Čtvrtého ledna jsme si udělali první letošní vycházku na zahrádku. Práce tam moc není, co taky dělat se zahrádkou v zimě. Jedna věc mě napadá: můžeme snít a plánovat.
Pro příští rok chci zkusit vysadit v okolí stromů i jiné rostliny, než jen tu nudnou trávu a vytvořit tak něco, čemu se prý říká společenství stromu. Trochu se mi tak zvětší plocha k pěstování, ale hlavně to bude mnohem hezčí. S cibulovinami už jsem začala, už se těším, jak na jaře rozkvetou.
Trávník bude potřeba trochu omezit. Uvažuju o mulči, nejdřív kartón nebo noviny, na to pak trochu zeminy a sazeničky. V některých místech chci udělat ostrůvky z kamínků, abych se dostala ke stromu, pokud by na něm náhodou byla nějaká úroda. Hlavním místem pro moje pokusničení bude višeň, která má větve dost nízko, takže se pod ní stejně nedá chodit. Určitě bych tu chtěla mít bylinky, ty mají zatím prostor na jiném místě zahrady, ale tady to bude blíž k chatě=místu spotřeby.
Další pokus, který mě láká, jsou tři sestry. Trojice plodin pěstovaných pohromadě: kukuřice, fazole, dýně. Prý si navzájem prospívají, tak uvidím, jak se jim bude u nás dařit.
Několikrát už jsem se pokoušela o hlívu, bohužel neúspěšně. Teď to zkouším na kartónu, což jsem prvně viděla na fóru sobestacnost.cz a pak i podrobněji na youtube. Hlívu ústřičnou mám moc ráda, je to výborná houba třeba na houbový guláš nebo dršťkovou. Dokáže nahradit maso, které podle mého názoru jíme až příliš často. Nejsem vegetarián, ale připadá mi, že kvůli masu opomíjíme spoustu dalších dobrých jídel. Hlíva neobsahuje živočišné tuky jako maso a její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí nijak dlouho vařit.