Protože alespoň 1 další člověk má zájem debatovat (směňovat) na téma jedlých trvalek, zakládám nové téma a kopíruji sem pár příspěvků z jiného vlákna:
Jedlé trvalky:
Rozdělil bych je na divoké, co rostou přirozeně kolem nás. Těch je opravdu spousta a osobně je k jídlu preferuji. Výrazná a nezvyklá chuť je jen o zvyku.
A jedlé trvalky (nebo samovysemeňující jednoletky), co člověk vysadí na záhon, do guildu..., a o kterých je tady řeč. Osobně mám zkušenost s těmito:
křez úzkolistý (krátkověký, vysemeňující, nenáročný),
lebeda zahradní červená/zelená a merlík obrovský (hojně se vysemeňující - až moc, nenáročný, v zimě oblíbený ptáky - miliony malých semínek),
sléz maurský, sléz pyžmový, topolovka, proskurník,
měsíček lékařský - květy jsou výborné - to mě překvapilo,
jedlá chryzantéma - listy i květy,
fenykl obecný,
lichořeřišnice větší (u nás na Vysočině semínka nepřezimují, sázíme každý rok) - před zámrazem nakládám celou rostlinu jako zelí,
pažitka, cibule sibiřská,
divoké rajče (samovýsev),
šťovík kyselý a zahradní,
bylinky (šalvěj, pelyněk, tymián, yzop, meduňka),
aromatický muškát (pelergonie) - květy přijemné kyselkavé chuti,
plamenka šídlovitá, plamenka latnatá - jedlé květy,
jitrocel vranožka - dužnaté listy,
libeček,
topinambury,
aj.
Mike Dundee: daly by se s Tebou vyměnit, nebo koupit rostliny, o který píšeš?
hlízy oky, hlízoly nachové, čistce hlíznatého, lichořeřišnice hlíznaté (lichořeřišnice jsem měl z Droždína, ale asi uschly nebo nedaly zimu) a vytrvalá kapusta a brokolice. Díky.