jarda bon jovi: Jak se prosím jmenuje ten Váš rakouský bez černý?
jarda bon jovi: Jak se prosím jmenuje ten Váš rakouský bez černý?
Josua: Zkuste zasadit na začátku něco, co bude rychle plodit, rybíz, angrešt, aronii. I u roubovaných stromků jabloní, třešní či hrušek si budete muset počkat, než sklidíte víc než dvě tři jablka. Náš soused má výbornou zkušenost s http://www.arbia.cz/, což od Vás z Ostravy je poněkud blíž než od nás z Pošumaví.
A pak ještě jedna věc: šlechtitelská práce, to je například zmíněný Mičurin a třeba naše Holovousy (http://www.vsuo.cz/), zkrátka ti, kteří kříží a vyšlechťují - řekněme - na základě genetiky, běžný majitel sadu prořezává nebo neprořezává a hnojí nebo nehnojí, takové péči/nepéči o stromy se šlechtitelství neříká :-)
Petra Stejskalová: Ale já to tak nemyslel, chápal jsem to jak píšete. Z toho co jsem pochopil mi vyplinulo, že ze semínka toho moc nevyroste (neznamená že to nelze nezkusit), a je to náročné na čas a je třeba toho nasadit hodně :D udělám to z 2000 semínek 7 stromů není moc ale semínek snad bude dost :D jen jak zjištuji to, že spousta jabloní, hrušní atd.. je cizosprašných, tak to bude oríšek po řešit/sehnat semínek z jablka, které jsou dobře opíleny. Uvidíme co se s tím bude dát dělat, rozhodně potřebuji, aby tam něco rostlo a o stromech vím že tak za 3 roky začnou teprve mít nějakou úrodu.
Nebudu to rozšiřovat toto téma stejně to asi bylo na trochu jinou diskuzi. Podstatou je v tomto jak začít a co si sehnat. :D
Zdraví Josua
Zase ke kaštanům a možna i ovocným stromků, jedlý kaštan prodává pan šlechtitel Trávníček , kontakt zde: http://www.zahradnictvitravnicek.cz/ Má samosprašnou odrůdu - jméno si nepamatuju - a stromek 130-140 cm vysoký na podzim stál okolo 250 kč. Ovocné kvalitní stromky jsou mezi 150 a 200 kč, vypěstované tady (cca 600 m n. m.) , ne přivezené z Holandska nebo Polska.
Josua říká:
Jardo děkuji za čísla, začíná mi to být tak nějak jasnější.
Jinak Jardo "muž který kácel stromy" znám už dlouho, ale tu video podobu jsem neviděl :D Moc pěkné.
Bobek: děkuji, tvůj "náhodný semenáč" mi asi objasnil vše co tu čtu. Z toho tedy plyne, že náhodný semenáč nevyroste jen tak spíše opravdu náhodou! Ostatní je prostě šlechtitelská práce (stříhání, atd...) lidí chápu li to správně.
Petra Stejskalová: Také děkuji, ano i já mám rodinu a chci mít úrodu co nejdříve, ne nutně hned. Pokud bych měl čekat 33 let :D tak to ais není to co chci dělat. Určitě malý kousek pozemku osázím semenáči ale jak to tak vidím tak začnu starými odrůdami.
To co mě k tomu vedlo je také to že každý stromek stojí... a hotovosti není mnoho :D
Takže se tedy po snad tom co jsme již pochopil co se mi snažíte říci vznesl otázku zase pro začánajícího zelenáče asi důležitou.
Dá se někde najít kolik co plodí, a kolik čeho tak nasadit abych měl řekněme brzo od každého ovoce pro rodinu na jídlo marmelády a další domácí úpravu, řekněme, že později pořídím další stromy které mě mohou začít živit.
Aha zpět. To jako mladé stromky třeba na www.stareodrudy.cz stojí jen 150-200 Kč? Nebo máte nějaké informace ohledně cen? Myslel jsem že stromky stojí víc...
Díval jsem se taky na jedlé kaštany a tam byla teda cena kolem 2000 Kč. za 2m což by celkem šlo protože těch stačí koupit jen pár jak jsem četl.
Zdraví Josua
Ten černý bez se jmenuje haschberg, v rakousích se pěstuje ve velkém . Já si pro to mám jet do hustopečí, kde se bezy komerčně pěstují a do Holovous, tam mají taky sbírku kultivarů vč červenolistého..... Navezl mne do toho pan profesor Řehák z mendlovy university, kterého si nesmírně vážím. Pomáhal mi s identifikací starých odrůd ve starém sadu.
Je to neuvěřitelný člověk a odborník. Teda stejně jako pan Blažek z Holovous, který mi radil se slivoněma...... Navíc napsal skvělou knihu o slivoních.
