Permakulturní zkušenosti

Vše o Permakultuře u nás i ve světě
Odpovědět
PeterX01
Příspěvky: 4
Registrován: 05 srp 2013 21:36

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od PeterX01 »

To budování a experimentování přeci musí k něčemu vést? Pokud je ale v permakultuře cesta cílem, tak pak proč ne. Já bych ale chtěl dospět na zahradě do fáze klimaxu. Tzn. že se z užitkové zahrady stane víceméně stabilizovaný ekosystém, který bude přinášet užitek a nebudu se o něj muset moc starat. Co se týče chemie a mechanizace, prostředkem k téhle zahradě by měly být metody v souladu s trvale udržitelným životem. TUŽ s chemií a motorovou mechanizací (nemyslím kosu a motyku) jde dohromady dost obtížně. A fakt je, že zahradu  ve stadiu klimaxu jsem ještě neviděl, a proto se tady ptám.

QNX říká:


Peter: Permakultura je neustálé budování a experimentování. Pokud jsi s experimentováním a budováním skončil, skončil jsi s permakulturou. Nikde také není dáno, že v permakultuře nebudeš pracovat, že nesmíš používat mechanizaci, že nesmíš používat chemii. Možná hledáš něco jiného než permakulturu?





Uživatelský avatar
Honza Kral
Příspěvky: 91
Registrován: 03 čer 2011 11:58

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od Honza Kral »

Joski Fito: buď tak hodný, rozepiš se a ani nemusíš nic zkracovat.  ^^



Cyril: k čemu je permakultura? Pokud jsi to myslel individuálně tak k vyrovnanějšímu hlubšímu a pozitivnějšímu prožívání života.



 


Kdo dělá permakulturu, hledá svoje přirozené místo v běhu věcí. Poznává co potřebuje a co ne. Zbavuje se přítěží a závislostí - materiálních i psychických. Učí se vnímat přirozenou přírodu, její rytmus a cykly. Ověřuje si svoje reálné schopnosti, učí se na ně spoléhat a praxí získává opodstatněnou a  přiměřenou sebejistotu. Zpětnou vazbou se vylaďuje, nachází možnosti seberealizace, vyšší cíle, další podobně švihlé lidi, čisté svědomí, klid a mír. :) Z tohoto pohledu je to holistický ergoterapeutický proces.


 



Pokud jsi to myslel spíš celkově tak Permakultura je IMHO inherentně různorodé reformační hnutí k záchraně ohroženého lidského druhu a s ním miliónů druhů dalších. Hnutí vyplývá z ducha doby (kdyby ho nezačal děda Mollinson a spol, začal by ho někdo jiný o pár let pozděj) a je manifestací kolektivního intuitivního přesvědčení, že tímhle směrem už to o moc dál nepůjde.



 


O permakulturním designu a bylinkových spirálách se na permawebu tak často mluví, protože admin fóra vede kurzy permakulturního designu.  Na jiných permafórech se s podobnou pravidelností objevují energetika nebo mořeplavba jinde foraging a wild foods nebo primitivní doomsaying/fear-mongering.. Přijde na to, jakou konkrétní preferenci mají nejaktivnější komentátoři a o celkovém směřování permakulturního hnutí to vypovídá jen málo.  ^^


PeterX01
Příspěvky: 4
Registrován: 05 srp 2013 21:36

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od PeterX01 »

Super, vlákno na toto téma by nielen mna, myslím, velmi potešilo. Dosť by ma zaujímali prírodné podmienky na záhrade, z ktorých si začínal a ako si postupoval dalej, ako si pracoval zo zemou, aké druhy rastlín si vyberal, ako je na tom tvoja záhrada dnes atd.

Joski Fito říká:


   Peter,ak ta to poteší tak mne už asi 20 rokov dobre funguje to čo tu nazývate jedlý les.Založený 1990.Ak by to ešte niekoho zaujímalo môžem zosmoliť nejaký skrátený opis,A naozaj to je o rokoch experimentovania a nakoniec hlavne v začiatkoch aj hodne pracné.Ale teraz už selanka,až na to spracovávanie úrody.





