Domácí výroba piva

Recepty, inspirace, informace
Odpovědět
Uživatelský avatar
medwed
Příspěvky: 72
Registrován: 05 úno 2013 10:46

Domácí výroba piva

Příspěvek od medwed »

Chystám se na domácí výrobu piva někteří už máte zkušenosti tak jestli se můžete podělit o recepty a postupy budu rád vzhledem k tomu že bydlím v paneláku jsou tyto akce skoro nereálné čekám až se oteplí a vyrazím na chatu já osobně mám tento recept kterej se mi velmi líbí a hodlám ho jen vypilovávat....




  • 650 až 850 g sladovnického ječmene

  • 12 l měkké vody

  • 100 g chmele

  • 250 až 300 g krystalového cukru

  • 20 g droždí



Je to nejjednodusi recept co jsem nasel a co se mi zamlouva nejsem zadnej alchymista a proto nějaký chladící lázně a přepouštěcí nádrže nehodlám stavět....Můžu dopsat i postup pokud to někoho bude zajímat více....


Uživatelský avatar
Snehulak
Příspěvky: 4
Registrován: 28 úno 2013 11:15

Re: Domácí výroba piva

Příspěvek od Snehulak »

Za postup by som bol rád, tiež sa chystam.


Mam teraz sice inu prioritu, najprv stavbu a potom sa tesim na podobne veci ako varenie piva, pletenie kosikov z prutia, samozrejme sadenie vsetkeho mozneho, uz sa tesim na vcely. Zatial len opletam vyprazdnene flase pedigom.


Uživatelský avatar
medwed
Příspěvky: 72
Registrován: 05 úno 2013 10:46

Re: Domácí výroba piva

Příspěvek od medwed »

Jak na to



  1. Slad si připravíme takto: 
    V nádobě, nejlépe dřevěné, zalijeme vodou čistý zrnitý sladovnický ječmen (na 12 l piva asi 650 až 850 g) a necháme ho máčet 24 hodin.

  2. Pak vodu slijeme a ječmen necháme klíčit dalších 24 až 36 hodin, a to ve stejné nádobě nebo v plátěném mokrém pytli, přičemž ječmen často mícháme, aby se odlamovaly klíčky. Tím přerušíme klíčení a podpoříme cukernatost.

  3. Potom ječmen opatrně do zlatožluta opražíme. Přepražením ječmene dostane pivo tmavší barvu, ale také dobrou příchuť.

  4. Opražený ječmen rozdrtíme a začneme vařit pivo:

  5. Ve 12 litrech měkké vody vaříme ječmen asi hodinu. Použijeme výhradně smaltovaný hrnec, který nesmí být zevnitř otlučený, aby pivo nedostalo pachuť železa.

  6. Současně v jiném smaltovaném hrnci vaříme 20 minut v jednom litru vody v řidším plátěném pytlíku 100 g chmele z poslední úrody (je-li chmel starší, dáme až 150 g).

  7. Postup můžeme zjednodušit: Rozdrcený sladovnický ječmen vaříme pouze hodinu. Poté do téhož hrnce vysypeme chmel a cukr a vše vaříme další hodinu



    Tento litr odvaru vlijeme potom do vody, ve které vaříme ječmenný slad, a vše přecedíme přes čisté plátno. Do přeceděného odvaru přidáme 250 až 300 g krystalového cukru a vaříme ještě dvě hodiny

  8. Během vaření si všímáme odpařování, odebíráme pěnu a doléváme vařící vodu, abychom měli v hrnci neustále 12 litrů tekutiny.  

  9. Odvar přecedíme a necháme ho chladnout. Ještě do vlažného vmícháme 20 g rozdrceného droždí. Nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem a necháme 24 hodin kvasit.

  10. Vytvořenou pěnu sebereme a odvar nalijeme do láhví, aby při hrdle zůstalo 1 až 1,5 dl prázdného prostoru, dobře zazátkujeme a dáme do chladna na 14 dní odležet.


Uživatelský avatar
pk161
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2012 11:28

Re: Domácí výroba piva

Příspěvek od pk161 »

Já to před pár roky zkoušel. Droždí bych tam nedával, dají se koupit pivovarské kvasnice. Cukr je taky zbytečný, ten se získává ze sladu pomalým zahříváním.


Tady je o tom hodně: http://www.homebrewing.cz/


Uživatelský avatar
medwed
Příspěvky: 72
Registrován: 05 úno 2013 10:46

Re: Domácí výroba piva

Příspěvek od medwed »

Tohle je jen voditko jako vsechno ostatni ja osobne mam rad hutnejsi pivo a proto taky budu zkouset jiny pomery jak chmelu tak jecmene a misto cukru tam zkusim dat karamel nebo med....


Odpovědět