně zaorává, nespojuje se se zeminou, trčí ven. Hnůj se musí při orání dostat dolů, pod záklop - pluh půdu vlastně podřízne a svým tvarem otočí.
Čerstvý hnůj pracuje a vyvíjí teplo , proto se dá použít třeba do pařeniště jako "topení" - ale je "ostrej" - koncentrovanej, čpí čpavkem , naproti tomu uleželej hnůj je už po procesu fermentace méně agresivní - "vyváženější", a dobře se zapracovává do půdy. Uleželej hnůj poznáš, má tmavší barvu a jinou strukturu, je v něm minimum organických zbytků jako sláma, ale když hroudu rozlomíš, pořád je vidět kde sláma byla. Nikdy sem o tom až tak nepřemýšlel....
Re: Co s hnojem?
jde mne o to, zda po letech nedochází ke ztrátě org.látek a dusíku...není tam tedy po 3 letech již málo dusíku a tudíž je vhodný pro třetí trať? blbost?
Re: Co s hnojem?
ke ztrátě určitě dochází, určitě u dusíku . Ale dál sem nad tím nikdy nijak nebádal, vždycky to na pohnojení stačilo :)
Re: Co s hnojem?
Můžete mi prosím poradit, vyskytl se mi letos na zahradě na půdě jemný mechový film. Domnívám se, že je půda kyselá, příp. vlhká, nějaký stín tam je, který se nedá odstanit. Bohužel nemám měřičku ph, vlhkosti. Na podzim budu dávat koňský hnůj, je pravdou, že hnůj je spíše zásaditý, takže mně ph zvýší, a dostanu se do ph neutrální? Jak udělat jednoduchou zkoušku ph půdy, lakmusový papírek? díky za rady