Ekonomikou jsou lidi přece svázaný odpradávna a je to většinou dobrý, často jediný funkční nástroj, ne ? Záleží na úhlu pohledu. Ale je fakt, že jí dneska ve většině pohledů uvidíme tak zmanipulovanu a uměle drženou, že racionální výpověď často nenajdem...
Viz. třeba i to vlastní zpracovávání. Nevím jaké produkty a v jakém objemu řešíte pro vlastní zpracovávání. Pokud je to něco, na co není přijatelný odbyt ze strany stávajích zpracovatelů, přitom by po tom byla poptávka a vychází to v plusových číslech, proč ne, když na to má dotyčný chuť, prostředky a schopnosti. Ale u většiny produktů ten stávající přijatelný odbyt je, i když je u nás hodně špatná struktura potravinářského zpracování, protože většinu malých regionálních provozů zničili komunisti a z těch co přežlili jejich "hospodaření" část padla díky divoký privatizaci a část nevyhověla státní buzeraci odvolávající se neprávem na požadavky EU.
Z EU tečou miliardy a nezáleží na smysluplnosti a racionální potřebnosti investice ale na tom, jak dobře se to napíše a kolik lidí se na tom přiživí. Jsem zemědělec, takže taky čerpám nemalý dotace ale plošný, na investiční žaludek nemám. Jde si často vystačit svépomocí a je to bez byrokracie, kontrol a za polovic. Na jednu stranu si říkám kéž by skončili všechny dotace, tudíž i nesmyslný buzerace s tím spojený a začalo fungovat opravdové tržní hospodářství, kdy by se brzy ukázalo co a jak. Ale vím, že je to utopie, protože by museli padnout na celým světě a tržní regulace, mezi který patří i dotace jsou na celým světě právě od počátku tržního hospodářství. A udržitelný by to min. z pohledu ochrany živ. prostředí stejně nebylo.
Je to všecho politická a ekonomická hry ale zná někdo přijatelný lepší řešení ?
Ale to jsem trochu odbočil od toho, že to domácí zpracovávání a pŕodej v malém, což si myslím hodně lidí kolem PK představuje nemá význam a nevyplatí se. A že ve větším se to vyplatí jedině díky dotacím, protože tam si člověk jen svépomocí nevystačí.
A taky si říkám, jaký to dává ve výsledku smysl, když člověk v rámci svého udržitelného živ. stylu vyrábí domácí potraviny, které vycházejí cenově dražší a tak si je pravidelně /což má jedině pro prodávajího smysl/ kupují převážně lidi s vyššími příjmy. A ty příjmy většinou získavají díky nějaké dost neudržitelné podstatě své práce. Plus jejich živ. styl :-)
Když si ke mě chtěli lidi zajíždět 80 km pro bio husy nebo když se tu zastavili lidi pro bio cestou od moře s offroadem a vodním skútrem na přívesu jsem ještě vydýchal ale když v Praze lidi nechtějí velký biomrkve s tím, že jsou stejně lepší z Francie, ze kterých je víc šťávy a v březnu zase, že chtějí radši čerstvou italskou, vše bio, vykašlal jsem se na takový odbyt. Dodávám už jen do školních jídelen. Nejsmysluplnější odbyt a pohoda.
To jsi napsal dobře s tou kreativitou pro neoficiálí produkci :-)
To jo. Jsme u jádra věci. Co je to vlastně ta permakulturní produkce. :-) Když se to vezme doslova a podle mých a jak jsem tady někde četl i několika tvých zkušeností je v PK nějaká tržní produkce za účelem obživy nemožná. A není to jen tím, že opravdu udržitelné zemědělství tak aby se člověk uživil není v současné době možné ale zdá se, že samotné PK principy hospodaření nejsou moc funkční.
Ale bioprodukce od hospodářů, který se jí sice zabývaji na základě svýho přesvědčení, živ. stylu a ne kvůli dotacím nebo módní vlně spotřebitelskýho zájmu jako převážná většina ekozemědělců ale záležitosti jako PK kurzy, PK desing, ezoterika jdou jemně řečeno úplně mimo ně, to taky není :-)
Ve velkém plusu by měl být v současnosti každý zemědělec. Kdo ne, tak je diletant a ať to nedělá. Proč toho tedy necháváš ? Díval jsem se na tu mapu. Moc hektarů asi nemáš ale než na počtu ha záleží spíš kolik zbude zbude peněz a když si chválíš ...
Jak to myslíš s tím rozhřešením ? :-)
jarda bon jovi říká:
No , právě. jsme svázáni představami a ekonomikou, občas i domněnkami. Božský Sepp budouval s miliony eur a i na udržení mu chodí pěkný obolus.
Sám jsem chtěl zpracovávat výpěstky na nejrůznější ekoprodukty a bioprodukty a probioprodukty, ale díky úřední demenci si kreativitu ponechám pro neoficiální a podzemní produkci šedé ekonomiky.
Být živ z permakulturní produkce bude těžké, obzvláště, když ani netušíme, jak permakulturní produkce vypadá.....
Ikdyž jsem měl ekonomiku farmy ve skvělých číslech, a ještě stále mám,odejdu ze systému a budu se naplno věnovat ostatním odvětvím mého zájmu. Farma bude určena na permakulturní pokusy nejhrubšího zrna, bez ekonomických souvislostí, páč nejen chlebem jest člověk živ.....Moc ti fandím, aby se ti dostalo rozhřešení.....