asi se pleteš ,netřeba dokazovat, stačí se snažit správným směrem a
rozumně cítit,citlivě rozumět - tu máš kormidlo na Nejlepší cestu
asi se pleteš ,netřeba dokazovat, stačí se snažit správným směrem a
rozumně cítit,citlivě rozumět - tu máš kormidlo na Nejlepší cestu
Druhý test placek z žaludové mouky dopadl navýsost dobře: http://hlad.posterous.com/zaludove-bramboraky. Všechny suroviny byly domácí. Další placky z žaludů bych rád vyzkoušel na sladko, mouku spojím nejspíš sušenými švestkami a placky po upečení potřu ovocnými povidly :) Ó jak mě to baví :-)
A další úspěch: žaludová káva!
Patrik Stach: Jestli se nepletu, tak se tady řešil i cukr a JBJ zde dával nějaké dobré cukerné rady ........... no a já jsem na tebe myslel také. Včera jsem vyráběl z mouky seitan a škrob ..... dnes došlo i na výrobu cukru ze škrobu co mi zůstal ze včerejška. Z 12kg mouky jsem vyrobil cca 10,5kg cukru což při ceně cca 10kč/kg za mouku, nebo dokonce 5kč/kg zrní vychází na docela levnou alternativu k cukru z cukrovaru. Pokud to budeš chtít někdy dělat, tady je postup:
http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867
Samozřejmě by se ten postup dal upravit a cukr by se mohl vyrábět ze žaludů, kaštanů, nebo třeba z oddenků rákosu či orobince.
Báječné, a jak ten syrup chutná, nemá nějakej ocas nebo chuťovou anomálii?? A jak jsi dělal slad,?? Jako na pivvo a nebo jinak?? Odstranil jsi klíčky a kořínky, nebo jsi to pomlel i se sladovým květem? Nechal jsi slad vysušit a nebo jsi jej nadrtil ještě vlhký?
QNX říká:
Patrik Stach: Jestli se nepletu, tak se tady řešil i cukr a JBJ zde dával nějaké dobré cukerné rady ........... no a já jsem na tebe myslel také. Včera jsem vyráběl z mouky seitan a škrob ..... dnes došlo i na výrobu cukru ze škrobu co mi zůstal ze včerejška. Z 12kg mouky jsem vyrobil cca 10,5kg cukru což při ceně cca 10kč/kg za mouku vychází na docela levnou alternativu k cukru z cukrovaru. Pokud to budeš chtít někdy dělat, tady je postup:
http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867
QNX: díky za radu, podívám se na to. Před pár dny jsem dělal sirup z cukrové řepy, z 1,5 kg suroviny a 3 litrů vody jsem dostal 3 dcl sirupu. Není to moc, na druhou stranu je sirup velmi sladký a žádnou pachuť nemá.
...
Hm, vypadá to zajímavě a jednoduše. A já tady přemýšlím o navrtávání bříz :-D
Nejprve jsem si musel zjistit, co je to seitan, teď už jsem v obraze. To se hodí, pokud všechno dobře dopadne, budeme mít pšenici špaldu, tedy i mouku. Tedy i sirup.
Zdravim, jak to dopadlo? A co planujete tento rok?
Také pozdravuji.
Prodloužený víkend bude v únoru 2014, tedy vlastně z letošní sklizně. Naučili jsme se plno věcí. Extrahovat pektin z jablek, takže už nemáme problém, jak udělat z domácíxh produktů zavařeninu. Máme za sebou tři úspěšné pokusy se seitanem. Plánuji vyzkoušet domácí tofu (i když boby budeme muset koupit). Vlastně jediný větší problém je s olejem. Na lis nemáme, takže pokud budeme péct, všechno na sucho na tálu.
Vysetu a pěkně vzrostlou máme špaldu, kukuřici (cukrovou, nesehnal jsem semena Painted Mountain, dozvěděl jsem se o nich pozdě). Dál pět druhů dýní, nejlepší je Royal Crown Prince, poslední jsme snědli tento víkend, byla jako čerstvě utržená. Bohužel je to šlechtěná F1, takže hrozí, že letos z loňských semen vyjde něco úplně jiného. Snad budeme mít štěstí. Zkouším keříkové dýně Zapallito, prubnu muškátovou. Špagetová opět nevzešla, Hokkaidó a jí podobné budou také. Několik druhů fazolí, pokusím se o 4 sazenice brambor pěstovaných do výšky. Topinambury máme také, česnek, cibuli, rajčata a papriky. Rajčata jsem vloni zavařil jen nasucho, bez nálevu a bez jakýchkolib přísad. Vydržela do dneška.
Pořídili jsme sušičku, jablka i rajčata jdou usušit skvěle. Bohužel jsem nesehnal cukrovku, sladidlo buď nebude, nebo se pokusím o jeho extrakci při výrobě seitanu. Navrtat břízy jsem se neodhodlal.
Všechno je v malém množství, jsme jen prostí zahradníčci, převychovaní z městských lidí. Baví nás to, ale má to své meze. Žaludovou kávu piju jenom já :-)
Ahoj, prosímTě, jak je to s tím pektinem? Dělám pro děti a vnoučky hodně zavařenin a chtěla bych je dělat nechemicky.
Nebyl by recept? Díky moc Helena
Patrik Stach říká:
Také pozdravuji.
Prodloužený víkend bude v únoru 2014, tedy vlastně z letošní sklizně. Naučili jsme se plno věcí. Extrahovat pektin z jablek, takže už nemáme problém, jak udělat z domácíxh produktů zavařeninu. Máme za sebou tři úspěšné pokusy se seitanem. Plánuji vyzkoušet domácí tofu (i když boby budeme muset koupit). Vlastně jediný větší problém je s olejem. Na lis nemáme, takže pokud budeme péct, všechno na sucho na tálu.
Vysetu a pěkně vzrostlou máme špaldu, kukuřici (cukrovou, nesehnal jsem semena Painted Mountain, dozvěděl jsem se o nich pozdě). Dál pět druhů dýní, nejlepší je Royal Crown Prince, poslední jsme snědli tento víkend, byla jako čerstvě utržená. Bohužel je to šlechtěná F1, takže hrozí, že letos z loňských semen vyjde něco úplně jiného. Snad budeme mít štěstí. Zkouším keříkové dýně Zapallito, prubnu muškátovou. Špagetová opět nevzešla, Hokkaidó a jí podobné budou také. Několik druhů fazolí, pokusím se o 4 sazenice brambor pěstovaných do výšky. Topinambury máme také, česnek, cibuli, rajčata a papriky. Rajčata jsem vloni zavařil jen nasucho, bez nálevu a bez jakýchkolib přísad. Vydržela do dneška.
Pořídili jsme sušičku, jablka i rajčata jdou usušit skvěle. Bohužel jsem nesehnal cukrovku, sladidlo buď nebude, nebo se pokusím o jeho extrakci při výrobě seitanu. Navrtat břízy jsem se neodhodlal.
Všechno je v malém množství, jsme jen prostí zahradníčci, převychovaní z městských lidí. Baví nás to, ale má to své meze. Žaludovou kávu piju jenom já :-)