Ještě k té štěpce - je nutné ji sterilizovat, i když se sype třeba ke stromům jako mulč? Dnes mě vylekal jeden chlapík, že prý se v tom množí plísně a nakazí tím i stromy.
Pěstování hub na zahradě
Re: Pěstování hub na zahradě
Samodiva: Štěpku pro mulčování nesterilizuju. Nenaočkovaná štěpka sice může zplesnivět, ale neplatí "plíseň= houbová choroba stromů". Dokonce bych si troufnul tvrdit, že by to mohlo velice často fungovat opačně. Pokud je někde problém s houbovou chorobou, jejíž původce má životní cyklus nějak spojený s tím co je pod stromem, tak naočkovaná štěpka tu patogenní houbu může zlikvidovat. Houby si vzájemně docela dost konkurují a vedou spolu drsné chemické války. Mrtvé dřevo pod stromy je v přírodě běžné, běžné je i jeho požírání nějakou houbou. Pokud zvolíš vhodnou houbu (saprotrofní), tak to bude OK.
Ten link jsem asi špatně vložil, mělo by to být zde: http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=34
- Radovan Prewitt
něco k těm houbám, moje oblíbená přednáška
http://www.mycomedica.cz/clanky-jak-houby-zachranuji-vcely.html
Radovan Prewitt: Teorie pěkná, ale převedl jsi ji do praxe?
- Radovan Prewitt
většina teorií je pěkných, dokud je někdo nevyvrátí, rok sbírám informace o včelaření a konečně přišel čas si včely pořídít, v červnu pro ně jedu, houby budou jistě jedna z cest, jak hubit varroázu,
Radovan Prewitt: Hubit roztoče asi ne, ale posilovat včestvo snad ano.
-
Dobrý den. Taky se snažím, něco se mi už povedlo, ale ne pravidelně. Nejdřív jsem zkusila z lesa přenést podhoubí, sice houby docela znám, ale žádné vědomosti jsem neměla, a tak jsem prostě zahrabala ke správném stromu příslušné podhoubí. Sama jsem se divila, co vyrostlo a kdy. Tak nejdříve tak asi po 3 letech vyrostl klouzek sličný, pod modřínkem, ještě pak další rok, ale pak už ne. Po mnoha letech začala růst čirůvka špinavá ( Lepista sordida), a roste již několik let. Je to místo bez přímého slunce a kolem kompostu. Roste zřejmě tím, že je kompost bez ohraničení a tak dochází v prorůstání s trávou. Normálně samo od sebe mi na zahradě roste smrž, václavka smrková, šupinovka kostrbatá, strmělka mlženka mezi malinami, pečárka, hlíva ústřičná na ořechu. Letos jsem viděla na své zahradě i límcovku měděnkovou. Ta je sice jedlá, ale vypadá tak jedovatě, že moji strávníci ji nechtějí doma ani vidět. Houbičky mám velice ráda, jak můžu, tak jsem v lese. Ta vůně je úplně fascinující, popravdě ani nijak je moc nemusím jíst, zato hledání a určování, to je moje. Ráda si o houbičkami povídám. Přeji pěkné houbové zahradničení. Ja