Teoretický a praktický kurz stříhání ovocných stromů, především jabloní.
Blíží se jaro, a tak je čas zastřihnout stromy, aby měly pěkný rok a na podzim bylo víc ovoce.
Řekneme si, jak se to dělá a proč vlastně a hned si to vyzkoušíme.
Uděláme si klidný den s tématem zahrady, permakultury a soběstačnosti.
A uděláme si něco dobrého k jídlu.
1.Růst a vývoj ovocných dřevin (Životní období)
Životní čili věková odobí ovocné dřeviny
A, Období růstu - V tomto období se zaměřujeme především na výchovné řezy, úpravu kosterních větví a rozmístění plodného obrostu.
B,Období plodnosti - V tomto období se zaměřujeme na to, aby ovocná dřevina nejen plodila, ale i přiměřeným růstem zvětšovala a obnovovala plodné dřevo. V tomto období provádíme u ovocné dřeviny udžovací řez(průklest), kterým zajišťujeme dobré světelné poměry uvnitř koruny a tím i přiměřenou asimilací (Získávání živin ze slunce). Kromě toho vetším či menším průklestem můžeme upravovat rovnováhu mezi růstem a plodností.
C,Období stárnutí - Období stárnutí poznáme silným prosycháním plodného obrostu uvnitř koruny a tvorbou plodného obrostu po obvodu koruny. V pokročilejší fázi se objevuje růst nových letorostů a výhonů (tzv vlků) u paty koruny. Kosterní větve prosychají, koruna se zmenšuje. V konečné fázi odumírají celé větve i s kmenem. Stárnutí můžeme oddálit včasným zmlazovacím řezem, což je silný zásah do života ovocné dřeviny . Je to záměrný hluboký řez, kterým zmenšíme korunu ve prospěch podílu s kořenovou soustavou, aby mohla lépe vyživovat strom. V případě že už zmazovací řez nenapomáhá navrácení vitality, je nařadě zvážit záměnu stromu za nový, nebo ponechání stromu broukům, ptákům, houbám,dýním a jiným organismům.....
2.Řez (Účel a funkce řezu)
...
Cena je 200 Kč na osobu (na jídlo, pítí a něco pro lektora Jiřího Šajnera, když už přijede a tolik nám toho řekne)
více informací na JKrsnak@seznam.cz