Je-li topinambur především zelenina (souhlasím), tak po ní prase ve srovnání s bramborama se šrotem asi moc na váze přibývat nebude. Myslím že právě proto je ve Francii, která topinambur na počátku 17. stol. dovezla z ameriky) nahradily v 18. stol. brambory a topinambury si tam podnes udržely pouze postavení zeleniny.
Člověk (a myslím že ani vepř) neprodukuje vlastní enzym (inulinázu) potřebný ke štěpení inulínu. Obsah linulázy v samotných hlízách nebude velký a navíc se tepelnou úpravou ničí. Většina inulinu tak funguje pouze jako prebiotikum (rozpustná vláknina) a je částečně zužitkována až bakteriemi v tlustém střevě, z jejichž činnosti kromě té trochy tepla mnoho energie tělo nezísklá. Jiná bude situace u přežvýkavců a možná částečně i u králíka nebo koně.
Jinak že se snadno pěstují a mají mnohostranné využití, tomu rozumím, jen strategickou energetickou zásobu bych v nich neviděl, spíš nouzovou.
jarda bon jovi říká:
Jistě.... lidi jsou monogastři, stejně jako prasata. a ty se běžně vykrmily právě topinambury. Ovšem i králíci, kozy, krávy. Pokud se výživy a energetických benefitů týká, tak zelenina obecně je k prdu. energeticky k nepotřebě, a přesto je důležitá. ..