rady nadšenců berme s rezervou, velikou, tak to prostě je, každá sranda něco stojí, buď to budete hobík, nebo profík rozdíl je logicky i tady propastný :)
Začátečník zahradník
Re: Začátečník zahradník
Martin Horňák: Někdy je menší rozdíl mezi hobíkem a profíkem, než mezi hobíkem a hobíkem. Pokud navážu na ty hobíky z FB, tak úroveň znalostí je tam taková, že pokud by inteligentní člověk věnoval pouhých pár hodin studiu kvalitních informací, tak se v rámci té skupiny stane "úplným odborníkem". A z druhé strany, pokud věnuje tisíc hodin diskutování na FB, tak to jeho odbornou úroveň moc neposune (spíš vůbec).
-
- Příspěvky: 118
- Registrován: 02 bře 2016 08:33
Re: Začátečník zahradník
já FB nemám, nepoužívám, tak nevím, ale potkávám lidi s informacema typu "četl jsem že, slyšel jsem že....." a řekl bych že 90% sou blbosti a jak jsi tu kolikrát říkal papouškovaný blbosti
profíka to živí, čili to musí fungovat, nejlépe hned, hobík tím jen vyplňuje čas než umře
Re: Začátečník zahradník
Nštěstí si každý může ověřit, že to blbosti jsou. Vlastní zkušenost je nejlepší učitel.
-
- Příspěvky: 134
- Registrován: 07 lis 2013 20:20
Re: Začátečník zahradník
Pavlo, tak třeba
D.Jake, M.Crawford - jedlý les
M.Phillips - sady
T.Hemenway a jeho Gaias garden
na zeleninu J.Jeavons, E.Coleman
J.Lowenfels, P.Stamets na výživu a symbiozu
atd. literatury je fakt hodně
Chce to studovat a praktikovat
G.Lawton má spoustu videí, něktrerý se zdají ulítnutý, ale dají se tam najít dobrý nápady
JS a Anastazii bez jako snové čtení, realita je fakt jiná, řekla bych, že mnooohem výživnější a zábavnější :), ale jiná
Celkově bych řekla, že je fajn číst od lidí, které to, co dělají živí.
Ne od těch, co je živí peníze těch, co poslouchají jejich řeči ( od těch je dobrý se učit marketing, v tom jsou někteří fakt mistři)
Re: Začátečník zahradník
Jitka M. Moc odborné literatury v tom tvém seznamu asi nebude, ale pořád lepší než JS a Anastázie. Ty zdroje informací by bylo možné rozdělit do tří skupin 1) šmejd co nemá smysl číst 2) knihy dobré pro nalákání, obsahují "omáčku", ale jinak bez většího množství kvalitních informací 3) odborná literatura plná kvalitních informací, ale bez omáčky. Já dávám přednost třetí skupině, ale občas se najde velice zdařilé spojení dvojky s trojkou ...... z tvého seznamu to dokáže třeba P. Stamets. To je pak dvojnásobná radost číst. Jo a ještě je čtvrtá skupina ....... marketingové, nebo sektářské šmejdy co si pro zvětšení důvěryhodnosti "vypůjčují" informace od jiných.
-
- Příspěvky: 134
- Registrován: 07 lis 2013 20:20
Re: Začátečník zahradník
Souhlasím, ale nemůžeš předkládat skripta s integrály, když se ještě neprobrala násobilka..., no, myslím, že i z toho seznamu např. Lowenfels a Stamest už jsou střední škola
Mimochodem, sdílej s námi taky někdy něco skutečného, co právě realizuješ, ne jen teorii.. ., já mám ráda realitu, i třeba nedokonalou :)
Re: Začátečník zahradník
Jitka M.
No, dobře, ale třeba taková zemědělská literatura (cca 60 let stará) není nic složitého na čtení a přece obsahuje spoustu základních informací, které by měl znát i běžný zahrádkář.
Co realizuju? Když nepočítám práci pro výdělek, tak momentálně studuju kultivaci řas v bioreaktorech a připravuju plány pro výrobu několika různých typů DIY biorektorů pro pěstování sinic arthrospira maxima. Sháním materiál na výrobu bioreaktorů, potřebné vybavení pro domácí mikrobiologickou laboratoř, složky kultivačních médií atd. atd. Myslím, že teprve tam někde začíná PK pěstování v intenzivních systémech :-) Já ta srovnání nemám rád, ale když se k tomu snížím, tak podle neověřených údajů, pro produkci potravin pěstováním arthrospira maxima potřebuješ asi tak 1000x méně prostoru než v případě běžné rostlinné výroby a asi tak 5000x méně prostoru ve srovnání s živočišnou výrobou. Sušená arthrospira maxima obsahuje cca 50-70% bílkovin (obsahuje všechny esenciální aminokyseliny!) 7-8% tuku a 24% polysacharidů, spoustu vitamínů a minerálů. Je to potravina na které se dá dokonce přežívat delší dobu i když nebudeš jíst nic jiného. Nějaký mnich v Japonsku tak prý přežil 15 let (a pěstoval si ji v bazénku do kterého čůral. Jo, tak tomu říkám permakulturní pěstování :-) Není to nic nového, baštili to už od nepaměti třeba v Mexiku a v Čadu ......... takže žádný nový objev, ale já jsem se to ještě nenaučil a hodlám to změnit.
-
- Příspěvky: 134
- Registrován: 07 lis 2013 20:20
Re: Začátečník zahradník
Pravda je, že ta předsocialistická zemědělská literatura je dobrá, jen se k ní hůř dostává a mě to třeba moc nebaví číst, ve staré češtině si úplně nelibuji.
Tvoje praktické realizace jsou na mě už moc vysokoškolské, já jsem zatím v permakultuře na střední škole u mrkve a ráda tam nějakou dobu pobudu.
Letos plánuji jen rozšířit pěstování zeleniny v zimě, tak uvidíme. Malý letošní pokus dopadl výborně. No a taky musím zase trochu víc semenařit, minulé roky jsem to flinkala a zdroje docházejí.
Obecně si myslím, že je vlastně fuk, kdo jak odbornou literaturu čte, důležité je hlavně praktikovat, prostě něco dělat, získávat zkušenosti, praxi, vylepšovat věci, učit se z chyb, to je to, co posunuje dál, ta teorie ne.
Re: Začátečník zahradník
Jitka M. Pokud má někdo možnost učit se přímo z praxe, tak nemusí číst odbornou literaturu. Spíš mi šlo o to, že učit se PK od permakulturních teoretiků bez znalostí a bez praxe je asi ta nejhorší možná cesta. O trochu lepší je učit se metodou pokus-omyl, ale i to je strašně pomalé, nákladné, vysilující. Ukázkové příklady PK kolem sebe moc lidí nemá (a na FB je nenajde), ale ta literatura je snadno dostupná.
Odladit pěstování potravinářských sinic v bioreaktorech už je sice trochu náročnější, ale nemusí to dělat každý. Cílem je vypracovat jednoduchou metodu využívající levné vybavení a jednoduché postupy (oboje pak můžu zájemcům dodat). Když tu cestu prošlapu já, tak pro další zájemce už to bude asi tak stejně složité jako uvařit svíčkovou. Když to zvládnou, můžou si s minimem námahy vypěstovat spoustu kvalitní potravy/krmiva a zajistit si potravinovou bezpečnost.