Možná ne většina, ale určitě kus jo. V polsku jsem byl pro semínka a narazil jsem na jejich dodavatele. Ne že by poláci byli horší zemědělci, než my, to jsou určitě lepší, ale lepší šarže osiva si nechávají pro svůj domácí trh zbytek na vývoz.
Mají tam kopec dobrot, šruchu zelnou, ozimé cibule, staré odrůdy mrkví a otužilé melouny či rajčata a mnoho jiných....
Mnoho zeleniny se dříve selo ozimě, páč začátek jara byl stejně nejistý, jako dnes.
Já zkoušel sázet česnek co nejpozději , tedy v prosinci, i mrkev, loni i cibuli v listopadu, a funguje to bezvadně. U semenaření je důležité matky vysévat naopak co možná nejpozději, protože je lepší skladovatelnost kořenů.Všechno chce svoje, takže set na jaře není univerzální recept, navíc musíš čekat na jaro, než to oschne, a pak prší a pak seješ, kdy nechceš. Na podzim to máš v zemi a na jaře to fičí hned a zčerstva, viz rádce rolníkův, 1933, milotický hospodář 1907.No, ale když píšou, že je dobré set v listopadu i prosinci, nebo unoru neb začátkem března, tak to globální oteplování nejak hapruje.
Tenkrát to nebyla kratochvíle, ale jediná možnost, jak nescípnout hlady.
Cyril říká:
Ronja Korousová: To vše, co jste jmenovala, sejete přímo do volné půdy? Neděláte sazenice?
jarda bon jovi: Jak to víš, že většina semen ze SEMO je z Polska?