Ivan Permawebovič
Příspěvky: 108
Registrován: 26 bře 2013 22:07

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od Ivan Permawebovič »

CO JE TO PERMAKULTURA  A UDRŽITELNÝ ROZVOJ ??? JAK UPLATŇOVAT PRINCIPY PRO VĚTŠINU LIDÍ ???aneb KACÍŘSKÉ MYŠLENKY 1


- není tak důležité co dělá malá menšina lidí, ale je důležité jak se chová většina lidí a jaký je průměr, abychom si mohli říci co je to vlastně udržitelný rozvoj, musíme si stanovit, jaké by měly být hranici spotřeby energie na jednoho člověka (mám na mysli pouze pro osobní potřeby bez průmyslu apod.), pokud chceme pokrývat více energie z českých obnovitelných zdrojů musíme snížit celkovou spotřebu, tzn. vysoká spotřeba (byť obnovitelné) energie na vytápění je s tímto v zásadním rozporu   


- glokalizace, zde asi bude jednoznačný souhlas, až na konkrétní reakce stavebních úřadů ...


- topení dřevem (popř. dalšími obnovitelnými palivy) , pokud bydlím na samotě je jedno jakým množstvím škodlivin oblažuji své okolí, pokud ale máte dům v zástavbě je situace jiná, při topení pevnými palivy (i suchým dřevem) pokud je regulován výkon přivíráním vzduchu dochází k tvorbě škodlivin (nespálené uhlovodíky apod.), u klasických kamen na dřevo je složitější výkon regulovat dodávkou paliva, pokud ještě někdo má topný systém s velkou akumulací, kdy půl hodiny se valí kouř z komína, než se celý systém ohřeje a to dělá v zimě denně, nedá se v zakouřeném lesním údolíčku už žít... 


- dřevostavby jsou často uváděny jako ekologický druh stavění (tj. malá spotřeba energie a malé znečištění ) jako příklad je často dáván systém 2x4 z USA, ale v praxi u většiny těchto domů je 2x ročně aplikován postřik proti hmyzu do dutin domu, s dalšími aplikacemi proti hlodavcům apod. to jsou šílená kvanta pesticidů každý rok, je tohle ekologické, popř. jaké jsou jiné varianty ???   druhá stránky věci je problém malé akumulace tepla, tj. přes den vystoupá teplota v těchto domech o dost výše než ve zděných apod. domech a např. v USA to řeší klimatizací, tj. prochladí i v tepelně izolovaném domě moc energie    


 


PilotPM
Příspěvky: 130
Registrován: 29 bře 2013 12:08

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od PilotPM »

Mě osobně přijde, že permakultura je velmi často prezentována jako, že jednou zasadíte a pak do konce života už jen sklízíte. To je ale holý nesmysl a mělo by být zavčasu na to upozorňováno.


Permakultura není o naprosté soběstačnosti a o tom, že se vzdám všech výdobytků moderního světa.


Pro mě je permakultura tak trochu zahradničení s novým názvem. Mám zahrádku a ne pole a lesy, které by mě uživily po celý rok.


Uživatelský avatar
mastnacek
Příspěvky: 975
Registrován: 29 pro 2012 19:43

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od mastnacek »

Amerikou se vubec neinspirovat co se tyka domu. Ty jejich prefabrikovany domecky ktery pak tornado rozneze po celym USA jsou o nicem. Mozna tak dobry do poradu Stavime dum nebo jak se ta kravovina jmenuje. U nas chudasove bydleli v drevenicich, sedlaci staveli statky. Metrovy zdi, sklepy, komory. Metrova kamenna zed, vlete naakumuje teplo kdyz se topi pravidelne a nenecha se barak vystydnout. Ted vlete je krasnej chladek, protoze venkovni teplo skrz ty steny neproleze a jeste jsou okna stineny strechou. Komora v nasem pripade na severozapadni strane, kdyz nejsou extra vedra jako ted a je dobre uzavrena pred mouchama, da se tam nechat poveseny maso i par dni. Sklep, jasna vyhoda na zimu at na uhli nebo skladovani bramory, mrkev, jabka apod.


Proti tomuhle nemaj americky skorapky sanci. Strecha z poctivych tramu, pocitva prace. Na rodinnym baraku se nam honi vitr pod plechovou strechou, na statku klid. Soucasti statku samozrejme chlivy a garaz. TO je podle me permakulturni staveni. Kdysi vytapeno jen peci, jedna velka mistnost. Kamen pouzity z mista ( bridlice ) + piskovec z nedalekeho lomu. Tramy z lesa cca 3km. Pouze nova eternitova strecha ( stara cca 60 mozna vic let, musel bych se zeptat babicky ). Cokoli jinyho v nasich podminkach se me zda jako provizorium. Tot muj osobni nazor. Zapomnel jsem jeste puda...sklad sena pro dobytek atd.

