P
Re: Pšenice špalda
Re: Pšenice špalda
Zkušenost s tím nemám, nenapadá mne důvod proč by neměla vyklíčit pokud je od poctivého obchodníka, tedy že je relativně čerstvá a byla kvalitně skladovaná. Jenže i poctivého obchodníka může někdo napálit, motivace k tomu je veliká, podívej se kolik stojí kilo špaldové mouky v biokvalitě ... Takže by se ti klidně mohlo stát že to i pěkně vyklíčí a vyroste, akorát to možná nebude úplně opravdická špalda. Ale to bychom se dostali úplně jinam.
Osiva bych prostě radil brát z co nejdůvěryhodnějších zdrojů, pšenici špaldu má například Gengel.
- Neon Proto
- Příspěvky: 90
- Registrován: 06 dub 2011 19:43
Re: Pšenice špalda
lenkah: si ji kup a nechej namočenou 2 dny a hned uvidíš ;)
Mě zatím zaklíčila každá.
Ale ohledně špaldy - vzhledem právě k její velké popularizaci a moderní touze ze všeho dělat byznys, tak se ze špaldy stalo stejně tak přešlechtěné zrno jako z pšenice. Prostě se řekne špalda a lidi zaplatí 100kč za kilo.
Původní špalda bylo oproti pšenici drobné, houževnaté zrno. Moderní jsou velké jako pšenice.
Ale v tomto lze najít i výhodu - takový byznys se ještě neudělal z dvouzrnky.
Je to také stará odrůda. Zrno je stále drobné. Kupované z obchodu dobře klíčí a cenově je na tom o něco lépe.
- Martin Gross
- Příspěvky: 811
- Registrován: 06 dub 2010 13:22
Re: Pšenice špalda
Re: Pšenice špalda
Martin Gross říká:
Vyklíčí. Nám roste.
- Martin Gross
- Příspěvky: 811
- Registrován: 06 dub 2010 13:22
Re: Pšenice špalda
Re: Pšenice špalda
- Martin Gross
- Příspěvky: 811
- Registrován: 06 dub 2010 13:22