Zelenina se na zimu různě uskladňuje, ale zajímalo by mě, jestli se některé druhy nemůžou nechat na záhonech a sklízet průběžně.
Známá je růžičková kapusta. Loni jsme ji měli a bylo to příjemné vědět, že i v zimě mám na záhoně něco jedlého. Letos jsem to bohužel propásla, nevysadila jsem ji včas, takže se bez ní budu muset obejít.
Kadeřávek je příbuzný kapustě, tvoří velké růžice volných střapatých listů, používá se podobně jako kapusta. Jeho výhoda je v tom, že se sklízí průběžně po jednotlivých listech. Existuje i v červené variantě a vypadá natolik pěkně, že se uplatní i jako dekorativní rostlina. Ten jsem sice vysela, ale asi pozdě, protože rostlinky jsou malé. Uvidíme, jestli z nich alespoň něco bude.
Topinambur jsem letos ochutnala poprvé a byl skvělý. Křehký a šťavnatý. Prý se dá i vařit, ale to jsem nezkoušela. Je to taková vysoká slunečnice s malými květy, která má v zemi jedlé hlízy. Jeden topinambur jsem dostala, aby si ho mohla vysadit, ale někde jsem ho ztratila, což mě moc mrzí.
Patrovou cibuli jsem poprvé viděla letos u sousedů. Zeptala jsem se jich, co to je a oni mi na oplátku několik cibulek věnovali. Možná by bylo bezpečnější je dát do země až na jaře, ale já je vysadila už teď. Na tři místa, na svoji zahradu, na zahradu svých přátel a na balkón do velkého květináče. Vyrašila všude. Letos v zimě ji řezat nebudu, je to totiž trvalka a já bych ráda, aby se mi pěkně rozrostla. Tato cibule se pěstuje pro zelenou nať, prý dokáže dát až 4,5 kg natě z m2 za rok.
Přemýšlela jsem i o tom, jak dlouho by pod nějakých krytem z chvojí, listí a jiného organického materiálu mohla na záhonech vydržet kořenová zelenina. Konkrétně vodnice. Možná ne přes celou zimu, ale alespoň do vánoc, aby člověk ušetřil místo na choulostivější zeleninu jako jsou brambory nebo mrkve. Napadá vás ještě jiná zelenina, která se může nechat na zahrádce a sklízet průběžně v zimě?