Ivan Permawebovič říká:


CO JE TO PERMAKULTURA  A UDRŽITELNÝ ROZVOJ ??? JAK UPLATŇOVAT PRINCIPY PRO VĚTŠINU LIDÍ ???aneb KACÍŘSKÉ MYŠLENKY 1


- není tak důležité co dělá malá menšina lidí, ale je důležité jak se chová většina lidí a jaký je průměr, abychom si mohli říci co je to vlastně udržitelný rozvoj, musíme si stanovit, jaké by měly být hranici spotřeby energie na jednoho člověka (mám na mysli pouze pro osobní potřeby bez průmyslu apod.), pokud chceme pokrývat více energie z českých obnovitelných zdrojů musíme snížit celkovou spotřebu, tzn. vysoká spotřeba (byť obnovitelné) energie na vytápění je s tímto v zásadním rozporu   


- glokalizace, zde asi bude jednoznačný souhlas, až na konkrétní reakce stavebních úřadů ...


- topení dřevem (popř. dalšími obnovitelnými palivy) , pokud bydlím na samotě je jedno jakým množstvím škodlivin oblažuji své okolí, pokud ale máte dům v zástavbě je situace jiná, při topení pevnými palivy (i suchým dřevem) pokud je regulován výkon přivíráním vzduchu dochází k tvorbě škodlivin (nespálené uhlovodíky apod.), u klasických kamen na dřevo je složitější výkon regulovat dodávkou paliva, pokud ještě někdo má topný systém s velkou akumulací, kdy půl hodiny se valí kouř z komína, než se celý systém ohřeje a to dělá v zimě denně, nedá se v zakouřeném lesním údolíčku už žít... 


- dřevostavby jsou často uváděny jako ekologický druh stavění (tj. malá spotřeba energie a malé znečištění ) jako příklad je často dáván systém 2x4 z USA, ale v praxi u většiny těchto domů je 2x ročně aplikován postřik proti hmyzu do dutin domu, s dalšími aplikacemi proti hlodavcům apod. to jsou šílená kvanta pesticidů každý rok, je tohle ekologické, popř. jaké jsou jiné varianty ???   druhá stránky věci je problém malé akumulace tepla, tj. přes den vystoupá teplota v těchto domech o dost výše než ve zděných apod. domech a např. v USA to řeší klimatizací, tj. prochladí i v tepelně izolovaném domě moc energie    


 





Cyril
Příspěvky: 237
Registrován: 31 srp 2012 22:49

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od Cyril »

mastnacek: Kolik spálíš ročně paliva? Na kolik obytných metrů čtverečních?


Uživatelský avatar
mastnacek
Příspěvky: 975
Registrován: 29 pro 2012 19:43

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od mastnacek »

Na tom statku bydli mamka s babickou, vloni protopili cca 45metraku cernyho uhli z polska a +- 2-3 metry dreva. S tim drevem to je hodne hruby odhad. Vymeru bych ti musel spocitat. Kotel klasika viadrus U26 vylepsenej o ridici jednotku, ventilator a prostorovej termostat. Velka mistnost vytapena prez den na 22-23 a v noci utlum na 18. Zbytek baraku neregulovanej, proste jak se dotopi tak se dotopi. Jestli te zajimaji detaily, tak to muzu pomerit.


Jeste dodatek, pri te letosni dlouhe zime se pak k jaru pritapelo akumulackama v tevelke ratejne, stejne tak na podzim. Stara spaletova okna, kteryma obcas foukne a neco utece. Babicka = chronickej vetrac ( v loznici ) takze taky velky uniky.

Cyril říká:


mastnacek: Kolik spálíš ročně paliva? Na kolik obytných metrů čtverečních?





Joski Fito
Příspěvky: 45
Registrován: 18 kvě 2012 21:47

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od Joski Fito »

   Žiadne know-hov.Rád sa podelím o skúsenosti,len sa tu musím zorientovať.Jedlý les je u nma len špička ľadovca,niečo podobné čo sa potravín týka riešime tiež už zopár rokov na nejakom hektári pôdy.Nejde mi ani tak o to že by som na takéto experimenty odkázaný ale strašne ma baví dokazovať okoliu že to ide aj inak a najmä bez chémie. 


