Ghí (přepuštené máslo - Wikipedie) je v originále vyčistený mliečny tuk, ktorý sa získava z masla po zbavení mliečnej bielkoviny, vody a prípadných nečistôt. Výroba je jednoduchá v domácich podmienkach, získame produkt výbornej jemnej, nasladlej, oriškovej chuti, vhodný na tepelnú úpravu, aj ako prídavok do bežných jedál. Ďalšie výhody sú v dobrej stráviteľnosti, dlhej skladovateľnosti pri izbovej teplote, v liečivých účinkoch (ak je vyrobené z kvalitného masla) a použiteľnosti na rôzne hojivé a liečivé masti v spojení s bylinkami. Vyšší je i bod prepalovania takto získaného tuku oproti maslu asi o 35%. Je možné ho vyrobiť čisté i ochutené s použitím korenín. Prepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, či olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov, placiek.
Na internete je množstvo návodov a videonávodov na výrobu či už obyčajného prepusteného masla z bežne kupovaného, ale i originálne ghí, z masla vyrobeného z domáceho mlieka. Robili ho bežne i naši predkovia a vyrábali si pomocou neho domácu čokoládu, alebo čokoládové bonbóny vo formičkách.
Podľa ajurvédy je ghí vhodné pre všetky dóšy (regulátory váta, pitta, kapha), podporuje trávenie a životnú energiu. Odporúča sa ráno nalačno jednu polievkovú lyžicu.
Ak máte skúsenosti, podelte sa v diskusii, ak ste ešte takéto maslo neochutnali, vyrobte si ho, stojí to za to.