Dohodli jsme se tři rodiny, celkem dvanáct lidí se třemi malými pozemky, že se uprostřed zimy v roce 2014 sejdeme a víkend se budeme živit pouze tím, co si sami vypěstujeme. Možná to místním sedlákům bude připadat vtipné, pro nás to je ale celkem slušná výzva.
1. pozemek úrodný, 1,5 aru. Zeleninové a bylinkové záhonky, nyní 2 roky stará švestka a višeň a jeden rok jabloň, jadernička. Rok zasazený muchovník, rakytník a aktinidia, rybíz, josta. Na záhoncích snadno česnek, rajčata, papriky, topinambury a dýně. Plánuje se kukuřice.
2. pozemek kamenitý, ne příliš úrodný, 2,5 aru. Ovocné stromy cca 5 let. Dýně, fazole. Plánuje se zorat pruh na obiloviny, tak 20 m2.
3. pozemek 6 arů, spíš okrasný. něco k zúrodnění na stravu se tam najde.
Podmínky. Jíst a pít jen to, co bude striktně z našeho, nebo sběrem (například šípek, ořechy, houby...). Pokud smažit, pouze na vlastním oleji. Pokud pečivo, jen z vlastní mouky. Konzervace jen z produktů získaných vlastní výrobou (třeba u moře odsolením získat sůl). Jediný ústupek bude mrazák. Když se nám podaří, abychom jedli dosyta a s chutí, v dalším kole mrazák zakážeme.
A zde je ideální místo pro čerpání zkušeností :) Mám několik pro nás nadšené začátečníky zásadních bodů.
1) Olej. Viděl jsem ruční lis na olej. Než ho koupím, rád bych věděl, jestli to vůbec má cenu. Kolem nás je spousta alejí s vlašskými ořechy, lisoval bych nejspíš ořechový olej. K čemu se dá použít? Do salátů? Ke konzervaci potravin nebo třeba i dřeva? Ke smažení? Není nějaký jednodušší způsob, jak získat olej?
2) Mouka. Kolik budeme muset zasít jaké obiloviny (včetně kukuřice), abychom dostali mouku na placky na tři dny pro 12 lidí? Jak ze zrna nejjednodušeji získat mouku? Snažil jsem se někde sehnat ruční mlýnské kolo (repliku), ale nepodařilo se mi to.
3) Jak získat kvasnice, abychom mohli případně nechat vykynout těsto?
4) Konzervace. Pokud nebudeme pouze zamrazovat (chceme co nejméně), budeme asi nejčastěji konzervovat sušením. Pokud budeme chtít kompotovat nebo zavařovat zeleninu bez koupených pytlíčků (deko a spol.), jak? Stačí pouhá tepelná sterilizace? Nebo k tomu potřebujeme něco dalšího, aby se od léta do zimy kompot neskazil?
5) Alkohol. Je možné nechat kvasit například rybíz bez cukru tak, aby výsledné víno bylo pitné? Je možné použít místo cukru sladidlo získané z cukrové řepy? Jak nejlépe řepu doma zpracovat?
Za jakýkoliv nápad předem děkuju, víc než strach z hladu mám o způsob udržení potravin poživatelných až do ledna nebo února.