Joski Fito
Příspěvky: 45
Registrován: 18 kvě 2012 21:47

Re: Permakulturní zkušenosti

Příspěvek od Joski Fito »

   Takže konečne mám chvilku nečo popísať.Tento web mi ukázala dcéra so slovami:aha tu sa píše o tom čo my už dávno robíme,mrkni sa na to.Tak som si to tu prešiel a myslím že sú tu témy ku ktorým by som mohol čo to povedať.Takže najprv k spomínanému "jedlému lesu".Asi pred 25 rokmi som kúpil na dedine blízo mesta Trnava starší rodinný dom za účelom zriadenia dielní.Za domom bola aj záhrada.Malá,asi 500 metrov štvorcových,taká starosvetská-samý plôtiki,kurník,zopár stromov,kríkov.Počas prác na dome sa z nej stala úplná džungľa,slúžila len ako skladisko rôznych vecí a materiálu.Po skončení prác ale vznikol problém čo s ňou urobiť?To bolo v roku 1990.Napadlo ma že by nebolo od veci si počas práce odskočiť pár metrov za dieľňu na nejaké občerstvenie v podobe čerstvého ovocia či len tak na pár minút zrelaxovať.Netušil som v tej dobe nič o Holmgrenivi ani Holzerovi,myslím že ani o internete,tak som si urobil nasledovný plán.Taký svoj.Začal som tým že som záhradu vyčistil,trocha zrovnal(ale žiadne splanírovanie podľa vodováhy) a vyhodil všetko čo tam rástlo.Zväčša rôzne napadnuté a prestárle stromy a kríky.A potom som začal uvažovať ako na to aby ma záhrada v budúcnosti stála čo najmenej času pri maximálnom úžitku.Úžitku ani nie tak čo do množstva ovocia či zeleniny,ale aby bola možnosť permanentne od skorej jari do neskorej jesene až zimy,si na niečom pomaškrťiť,chvíľku si posedieť v tieni,cez víkend relaxovať.


   Úvaha číslo 1 bola:každá vec ktorú sem vysadím musí prinášať nejaký úžitok,lebo priestor je omedzený.Ale pod tým úžitkom som nemyslel len jedlo ale aj trebárs estetiku.Napríklad taký orgován-jesť sa to nedá ale krásne to kvitne a vonia-čiže ideálne miesto pre záhradnú lavičku.Alebo baza čierna-tá zasa spoľahlivo a rýchlo ukryje každé miesto ktoré má zostať očiam skryté,navyše je liečivka ktorú často používame a plody zostávajú pre vtáky na zimu atď.


   Úvaha č.2:pokiaľ možno minimum alebo žiadna chémia,do čoho rátam aj umelé hnojivá.Tým pádom mi bolo jasné že budú ubúdať živiny z pôdy a bude ich treba dopĺnať.Vyriešil som to pomerne veľkým kompostoviskom.Čokoľvek čo záhrada vyprodukuje a nezužitkujeme to skončí v komposte a časom ide naspäť do pôdy aj s"pridanou hodnotou".Veci ktoré z rôznych príčin nemožno kompostovať idú do 200 l barelu upraveného na spaľovňu.Tu preschnú,raz za čas sa spália a popol ide do kompostu.Lístie zo stromov spadnuté v jeseni ostáva na zemi až do jari,na jar sa pohrabe a ide takisto do kompostu.


   Úvaha č.3:ked už žiadna chémia ako ochrániť záhradu pred škodcami?Záver-v strede záhrady musí byť jazierko,to priláka vtáky a dravý hmyz.Ale žiadna kravina z hypermarketu s vodotryskom a nárokmi na energiu,v podstate čokoľvek asi 1 x 1 metra veľké a hlboké cca 10-15cm.Vložiť pár kameňov aby sa vtáky mohli pohodlne napiť a kúpať.Voda sa mení podľa potreby-jednoducho to vyšpliechate čerstvou vodou.K tomu zopár vtáčich búdok.Toto fungovalo okamžite a skvele.V barele-spaľovni skončia aj všetci škodci.Kedže som v záhrade denne,stále ju pozorujem.Čokoľvek podozrivé sa objaví(a to najmä v prvých rokoch)-zvinutý list,uschnutý konárik,klbko húseníc,poškodené ovocia-skončí bez milosti v spaľovni.Trebárs marhule takto vyliečite zo spály molíniovej aj bez postrekov.Síce prvé 3 roky vyzerali ako po chemoterapii kombinovanej s amputáciami,ale odvtedy je po probléme.


   A teraz späť k tomu čo tu a na iných fórach nazývaťe"jedlý les".To čo sa tu pod tým myslí my nazývame už 20 rokov svojím vlastným názvom"riadená džungľa".Les je pre mňa i moju dcéru predsa len niečo iné,skoro posvátne ale hlavne značne málo jedlé.Aspom pre ľudí.To čo máme my sa určiťe podobá viac džungli,vrátane všemožne poprepletaných rastlín a aj ich skladby.Ale pre účely tohto príspevku používať termín jedlý les.



