Jalovec juniperus je rod jehličnatých keřů či stromů z čeledi cyprišovitých cupressaceae. Jejich zralé šišky jsou dužnaté a připomínají bobule. Na rozdíl od ostatních zástupců čeledi cyprišovitých jejich semenné šupiny zcela srůstají.
Mezi známé druhy patří jalovec obecný (j. communis), jalovec čínský (j. chinensis), jalovec virginský (j. virginiata) a jalovec chvojka (j. sabina).
Stálezelený jehličnatý keř nebo bohatě větvený stromek přes met do vysoký, porostlý šedozelenými jehlicemi uspořádanými přeslenitě po třech (zřídka po čtyřech). Kůra je zpočátku hladká, později rozpukaná a vláknitě se loupe. Jalovec je rostlinou dvoudomou. Jeho žluté prašníkové květy jsou podobné šišticím. Pestíkové květy jsou pupenovité, zelenavé. Kulovité plody (bobule) jsou až 10mm velké, trojsemenné, v době dozrávání (na konci druhého roku) červenohnědě zbarvené. Kvete v dubnu a květnu.
Jalovec je rozšířen po celé severní polokouli. V Čechách roste zejména na stráních a v písčitých borech, a to i v horském pásmu. Daří se mu na chudých, jalových půdách.
vedlejší účinky
Nepoužívejte v těhotenství. Velké dávky mohou poškodit ledviny.
sběr a pěstování
Dozrálé bobule se sbírají na podzim. Dozrávají až druhým rokem. Přímo z keře/stromu otrháme černé bobule a sušíme je. Plody získané setřásáním do plachet je nutno přebírat. Suší se v tenkých vrstvách na stinných a vzdušných místech do 35stupňů C. Usušené bobule mají kořenitý pach a nasládle pryskyřičnou chuť. Dřevní části se v Čechách nesmějí seřezávat. Ani vršky větví. Jalovec je chráněnou bylinou. Na východním Slovensku je sběr povolen.
Některé druhy jalovce jsou v ČR pěstovány jako okrasné rostliny. Jsou šlechtěny kultivary jalovců pro vhodné dekorační vlastnosti.
léčebné účinky
Vnitřně jako diuretikum v nálevu (2x denné čajová lžička rozmělněných plodů na šálek vody) při zánětlivých potížích močových cest a zadržování tekutiny v těle, k povzbuzení chuti k jídlu, jako prostředek proti nadýmání a při potížích látkové výměny.
Zevně při kožních potížích. Při revmatismu v obkladech a jako přísada do koupele. Jalovcové plody se nesmějí užívat při zánětlivých potížích ledvin, protože i v léčebných dávkách dráždí ledviny a při dlouhodobém užívání je poškozují. Zásadně se nedoporučuje jalovec pro děti.
PERMAINFO
jedlé části --- bobule. Podle specializované literatury by syrové, ze stromu právě utržené jalovčinky měly utišit hlad. Funguje to však jen částečně" jakmile jalovčinky sníme, hlad se začne opět ozývat. Syrové jalovcové plody však pomáhají při nadýmání po přemíře česneku.
Koření se hodí ke zvěřině s nádivkou z medvědice léčivé, brusinek a kaštanů. 10-15 jalovčinek je dostačující množství.
Trápí-li nás ve stanu nepříjemný zápach, nahřejeme rozdrcené jalovcové bobule a pár jehlic nad vařičem, a zápach pak alespoň na chvíli vypudíme. Hrst zralých jalovčinek vsypeme do láhve pálenky a týden dva necháme loužit. Je to dobrá náhražka ginu.
zelená střecha --- jednotlivě lze použít i kručinku a jalovec, které pak rovněž vytvářejí zakrslé formy. Pro tyto rostliny je vhodná písčitá půda chudá na živiny. Vhodná rostlina pro ozelenění zelené střechy do výšky substrátu 12-18cm.
LIDOVÉ LÉČITELSTVÍ
Bobule pročišťují zažívací ústrojí. Měly by se však používat opatrně, protože jsou známé abortivní účinky. Šťáva z plodů zvětšuje prokrvení kůže. Dřevo není tak účinným prostředkem jako plody.
ZAJÍMAVOSTI
- planeta --- mars, saturn
- živel --- oheň; rod --- mužský; znamení --- skopec; ogam --- Aiteal
- bytosti --- Erínye; Pan
tradice
Staří egypťané používali jalovec jako jednu z přísad pro balzamování, i do různých léků. Jalovec se v dávných časech používal v kadidle proti zlým duchům a zdravotním potížím. Ve francouzských nemocnicích se kouřem ze zapáleného jalovce a rozmarýny čistil vzduch. Jalovcový olej se používal v masážních směsích k léčení horečky a neštovic.
V zemích Evropy se jalovec spojoval s očistou a léčbou. Ve Skotsku chodívali mladí muži na Hogmanay (nový rok) po východu slunce na okolní kopce a vraceli se s větvemi jalovce, které přes noc sušili u ohně. Někdo z členů domácnosti musel dojít pro vodu z "mrtvého a živého brodu". Příští ráno se všichni této vody trochu napili a zbytkem pokropili dům, aby ho očistili. Pak pevně uzavřeli všechna okna i dveře a vykouřili dům dýmem zapáleného jalovce.