I odborníci se mezi sebou handrkují skrze podnože a různé odrůdy a kultivary. Stromek by měl stát do 150kč vč dph, mluvím o tříletém stromku se zapěstovanou korunkou a kmínkem u země tak silný, že nejde zlomit násilím. Kdo má hluboko do kapsy, nechť si koupí špičák za 60kč a zapěstuje si korunku dle vlastní fantazie... Já objel prakticky všechny školky v republice a ten slup u znojjma má veliký náskok před všemi. to lze pochopit, až vidíte ty pěstěnce, profesionalitu a klimatizované haly se zmlžováním.... Navíc ten pan Letocha, co to diriguje je snad ovocnářský mág...Je jedno, kde je školka, protože za 2 roky si žádný stromek nezvykne. Podnože se koupí z jižní moravy a očka z německa, rakouska nebo polska , i z holovous či brna. Rok to roste a další to fičí k zákazníkovi. Takže co si kde zvykne...na nadmořské výšce školky nefičí. Naopak, je lepší silnější stromek v dobré kondici s vyzrálými letorosty z nižší polohy,s dobře vyvinutými kořeny, který má lepší kondici než vysokohorská bonzaj. Záleží na odrůdě.Navíc letorosty před výsatbou pěkně vyzrají, takže nevymrzají. Stromky z polska, slovenska i holandska mají jinou cenovou kategorii, stojí třetinu, avšak čeští nenažraní obchodníci z toho udělají luxusní zboží bez vazby na kvalitu. Pak se kdosi může divit.
U výběru odrůd bacha na opylovače a užitkové vlastnosti.
jarda bon jovi: Jardo, moc díky za tip na ty školkaře Ökoplant ve Slupu na JM, vypadá to zajímavě, rád se tam podívám.
Pro zájemce kontakty: Ökoplant international s.r.o., Slup 83, 671 28 Jaroslavice, tel.515 235 436-7, 602 581 052, fax 515 235 437, okoplant@tiscali.cz, stránky jsem nenašel.
PERMAZVÍŘENA
Tak k té otázce Proč mít zvířata:
1/ k jídlu jednorázově (maso)
2/ k jídlu průběžně (mléko, vejce)
3/ k jinému užitku (jízda či tahání, hlídání, lov, peří, vlna...)
4/ ke sdílení, poučení, zábavě, léčbě (část. ad3/, přirozené partnerství, něcoterapie...)
Asi je fajn si předem uvědomit, o co mi jde - živou konzervu nebo přítele? Oběma musím zajistit živobytí za nějakou zpětnou vazbu... Jaké jsou permakulturní zásady chovu zvířat na maso? Jsou vůbec nějaké?
Aha zajímavé.
Žádné jsem zatím nenašel.
Použil bych selský rozum a dal jim přiměřený prostor k životu s výběhem či pastvou, kvalitní stravu dle možností a tak.
Zdraví Josua
Sibiřan říká:
PERMAZVÍŘENA
Tak k té otázce Proč mít zvířata:
1/ k jídlu jednorázově (maso)
2/ k jídlu průběžně (mléko, vejce)
3/ k jinému užitku (jízda či tahání, hlídání, lov, peří, vlna...)
4/ ke sdílení, poučení, zábavě, léčbě (část. ad3/, přirozené partnerství, něcoterapie...)
Asi je fajn si předem uvědomit, o co mi jde - živou konzervu nebo přítele? Oběma musím zajistit živobytí za nějakou zpětnou vazbu... Jaké jsou permakulturní zásady chovu zvířat na maso? Jsou vůbec nějaké?
Josua: Myslíte, že je udržitelnější (=permakulturnější) vegetariánství nebo příjem toho jídla, které je zrovna k dispozici a s co nejmenším výdejem sil a prostředků na jeho získání? Eskymácký lovec se asi vegetariánem nestane, páč má na zahrádce tuleňů víc než okurek - je však méně perma?? Teprve potom má asi význam se bavit, jak "uskladnit živé konzervy"...
Sibiřan: myslím že to tu již Jarda BJ psal že si můžeme tykat. :D
Vždy musíme, chceme li mluvit o trvalé udržitelnosti brát v potaz okolí kde chceme trvale udržet svůj život a "kulturu".
Mluvil jsem o mojí situaci a střední evropě.
Nepřu se že by bylo nutné být vegetarián/vegan či fruktarián, aby jsi mohl udržet svůj život (být perma). Záleží na tom kde se nacházíš.
Snad můj příspěvek nevyzněl jako výtka, souhlasím s tebou Sibiřane. To nebyla ironie "Aha zajímavé". Opravdu to je zajímavé shrnutí :D
Zdraví Josua