                Môj výber rastlín do jedlého lesa.



   Najprv som si položil otázku-čo je úplne prvé zrelé ovocie?Jasne že čerešňa rýchlica.U nás sa jej hovorí májovka.Tu na západnom slovensku dozrieva už začiatkom mája a plody vydržia do konca mesiaca.Tým bol vyriešený dominantný strom.V strede záhrady,hned vedľa jazierka.Ďaľšie stromy nasledovali-vždy jeden,maximálne dva kusy jedného druhu.Podľa možnosti staré rezistentné miestne odrody-napríklad dve vinohradnícke broskyne,dve marhule ananásky,dve ringlóty biela a modrá,dve slivky,jabloň,jesenná a zimná hruška.Môj miláčik-Trnavská moruša,tá ma potrápila.A viniče-nezničiťeľný voňavý biely kaliforňák,iné rôzne rezistentné veľkoplodé odrody.Orech a liesky-vitamíny aj na zimu.Ruža šípová pre krásne kvety,vôňu a šípky na čaj na zimu.Agát pre včely a vôňu.Všade možne kde je voľné maliny Hymbery.Popri plote černice,ale divé donesené z lesamajú plody až do neskorej jesene.Samozrejme čierna a červená ríbezla.Nakoniec meter široký pás zeleniny asi tak 25 metrov dlhý-tam chery rajčinky všetkých druhov a farieb stálerodiace jahody,rúžičkový kel na zimu,zopár paprík,hrášo,bôb.Toto celé čiastočne kôli susedovi aby mal pocit obrobenej záhrady z našej strany.


   Výsledok-od cca 10.5.každý den do prvých mrazov táto záhrada dá minimálne misku ovocia.Schválne nepíšem že či 10 deka alebo kilogram.Nikdy som nemal potrebu to vážiť,to nie je účelom,hoci by to po spriemerovaní bolo asi zaujímavé číslo.O tom to nie je.Čerešní je na rozdávanie,jahôd len na pochutenie.Marhule tento rok úplne nezvládnuťeľné,hrozno tiež ide tuším na rekord.Čo sa nezie rôzne spracúvame-od malinového sirupu,zaváranín ,cez sušné skorovšetko cez víno až po slivovicu a marhulovicu.Takto to funguje už 20 rokov.Žiadne hnojenie okrem spomínaného kompostu s slepačieho trusu od našich sliepok.Takmer žiadna chémia.To takmer preto že veľmi výnimočne sa objaví nejaká kalamita ako napríklad invázia spriadača amerického asi pred 5 rokmi.Vtáci to nežrali,škody by boli obrovské tak som musel zasiahnuť.Ale taký vinič som nestriekal nikdy a z úrod sú na nervy všetci okolitý chemický vinári.


   Tak zatiaľ toľko,ono je toho za tie roky strašne veľa,napríklad som vypozoroval ktoré rastlinky sa nemajú radi a ktoré sa  naopak úplne milujú,tak ich nechávam robiť si čo chcú a ony sa mi odvdačujú dobrou kondíciou a urodnosťou.Riadenie tejto mojej džungle spočíva vo veľmi občasnom reze naozaj nevhodne(myslím tým smer)rastúcich alebo suchých konárov,v udržiavaní čerešne v rozumnej veľkosti ktorú ešte dokážeme prekryť sieťou proti náletom škorcov(tiež majú radi prvé ovocia)a jarnom strihaní(no skôr tvarovaní)viničov.Dva-tri krát do roka sa musí pokosiť-ale už len ručne kosou-nerád kazím krtkom ich krtince,za jeden zrovnaný spravia tri daľšie a asi im vdačím zazdravé stromy odspodu.Potom ak je sucho hodne polievam,aj stromy.Podľa toho ktorý má koľko ovocia dostane vody.Zasa-žiadne plytvanie či strata času a vody s nejakým veľkoplošným polievaním.


   A posledná vec.Čosi čo by som nazval akousi prírodnou rovnováhou-ked už takmer netreba zasahovať-nastalo až niekedy medzi 10 až 15 rokom.Nezáleží ani tak na skladbe rastlín ale na spúste najrôznejších živých obyvyteľov záhrady ktorí prídu až ked zaregistrujú vhodné a relatívne čisté prostredie a už si tak nejak sami udržujú rovnováhu.


  No viac som to zjednodušiť(skrátiť) nedokázal,ale hádam to niekomu pomôže nájsť inšpiráciu či nejaké odpovede,hlavne sa netreba báť experimentovať a mať značnú trpezlivosť.


Odpovědět