V Nepálu je jalovec posvátnou dřevinou, jejíž pálení přinese dobrou karmu (tj. osud určený vlastními činy).
Ve starověkém Řecku byl jalovec zasvěcen Erínyím, mstivým duším zavražděných seslaných bohy, aby vykonali spravedlnost.
parapsychologie
Jalovec se používá zejména při léčivých rituálech. Zahání negativitu a zvyšuje léčivou sílu. Bobule se dávaly do amuletů a čajů, čerstvé jehlice do kadidla nebo koupele. Používal se zvláště ve významných dnech ročního koloběhu, na keltský nový rok Samhain při vyhánění starého roku a o vánocích, v době znovuzrození a začátku nového života.
Jalovec se také myšlenkově spojoval se spravedlností a pravdou, a proto se používal v rituálech prosazování pravdy a práva, dokud obojí nezvítězilo.
OSTATNÍ INFORMACE
- common juniper --- eng; wacholder --- ge; genévrier commun --- france; borievka --- sk
obsahové látky
Plody obsahují inosit, flavonový glykosid, hořce chutnající juniperin, asi 30% invertního cukru, asi 9% pryskyřice a hlavně silici (až 2%), jejíž hlavní součástí jsou terpeny pinen, kadinen a terpineol, které působí diureticky a jako močové dezinficiens. Účinným faktorem jsou fytoncidy.
vědecká klasifikace
- říše: rostliny plantae
- podříše: cévnaté rostliny tracheobionta
- oddělení: nahosemenné pinophyta
- třída: jehličnany pinopsida
- řád: borovicotvaré pinales
- čeleď: cypřišovité cupressaceae
- rod: jalovec juniperus
ENCYKLOPEDIE PŘÍRODNÍ MEDICÍNY
Jalovčinky @ jalovec obecný juniperus communis
Jalovec obecný je rozvětvený keř z čeledi cypřišovitých. Roste na chudých půdách, pastvinách, písečných přesypech a v horských oblastech. Je běžnou, často jedinou součástí lesního podrostu. Je dlouhověký, žije dokonce do sta let. Má stálezelené úzké jehličky. Kvete od dubna do května. Zralé plody jalovce, bobule (jalovčinky), jsou kulaté, skoro černé, s fialovým nebo modrým odstínem a voskovým povlakem ocelové barvy. Sbírají se od pozdního podzimu do března.
Plody jalovce dozrávají teprve v druhém roce po opylení květu, proto letošní, které mají zelenou barvu, zůstávají na keři a opadávají pouze loňské.
Obsahuje éterické oleje (terpinol), cukry.
Nadměrné dávky nebo neodborné užívání jalovce mohou přivodit těžké potíže ledvin a srdce. Nesmí se používat při zvýšené teplotě a také při ledvinových potížích.
vnitřní účinky: Jalovcový olej působí močopudně a žlučopudně. Výluh z plodů jalovce posiluje činnost nervového systému a srdce. Povzbuzuje trávení, ovlivňuje peristaltiku střev a tvorbu žaludečních šťáv. Působí silně baktericidně a při nadýmání. Odvar pomáhá při žaludeční neuróze, chronických katarech trávicí soustavy a močových cest. Sušené, čerstvé nebo vařené jalovčinky jsou účinné při nepříjemném dechu a pálení žáhy. Žvýkání plodů několikrát denně pomáhá při artritidě a revmatismu.
vnější použití: Výluh nebo odvar z jalovčinek ve směsi s jinými bylinami (např. listem máty, květem levandule, natí meduňky) lze přidat do koupele, zvláště chceme-li se zbavit nadváhy. Používá se v kosmetice. Používají se však jako kadidlo a také, stejně jako jehličí a výhonky, při uzení masa a ryb.
kuchyňské použití: Používá se jako koření. Zlepšují také chuť omáček a masa, zvláště zvěřiny. Jalovčinky jsou skvělým kořením. Přidávají se deset minut před koncem vaření do zelí (před přidáním kmínu a majoránky). Užívají se také k výrobě různých nápojů: domácího piva, značkových likérů a vodek, např. anglických ginů, slovenských boroviček, polských jalovcovek. Výrazná hořkost plodů brání jejich širšímu použití v potravinářském průmyslu.
HOMEOPATIE
Používá se v homeopatii.
LÉČIVÁ SÍLA STROMŮ
Pomáhá při žaludečních a střevních katarech, také při potížích jater a ledvin. Je možno používat odvar z jalovčinek, který působí močopudně. Tinktura z plodů je vhodná také při natírání při neuralgii.
LIDOVÉ LÉČITELSTVÍ
V lidovém léčitelství se používá jalovcový olej nebo jalovčinky. Povidla z čerstvých jalovčinek s šípkovým čajem nebo vínem působí močopudně a povzbuzují činnost žaludku. Jalovčinky jsou součástí různých bylinných směsí.
TIBETSKÁ MEDICÍNA
Používá se v tibecké medicíně.