no, když já nečekám na kolaps, já si chci žít po svém, ze svého, a tak se i nakonec stane. Musíš pochopit jednu důležitou věc, a tou je, že nejsem normální jedinec. představ si, že jsem blázen, kterej má radost z toho, že začíná chápat, jak přežívali naši předkové bez obchodů. NIC hlubšího v tom není.....
Jde o využívání surovin, a zdrojů, což je permakulturní. Vezeme jablka..... tak to máme jablka ve skladě, kompoty, dětské přesnídávky, povidla, sušené jablka, sušené čipsy z jablečného sýru, jablečný sýr, jablečný mošt, jablečný sirup,Jablečný syrob, jablečný cukr,jablečné víno, jablečná kořalka. Blbý jabka, podobné to mají švestky. A klidně i vše ostatní. není v tom jen nějaká filozofie, ale i úcta k přírodě, protože, nač bych nechal vozit svoji potravinu nějakejma kamionama,když ji mám doma.....
Večer si sednu a něco usuším, zavařím, vyzkouším, nebo upravím recept dle svého.
Traktory i techniku mám, ale dokážeš si představit, jak to dělali naši předkové bez techniky?Dokážeš si představit, že naši předkové dokázali vypěstovat len, utkat z něj plátno a ušít halenu, nebo zástěru , vše v jednom stavení?
Totéž s konopím, s vlnou, kůžema, a tak vůbec. Sice umíme bravurně mačkat čudlíky na přístrojích, ale o světě svých dědů víme prdlajs.
Neuvěřitelné množství lidí naříká a běduje, jak se jim špatně vede a přitom se dá toho tolik tvořit....Zvláště na venkově.
No vidíš, a nyní bychom to měli obrátit a ptát se tebe, jaký kolovrat používáš, jaký tkalcovský stav máš, jak sušíš ovoce a jaké koření vyrábíš, jaké staré knihy kupuješ a co tě naplňuje a dodává životní sílu....??
Protože, KDO CHCE, HLEDÁ ZPŮSOB, KDO NECHCE, HLEDÁ DŮVOD.
A tak je vidno, proč mám rád otázky.
Nemůžeme podle sebe a své životní filozofie poměřovat a hodnotit druhé či ostatní.To nefunguje. Ale furt máš možnost vzít auto, natankovat nějakou dobrotu u pumpy a přijet zhodnotit moji sbírku motyk, nebo kovářského nářadí, ev podkov a sekyr.
A o mé přehnaně strohé stravě .... asi by ses divil. Jsem pěkně rozežranej strejc, kterej není lenošnej zaříznout kdeco a protáhnout to jemnou šajbou v mlejnku a vyrobit paštičku, jako od liprta a namazat si ji na teploučkej, domácí chleba......
Necháme toho, nechci tě dráždit.....