Jak zbavit špaldu pluch

Vše o řemeslech a nářadí
Odpovědět
Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od Patrik Stach »

Zdravím komunitu a rovnou prosím o pomoc. Máme nemnoho špaldových klasů, cca 5 kg, a naprosto žádnou techniku. Nevíte někdo, jak nejjednodušeji zbavit špaldu pluch? Vyloupávání každého zrna nehty neplatí ;) Díky!

Uživatelský avatar
teoretik
Příspěvky: 67
Registrován: 08 bře 2012 15:06

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od teoretik »

Tradiční na vybavení nenáročný postup zpracování pluchatých pšenic je výroba bulguru.

Vymlácené zrno se:
 * namočí na tak dlouho aby nabobtnalo (jako při sladování)
 * podusí/předvaří v páře (tradičně v kotli nad ohněm za stálého míchání a podlévání)
 * důkladně usuší na prudkém slunci nebo v peci/troubě
 * (p)otluče v hmoždíři/stoupě
 * proseje od slupek

Sám jsem to nezkoušel, podrobnější postup (časy apod.) neznám.


Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od Patrik Stach »

Děkuju, Teoretiku, vyzkoušíme.


jarda bon jovi
Příspěvky: 1744
Registrován: 21 dub 2011 08:02

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od jarda bon jovi »

Pařit zrní před mletím jsem věru nezkoušel, avšak nevím, zda bude skladovatelné a pak poživatelné pro lidi. odkud je zdroj informací?


Dříve se to řešilo tak, že se uříznul špalek , který se opatřil mantinely do kruhu a do mantinelů se vložil další špalek, který se poatřil klikou. vrtělo se horním špalkem po zrní, které se mezi špalky omílalo od slupek. Tento lidový přístroj byl v každé chalupě, páč nic nestál. loupala ¨se tak pohanka, proso, oves a vflastně vše, co se chtělo loupat. Ti movitější to měli kamenné. Heslo je žrna. Ve stoupě  by se Dalo taky. pak se to čistilo v malém na sítech, trierech, prosíváním nebo páláním.



Uživatelský avatar
teoretik
Příspěvky: 67
Registrován: 08 bře 2012 15:06

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od teoretik »


JBJ: Proč myslíš že by mělo bejt namočený zrno míň poživatelný?

Zdroj informací je všude možně z netu, počínaje wikipedií (http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgur) a konče vším možným co se mi podařilo někdy okolo roku 2010 vygooglit. Hodně toho je ale turecky, protože Anatolie je pravlastní jak pšenice, tak bulguru (což mě vede k názoru, že se jedná o prastarou metodu vyvinutou před mnoha tisíci lety jako ideální způsob zpracování starých pšenic). Na Wikipedii jsou fotky zrní v kotli (dneska se dělá větěšina bulguru z trvdé pšenice, takže v nich pluchy nenajdete):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Bulgur_turkey_nesbitt.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Bulgur_yap%C4%B1m%C4%B1.JPG



Na youtube jsou taky k nalezení videa zachycující tradiční domácí výrobu bulguru na tureckém venkově:

http://www.youtube.com/watch?v=KkcVa-OjYQ4
http://www.youtube.com/watch?v=PZ9OESODm18
http://www.youtube.com/watch?v=Q_vxYIY58DM



A ještě bonus:
 V knize M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová autorka cituje následující postup jako tradiční ruskou metodu zpracování ovsa: "Oves se vsype do pytlů a máčí asi 24 h ve vodě. Pak se vyjme a vsype se do horké pece, roztopené méně než na pečení chleba. Dvířka se zamažou hlínou a v tomto prostoru se oves paří celý den. Nato se rozprostře na slabou vrstvu a suší se při otevřené peci, pak se mletím zbaví pluch a pomele se na krupici, ze které se rozmícháním s mlékem nebo kvasem dělá hustá nebo řídká kaše."


jarda bon jovi
Příspěvky: 1744
Registrován: 21 dub 2011 08:02

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od jarda bon jovi »

To ne, nemyslím namočené, ale tepelně opracované.... Ten bulgur je skvělá myšlenka, to mi ouplně uniklo, já ho ani nezkoušel.Ale můj bezpluchej oves, vulgo nahý před  lety putoval jemně namletej na everest.Až budu jednou v bídě poalařit, bude to oves nahý, co budu pěstovat jako první..


Jináč jsem blbě četl tvůj první příspěvek.Je to o bulguru a to mi uniklo. Pak ovšem s tebou nezbývá, než souhlasit.


