Soběstačný víkend

Domácí vychytávky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Ahoj Heleno. Zkráceně:


Nakrájet jablka i s jadřinci, přidat vodu a dvě lžíce citronové šťávy a vařit, až je z jablek rozvařenina. Přes jemný materiál to nechat prokapat, protlačit a znovu vařit až do mírného zhoustnutí. Pak se to dá buď zavařit nebo zamrazit k dalšímu použití. http://www.zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&pid=143&sid=398:Domaci-pektin&Itemid=233


Helena
Příspěvky: 68
Registrován: 09 úno 2013 19:53

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Helena »

Díky moc, vyzkoušíme, uvidíme!

Patrik Stach říká:


Ahoj Heleno. Zkráceně:


Nakrájet jablka i s jadřinci, přidat vodu a dvě lžíce citronové šťávy a vařit, až je z jablek rozvařenina. Přes jemný materiál to nechat prokapat, protlačit a znovu vařit až do mírného zhoustnutí. Pak se to dá buď zavařit nebo zamrazit k dalšímu použití. http://www.zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&pid...





Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Původně jsme měli zápisník k Soběstačnému víkendu na Posterous, ale služba byla zrušena. Převedli jsme texty a fotky na vlastní web a s jarem začneme znovu publikovat. http://www.nehladovet.cz/


Uživatelský avatar
Sahaw
Příspěvky: 198
Registrován: 29 úno 2012 11:57

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Sahaw »

Mne zajima hlavne ta spalda. Jak to s ni vypada? Jak asi dopadne uroda z 25m2, kdyz se vysadilo 1,5kg.


Myslim, ze obilniny jsou klicove pro preziti lidstva. Dekuji, ze publikujete ty vysledky.


Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Špalda vypadá dobře, má asi 40 cm. Sám jsem zvědav, jak se vypořádáme (amatérsky) s dalším jejím zpracováním. Mlít budeme asi na starém šroťáku, takže nejspíš bude dost hrubá. Než na obiloviny sázíme spíš na dýně, fazole a kukuřici. Špaldu máme tak nějak pro zábavu, na mouku jsme zvědaví. Kukuřici asi zbaštíme jen tak.


Uživatelský avatar
Sahaw
Příspěvky: 198
Registrován: 29 úno 2012 11:57

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Sahaw »

Ja jsem na zacatku bral jako idealni potraviny vodnice,turiny,cervena a cukrova repa, redkev a redkvicky. Ze zkusenosti vim, ze pro zacatecnika, ktery zacina prvnim rokem bez moznosti pohnojit pudu jsou to idealni rostliny pro pestovani. Kdyz to reknu, tak pomoci motycky prekopal nepouzivany kus louky.  Staci, aby jen nakypril pudu a umoznil mensi naskok rep pred plevel a je postarano. Hacek je ten, ze pokud to neni vitarian a bude jist jako ja jednou denne, tak prechod na syrovou stravu, kterou by mel denne snist cca 9kg bude pro nej problem. Pro mne to je neresitelny problem. Jist denne 6krat a chodit casto na zachod se mi fakt nechce. Ono to je vlastne zelenina, ktera ma malo energie a nekdy se udava, ze diky vlaknine je pro nas castecne neztravitelna.



Kombinace dyne,fazole a kukurice se mi zda jako idealni reseni, ale pro druhy rok pestovani, kdyz uz si obstaral kompost nejspis zvlastni produkce. Kukurice a fazole taky jsou schopne plodit bez toho hnojeni prvnim rokem.



Dosel jsem k nazoru, ze obiloviny ze kterych se pujde delat chleba budou klicovy pro budoucnost. Prvni problem je energeticky. Podle mne je nemozne, aby lide mohli tepelne upravit potraviny. Pres leto topit drevem by bylo dost neekonomicke. V zime. kdy rodiny kvuli detem museli topit, tak rovnou varili kase a jina jidla.



Dalsi dulezity faktor je, ze do chleba se da dat skoro vsechno co se da ususit a rozemlit na mouku a neni extra chudove odporny. Od zaludu,jetele, travy, vodnice az po susene cervy,sneky atd. Pokud bude nouze, tak i piliny. Beru, ze idealni by bylo rozemlit na mouku a udelat z toho kasi, ale jen par jedincu by dokazalo tu kasi jist. Mysl lidi by si pohravala a nemeli oproti chlebu takovy dobry pocit.  Do chleba se da pridat skoro vsechno, a tim ho nastavit.



Moje uvahy vychazi z toho, ze lidi se rozhodnou zmenit svuj zivot ve chvili, kdy je uz pozde. Budou muset pracovat s tim co maji. Tak mozna buodu mit stesti a na osobu sezenou 400-1000m2, aby mohli byt alespon potravinove sobestacny.



Ja jsem vyresil potravinovou sobestacnost pomoci barteru. Vymenim sve vypestky, ktere nesnim za jine potravin, ktere nezvladnu. U mne je problem vypestovat psenici,oves a jecmen.




Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Koho zajímají naše vzrůstající vědomosti a schopnosti, právě jsem připravil pampeliškové kapari.


Helena
Příspěvky: 68
Registrován: 09 úno 2013 19:53

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Helena »

Díky, doufám, že zítra nebude pršet, u nás pampelišky teprve nakvétají, takže jdeme na to! A co takhle pampeliškový med? Děláme ho po generace a většinou do dalšího nezbude :-)

Patrik Stach říká:


Koho zajímají naše vzrůstající vědomosti a schopnosti, právě jsem připravil pampeliškové kapari.





Helena
Příspěvky: 68
Registrován: 09 úno 2013 19:53

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Helena »

Ještě jsem vzpoměla, že kapary se dají dělat ( a taky tak vypadají) z poupat lichořeřišnice větší - oranžové a žluté trychtýřky, chutnající jako ostrá ředkvička. Dobrou chut, zítra ji jdu vyset (nezmoknem-li)

Helena říká:


Díky, doufám, že zítra nebude pršet, u nás pampelišky teprve nakvétají, takže jdeme na to! A co takhle pampeliškový med? Děláme ho po generace a většinou do dalšího nezbude :-)

Patrik Stach říká:


Koho zajímají naše vzrůstající vědomosti a schopnosti, právě jsem připravil pampeliškové kapari.








Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Včera jsem jedno poupě ochutnal - přesně jako pravé provensálské kapari. Tak příjemně jsem nebyl překvapen snad žádným receptem. Až vyroste lichořeřišnice, pokusím se o druhou skleničku.

Patrik Stach říká:


Koho zajímají naše vzrůstající vědomosti a schopnosti, právě jsem připravil pampeliškové kapari.





Odpovědět