je to fajn kniha pro totální mudly, pro zasvěcené by kniha musela být trojnásobná a bez omáčky.
Na začátek jedinečná. a rozhodně užitečná v ostatních tématech....problematika skladování a uchování potravin je velice obsáhlá a málokdo má tu cestu prošláplou. Mám vyzkoušeno, že NIKDY se nevyplácí vše vsázet na jednu kartu...příkladně nevysévat jednu mrkev, jednu dýni, jednu fazuli, tedy odrůdu.nejpohodlnější uchování potravin, pokud nejsou sušené je mrazení. k tomu mám mrazák liebherr, kterej na 700litrů užitného objemu sežere 0,45kw denně, což by solárek utáhl pohodlně, navíc je možné jej mít i venku v nízké teplotě, což snižuje spotřebu. jináč je možné mrkev krechtovat, uložit ve sklepě v bedýnkách, ve vlhkém písku, čáSt ponechat na záhoně, usušit, zamrazit, zavařit na slano či kyselo a nechat mléčně zkvasit, já to řeším ve směsi s červenou řepou a ostatníma, dle chuti. Jak vidno, blbá mrkev nabízí pestrou škálu využití, resp uskladnění. Důležitý je tmavý, chladný a vlhký sklep, přiměřeně větraný. tam přežije všechno, i když mnozí tvr2dí, že s bramborama nic nevydrží, v dobře větraném sklepě se zeleninu podaří udržet hodně dlouho. Letošní pokus s tykvemi tetsukabuto dopadl skvěle, tykve jsou jako právě sklizené po roce sklafdování a kamaráád ji vaří i se slupkou!!!! kterážto není tvrdá a dřevnatá.v teplotě15 až 18 stupnů a ze 120 kusů nepřežily tři kousky.... Dodnes jich mám 10.Zelí do škopku, celer usušit a dosklepa, petržel sklep. porek zimní na záhoně, letní do mrazáku, když zbude. Rajčata ve směsích a omáčkách do 3sklinek, tabák usušit, fazole zelené do mrazáku, sušené do pytlíku na hambálek, kapusta jskladovat nejde, růžičkovou loupem celou zimu,kadeřávek loupem selou zimu, luxusní stav celou zimu až do jara, pak se nechá vykvést, dá jsemínka a po odplození a ustřižení plodonosné části znovu obrazí a přinese užitek...nejhodnotnější listová zelenina se 100% uchovatelností na záhoně, tedy vždy čerstvá.Topinambury jsou jasné,papriky do čalamád, naplnit mletým masem a šups do mrazáku,bazalku do pesta, zamrazit zelenou a usušit,cukrovou kukuřici do mrazáku, obyčejnou do pytlů,mangold řapíky zamrazit,jako špargl, listy jako špenát blanžírovat a zamrazit.Okurky do láku a zavařit, velké mléčně zkvasit, černá ředkev, cvikla a tuřín do sklepa,jako i brukev gigant.Brokolici a květák do mrazáku, zelený hrášek taky, žampiony z pastviny zamrazit a do láku zavařit, ovoce je další kapitola, obsáhlá stejně jako zelenina. Třebas máte někdo jiné zkušenosti s jinými druhy a odrůdami a zpracováním a uložením.Je obrovský rozdíl mezi koníčkem a soběstačností....Uchování potravit je neméně důležité, jako jejich pěstování.Počítejte s padasátiprocentními ztrátami při uchování a budete mít jistotu a bezpečné množství.počítejte s polovičním výnosem, než je běžné.