Bebe: "Stačí mi, že chápem ............" a to je právě ten problém tvé ideologické zaslepenosti. Nebudu s tebou diskutovat o škodlivosti sacharidů, možná máš v mnohém pravdu, ale asi ti schází představivost a proto nevidíš další možnosti využití topinamburů. Možnosti, které se otvírají právě zvládnutím konverze nestravitelného inulinu na stravitelnou/zkvasitelnou fruktózu. Vůbec to neznamená, ži ji musíme sníst.
Topinambury, divoké brambory
Re: Topinambury, divoké brambory
Větu podobnou "jsou zdrojem většiny civilizačních chorob i běžných zdravotních problémů" čtu poslední dobou nějak až příliš často, jen se pisatel od pisatele liší slovo, které ji předchází. Jednou je to cholesterol, jednou homocystein, pak za to může olovo, rtuť, průmysl, spalování ropy, používání průmyslových hnojiv, nebo dokonce chemtrails a milion dalších věcí, co se zrovna hodí. A vždy je to ta hlavní příčina všeho špatného, co se na světě děje. Dokonce i populační exploze. Zajímavý, že ta populační exploze probíhá hlavně v rozvojovém světě kde jsou průmyslem a průmyslovou potravou téměř nedotčeni a tady kde se cpeme koblihama horem-dolem porodnost stále klesá. Osobně zkonzumuju sacharidů poměrně dost a ještě jsem se z toho do svých nynějších třiatřiceti nerozmnožil (a lékaře jsem nepotřeboval od odvodu - pominu-li zubaře). Asi bych měl se sacharidy trošku přidat?
Pro mě (i pro rostliny) jsou sacharidy jedním z nejlepších způsobů uskladnění sluneční energie a topinambury se zdají být velmi efektivním a spolehlivým "strojem" na její zachycování a uskladňování. A co se týče využití oné energie, fantazii už se meze nekladou ...
- Patrik Stach
- Příspěvky: 222
- Registrován: 24 úno 2012 13:35
Re: Topinambury, divoké brambory
Merline, díky za tenhle nápad. Na poště mám hlízy Karina od QNX, ta svoje malá nedomrlata vyreju a udělám si z nich o víkendu tuhle kávovou náhražku. Dcera mi dopila žaludovku a zdá se mi, že sběr a výroba z topinambur bude výrazně rychlejší, než z žaludů, pampeliškových nebo čekankových kořenů :-)
Merlin říká:
Nezkoušel jste už někdo náhodou tuhle náhražku kávy?
http://www.kavoviny.cz/Hlavni-sortiment/Top-karo-140g.aspx
Re: Topinambury, divoké brambory
Patrik Stach: Už jsem je pro ten účel oloupané nasušil, ale k pražení jsem se zatím nedostal. Pokud už má někdo nastudovanou optimální teplotu a dobu pražení, tak by se mohl podělit.
Re: Topinambury, divoké brambory
QNX: Čo sa týka ideologickej zaslepenosti, tak to sa ti naozaj nemôžem rovnať. Ide skôr o to, že neustála potreba všetko využívať je rovnako príčinou tých dôsledkov, o ktorých som sa už zmienil. Ale máš pravdu, svoju predstavivosť používam úplne inak a za iným účelom než ty. Tak nám teda skús načrtnúť, aké nevídané možnosti sa nám tu črtajú ohľadom topinamburov.
Re: Topinambury, divoké brambory
Bebe: Ale já snad ani nemám potřebu všechno využívat, naopak bych řekl, že mé hospodaření je až moc extenzivní a většinu potenciálu nevyužívám. Možná mám potřebu vědět jak by se dalo cokoliv využít, kdybych to náhodou potřeboval .... jo, to asi mám. Jaké nevídané možnosti se otvírají pro tebe netuším, je to omezené pouze tvou představivostí.
-
- Příspěvky: 1744
- Registrován: 21 dub 2011 08:02
Re: Topinambury, divoké brambory
vážení přátelé, právě jsem zachytil v technologické učebnici zemědělské z roku 1929 informaci, že se z metráku topibrambor vypálí 5 až 7 litrů pálenky 65 až 75 procentní.
Ergo, jdu studovat, zdali tam nenajdu více, ale když to zvládali naši předkové, pak tedy i my, to je jäsný.... teda, až tak moc jsný to nebude, ale topibramborovice by mohla být pro mne veselá story.....
Re: Topinambury, divoké brambory
JBJ: Cukernatost topinambur je cca 18% (když do toho počítám i cukr v inulinu), to znamená, že v metráku topinabur je cca 18kg cukru a z toho vypálíš cca 9l 100% alkoholu ...... takže to je tak 15l kořalky. Pro dosažení této výtěžnosti je potřeba rozložit ten inulin, když se ti to nepovede, vytěžíš mnohem méně. Lajdáci to řeší přídavkem řepného cukru a s inulinem si hlavu nelámou. Topinamburovici jsem nikdy nekoštoval, ale údajně je to kvalitní kořalka. Kvalitou se sice nevyrovná slivovici, ale je prý na úrovni ostatních ovocných pálenek.
Re: Topinambury, divoké brambory
Musím s politováním říct, že mi z celého kila t. vzešly 4, ostatní zatím ani náznak. A ježto jsou v půdě asi měsíc, nepočítám, že ještě vyraší. Obyčejné brambory mají teda větší klíčivost...
Re: Topinambury, divoké brambory
Samodiva: Topinambury jsou plevel co vzchází v podstatě ze 100%. Problém bych hledal v tom, že chutnají hrabošům a slimákům.
Merlin: Tu kupovanou topinamburovou kávu jsem nezkoušel, ale upražil jsem si vlastní ........ je velice chutná.