Na krávu potřebuješ hektar. Na půlce paseš a na půlce sečeš.Je třeba pamatovat na tele, který taky něco sežere.Záleží na plemeni, Já měl červenou straku a jerzeyku.Ta druhá je skromnější, a má tučnější mléko. straka 4% a jerzy8%. pochopitelně záleží na nadmořské výšce a kvalitě píce.
ke změnám ve společnosti...
Rozhodně něco křupne, protože se to holt neunese. Zemědělců je pár. Odhadem 120000. Mají v hrsti obrovské plochy, které jsou obdělávány důmyslnými stroji s neuvěřitelnou efektivitou. Znám družstvo, které má 1200 hektarů a má 4 zaměstnance. Nikdyy už nemohou být potraviny levnější než nyní.Lidé si neuvědomují, že současný blahobyt je neudržitelný a mnozí odmítají přijmout fakt, že naše země není soběstačná v potravinách. Plochy se zmenšily a mnoho políček a luk, které naši předkové obdělávali ručně zmizela pohlcena lesem.
Velké stroje potřebují velké plochy.Nelze jinak, než chemicky, protože nejsou zvířata, která by pohnojila.
O jedlém lese a permakulturní obživě je zde mnoho nepochopitelností.... Kdosi píše jedlý les... kdy vyroste, co přinese, kterak se to uloží na zimu a hlavně,kolik toho potřebuje rodina. Potravinová soběstačnost prezentuje velikou hromadu potravy, přičemž plodné období u nás činí max 5 měsíců v roce.Pak už pouze zásoby.To je jeden z důvodů, proč naši předkové chovaly zvířata. Jako živé konzervy a taky jako zdroj potravy, tedy mléčné potravy v zimním období.
Zkoušel jsem straku bez jádra a dávala víc než 6 měsíců po sobě 10 litrů dobrého mléka. pouze seno a řepa. s jádrem to je téměř dvojnásobek, ale pro čtyřčlenou rodinu to je gut.
Je najivní si myslet, že půda jako taková začne plodit nějaké konkrétní výsledky bez prohnojení a obohacení humusem.
Proti permakultuře nic nemám, ale kde vzít mulčovací hmotu v soběstačném stavu???