Uživatelský avatar
teoretik
Příspěvky: 67
Registrován: 08 bře 2012 15:06

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od teoretik »

Pokud jde o vliv zpracování, tak bude bulgur co se týče trvanlivosti někde mezi moukou celým zrnem, asi trochu blíž mouce/krupici/vločkám .. odhaduju bezproblémovou skladovatelnost určitě půl, maximálně jeden rok. Přeci jen to je nalámané a bude to trochu žluknout, i když tepelné zpracování tomu proti syrovej mouce pomůže a pokud by si to někdo vakuoval, tak to nejspíš vydrží leta. Výhodou je i spolehlivé ubezdušení patogenů, zejména hmyzu. Já bych asi pluchatou pšenku skladoval dlouhodobě tak jak narostla a bulgur dělal jednou až dvakrát do roka.

Další výhodou předvaření je, že se část živin z otrub provaří dovnitř, asi jakou u rýže (známe běžně z krámu, pášou na ní parboiled) - prot je žlutá a ne bílá. Připadá mi to skorem lepší než do sebe cpát otruby (metody pana Grahama jsou značná znouzectnost a jejich popularita spíš vypovídá o hloubce průseru který tak řešil, než o kvalitě metody).

P.S. Bezpluchej oves je sice bezva na zprcování/přímou spotřebu, ale při víceletym skladování přeci jen vyhrává pluchatej - ono ho to brnění holt daleko líp chrání a každý zrno kterýmu se poškodí klíček je jedna malá mrtvolka ..


Samodiva
Příspěvky: 114
Registrován: 16 dub 2013 22:58

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od Samodiva »

jarda bon jovi píše:
> Pařit zrní před mletím jsem věru nezkoušel, avšak nevím, zda bude
> skladovatelné a pak poživatelné pro lidi. odkud je zdroj informací?
> Dříve se to řešilo tak, že se uříznul špalek , který se opatřil mantinely
> do kruhu a do mantinelů se vložil další špalek, který se poatřil klikou.
> vrtělo se horním špalkem po zrní, které se mezi špalky omílalo od slupek.
> Tento lidový přístroj byl v každé chalupě, páč nic nestál. loupala ¨se tak
> pohanka, proso, oves a vflastně vše, co se chtělo loupat. Ti movitější to
> měli kamenné. Heslo je žrna. Ve stoupě  by se Dalo taky. pak se to čistilo
> v malém na sítech, trierech, prosíváním nebo páláním.


Marně na síti pátrám po tom, jak po domácku zbavit proso slupek - toto bych určitě mohla vyzkoušet, ale nedovedu si zařízení dobře představit. Kdybyste někdo věděl o nějaké publikaci nebo webu, kde by to bylo nakreselné, budu ráda za poslání.

Robi
Příspěvky: 9
Registrován: 15 bře 2023 17:27

Re: Jak zbavit špaldu pluch

Příspěvek od Robi »

Samodiva píše:
> Marně na síti pátrám po tom, jak po domácku zbavit proso slupek - toto bych určitě
> mohla vyzkoušet, ale nedovedu si zařízení dobře představit. Kdybyste někdo věděl o
> nějaké publikaci nebo webu, kde by to bylo nakreselné, budu ráda za poslání.

Myslíte přeměnu prosa v jáhly? To se podle mně ani historicky nedělalo, nebo se pletu?

Mě by zajímalo, jak je na tom . s v a t o j á n s k é . ž i t o . (lesní žito) v provnání s dnešními dostupnými odrůdami (Je to z botanického hlediska vůbec ten samý druh co klasické žito?)

upuseivoq
Příspěvky: 1
Registrován: 28 úno 2024 07:41
Bydliště: Malawi
Kontaktovat uživatele:

Clinics determine viagra and men angioedema peritoneum general door, osteoarthritis.

Příspěvek od upuseivoq »

Facing the challenge of dry eye syndrome? Locate the solution online with [URL=https://drgranelli.com/item/flomax/]lowest price flomax[/URL] . Purchase your remedy immediately for relief.

Zero reasons to wait! Secure your prescription for improved performance today at <a href="https://classybodyart.com/pill/kamagra/">kamagra without prescription new zealand</a> .

Maximize your well-being by opting to buy your medications digitally, including the option to https://livinlifepc.com/cheap-viagra/, ensuring ease and confidentiality.

Odpovědět