Pec na chleba

Vše o vytápění
Hlad
Příspěvky: 248
Registrován: 05 kvě 2010 21:23

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Hlad »

na peci na chleba nic není ,je to svým způsobem nejmíň náročná pec ....


v podstatě je to kobka ,ta se rozpálí,jen je potřeba kam mít vyhrnout to žhavý,děti to na táboře plácali z hlíny na dřevěný kopyto...


u kachlových pecí bývali dvířka od pece na chleba zároveň s pláty ,kde byl otvor kam se to žhaví vyhrnulo,tzn.topilo se v nich zvlášť


 


toto je naprostá lidovka ,tak ta pec povětšinou byla,ale jdou udělat samozřejmě i krásný náročný na vstupy ....


http://www.youtube.com/watch?v=HLo6welByj8


Uživatelský avatar
Iveta M.
Příspěvky: 25
Registrován: 17 bře 2011 11:46

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Iveta M. »


http://peceni-v-samotove-peci.webnode.cz/stavba-pece/
Helena říká:


Nemáš to nafocený?  H.

Iveta M. říká:


Pec na chleba jsme si svépomocí postavili loni.









Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Pec na chleba

Příspěvek od QNX »

Pěkná práce ........ to pečete, na prodej? Tahle pec přece není dimenzovaná na spotřebu jedné rodiny. Nemáte zjitěné kolik dřeva potřebujete na upečení jednoho bochníku chleba?


Hlad
Příspěvky: 248
Registrován: 05 kvě 2010 21:23

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Hlad »

není to velká pec ,odhaduju něco přes metr čtvereční,to cihlové opláštění ji dělá velkou ,pečení chleba je poměrně náročná činnost na čas ,takže i rodiny měli takto velkou pec ,ale pekli jen jednou týdně


 


škoda že nemá ten popelník,nebo kam  pak vyhrnete popel ,takto to vychází pod nohy...


 


 


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Pec na chleba

Příspěvek od QNX »

Hlad: Velikost odhaduju podobně jako ty, ale asi mám jiné měřítka pro to co je velká pec. Na 1m2 nasázíš tolik bochníků, že to rodina těžko zvládne sníst. Když tam dáš bochník jeden, nebo dva, tak to bude žrát strašně moc dřeva, protože ta hmota pece je velká a musíš ji rozehřát. Když je taková pec uvnitř domu a pečeš v topném období, tak je to celkem jedno, ale u venkovní pece to už je dost podstatná věc. ....... proto jsem se ptal na spotřebu dřeva na jeden bochník. Co jsem sledoval u moderních pecí, tak trend je dělat lehčí konstrukce (skořepina s tloušťkou jenom pár centimetrů) s kvalitní tepelnou izolací ........ právě z toho důvodu, aby se spotřebovalo málo paliva i při rodinném provozu/spotřebě.


Uživatelský avatar
Iveta M.
Příspěvky: 25
Registrován: 17 bře 2011 11:46

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Iveta M. »

Pečeme pro rodinu a známé popř.další zájemce. Do stavby pece jsme šli s tím že bude na 8 až 10 bochníků chleba, samozřejmě by šla postavit i menší.


Hlad
Příspěvky: 248
Registrován: 05 kvě 2010 21:23

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Hlad »

dřív se netopilo v každým domě jak na hradě a dřeva tolik nebylo,moc dobře věděli co je skrz palivo nejlepší....myslím ,že tu je  příležitost spojit síly a o rozpálenou pec se podělit s ostatními


péct doma chleba po bochníku v peci která se zvlášť rozpaluje dřevem je nesmysl,otročina


 


izolace ano,ale je tu potřeba akumulační hmoty ,no do něčeho to teplo musíš našlapat...


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Pec na chleba

Příspěvek od QNX »

Hlad: Ano, akumulační hmotu potřebuješ a na ten jeden(dva, tři) bochník stačí úplně v pohodě těch pár centimetrů materiálu a nemusíš rozpalovat metráky šamotu. Pak stačí pár kousků dřeva a otročina to nebude. ........ ale jo, pokud někdo peče 10 bochníků tak už větší pec potřebuje..... ale to už je víc komunitní záležitost, než domácí chlebová pec.


Hlad
Příspěvky: 248
Registrován: 05 kvě 2010 21:23

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Hlad »

pár kousků dřeva.....,hej babka kvuli pár bochníkům stávala ve 3 hodiny,a to už se večer topilo v peci,ve stájích dobytek kterej s ranním šerem chce všechen žrat,zahrada  apod záležitosti co žerou čas


 


musí to taky vykynout,... a vubec !! praxe ti ukáže...to pečení je už jen cílová rovinka z celýho procesu...


 


ted jsem si uvedomil ,že chleba se u nás peče od nepaměti,babka pekla ,máti peče ....


 


je prostě prakticky nerealný péct chleba po bochníku ve zvláštní peci na dřevo ,ledaže by se o toho pekaře někdo staral se vším všudy.....nabízí se tu otázka ,proč si dva bochníky neupečeš ve sporáku když už ne v dom. pekárně a třeba i v paneláku


 


realný mi to přijde od 6 až 8 bochníků a víc plus to všechno co se dá upéct při tom,koláče vánočky chlebové placky atd


Uživatelský avatar
Iveta M.
Příspěvky: 25
Registrován: 17 bře 2011 11:46

Re: Pec na chleba

Příspěvek od Iveta M. »

popel zůstává v zadní částice pece schovaný za plechem. Při dalším zatopení se použije.

Hlad říká:


není to velká pec ,odhaduju něco přes metr čtvereční,to cihlové opláštění ji dělá velkou ,pečení chleba je poměrně náročná činnost na čas ,takže i rodiny měli takto velkou pec ,ale pekli jen jednou týdně


 


škoda že nemá ten popelník,nebo kam  pak vyhrnete popel ,takto to vychází pod nohy...


 


 





Odpovědět