Hlad: aha, tak ty používáš jako teploměr ruku a ještě vycházíš ze špatného předpokladu :-) To je pak těžká diskuze. Můžu tě ujistit, že k denaturaci bílkovin dochází už za teplot pod 60°C (při teplotě 60°C denaturuje cca 90% bílkovin). Samozřejmě krátkodobě tam ruku při 60°C udržíš, ale to nic nedokazuje. To už můžeš tvrdit, že máš v kompostu 300°C , protože na plotýnce rozpálené na 300°C ruku neudržíš. Samotná teplota 80°C je nesmyslná, protože ty breberky co žijí v kopostu (a to i ty termofilní) hynou při 70°C proto se v kompostech vyskytuje teplota do 70°C, ale to pouze ve velkých kompostec! V malém kompostu (nebo v tenké vrstvě) jsou maximální teploty ještě mnohem nižší třeba jen 40-50°C.Také s délkou termofilní fáze kompostování nemáš pravdu. Běžná délka termofilní fáze se počítá ve dnech až týdnech. Pouze extrémně veliké hromady kompostu (třeba jako ta co dělal Jean Pain o velikosti desítek m3) dokáže udržovat větší teplotu v řádech měsíců. To však není tvůj případ, tvůj kompost (záhon) je mnohem menší. Můžeš mi klidně nadávat, ale takhle to prostě funguje. Nemusíš věřit tomu co píšu já, ale na internetu si můžeš vyhledat stovky grafů, kde jsou zakreslené teploty při kompostování ....... nebo ještě lépe ....... když už se chceš hádat, tak si vem teploměr a změř si teplotu ve svém vlastním záhonku.
Množství vzniklého C02 je předem dané množstvím použité organiky. Rychlost kompostování můžeš ovlivnit regulací přístupu vzduchu a vody, ale celkové množství uvolněného tepla takto ovlivnit nemůžeš. To je úplně stejně jako max. množství CO2 dané už při založení kompostu. Tvrzení, že kompost musí být zapuštěný do země je také pochybné. Když budeš měřit teplotu v jádru kompostu a zároveň i teplotu okolního prostředí, tak zjistíš, že teplota jádra je silně ovlivněna i okolní teplotou. To znamená, že maximální teploty v jádře jsou v době největších veder. Když venkovní teplota poklesne, tak poklesne i teplota jádra. Zakopáním kopostu pod zem ho vlastně umístíš do chladnějšího prostředí a tím zvětšíš tepelné ztráty (tedy pokud nemluvíme o zimních měsících, tam by to bylo jinak) to znamená, že snížíš teplotu jádra!
Jinak věřím, že ti to na záhonku pěkně roste a že jako zahradník jsi šikovný.
No a teď mi zase můžeš začít nadávat do teoretiků a včelařů. Od odborníka co měří teplotu rukou a pak se hádá o °C to fakt vezmu vážně :-)
Nebo tvoje ruka měří ve °F ........ to by pak byla jiná a mohla by být pravda i to co tvrdíš :-)