Soběstačný víkend

Domácí vychytávky...
Odpovědět
jarda bon jovi
Příspěvky: 1744
Registrován: 21 dub 2011 08:02

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od jarda bon jovi »

Právě, v tom je potíž. rajčata a papriky udržím v utržených haluzích tak do konce prosince. Jenže, když to kombinuješ s dýní, tak máš superpomazánku na ty tortily, nebo špagety z té kukuřice. no tak dobře, noky.


Dýně, fazole, kukuřice, brambory, zelí, mrkev a cibule, uživím celej svět.


Olej udělej z dýně olejné, stačí ti hromada kompostu či hnoje za plotem...Dýňový olej je rolls royce mezi oleji.. je to krásná rozcvička, jak si uvědomit realitu....


Chci zkusit z kukuřice fermentovaná zrna, tempeh... Neděláte o někdo?


Uživatelský avatar
Trotl
Příspěvky: 24
Registrován: 14 pro 2010 07:04

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Trotl »

add 3) na chleba kvasnice nejsou potřeba, ale stačí (a je lepší) kvásek viz. např. tady: http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430 a z kvásku jdou i jiné věci: http://conovehonakopci.cz/?page_id=5031. Jinak na zmíněných stránkách jde najít i jiné ruzné rady na vaření a zpracování z vlastní produkce.


Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

A já si myslel, že je na kvásek potřeba mléko. No prima! Díky za radu :-)


Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Bebe »

 Z produktov čo vydržia do jari je vynikajúca kvasená kapusta (kysané zelí), nemusí byť ani súdok, stačí 3L alebo 5L pohár, ve sklepě vydrží aj kaleráb gigant (kedlubna gigant) dá sa pripraviť na veľa chutných spôsobov. Na ochutenie jedál uskladniť cibuľu a cesnak, na záhrade nechať cez zimu petržlen na vňať, prípadne ružičkový kel (růžičková kapusta), kel kučeravý (kapusta kadeřavá).


Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Růžičkovou kapustu jsem letos zkusil, ale na to, kilok dá kapustiček zabírá strašně místa :-) Ona může být venku v mrazu?


Cyril
Příspěvky: 237
Registrován: 31 srp 2012 22:49

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Cyril »

Patrik Stach: Růžičkovou kapustu lze sklízet třikrát. Poprvé, když je vyvinutý stonek a začínají v úžlabích růst růžičky, tak se odřízne vrchol. Ten se dá použít stejně jako kapusta i když je poněkud hrubší. Pak růžičky - postupně. Když jsou růžičky sklizené, nechat rostlinu v zemi. Na jaře obrazí a poslouží jako raná zelenina (i když už listů dá mnohem méně).


Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Bebe »

Růžičková kapusta je mrazuvzdorná a ružičky sa zberajú podľa potreby počas celej zimy. Začiatkom septembra je dobré zaštipnúť vegetačný vrchol rastliny. Podporí sa tým tvorba a vyzrievanie ružičiek. Áno, potrebuje veľa miesta, spon 0,6x0,6m, mohla by sa vysadiť aj medzi kríčkovú fazuľku. V zime treba zabezpečiť dôkladnú ochranu pred ohryzom.


Uživatelský avatar
Sahaw
Příspěvky: 198
Registrován: 29 úno 2012 11:57

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Sahaw »

Patrik Stach: Urcite by to chtelo udelat si jidelnicek z potravin,ktere se daji lehce vypestovat. A do brezna to vyzkouset a pak podle toho vysazet rostliny a chovat zvirata.


Podle mne prijdete na to,ze hodne a hodne plodin nebude muset sbirat a pestovat.Tak usetrite cas.


Uživatelský avatar
Patrik Stach
Příspěvky: 222
Registrován: 24 úno 2012 13:35

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Patrik Stach »

Sbírat budeme, ale zvířata nepřipadají v úvahu. Leda lesní pych nebo rybolov. Co půjde, vyzkoušíme. Bohužel letošní úrodu jsme už snědli, nápad přišel pozdě. Zkusíme experimentovat se zakoupenými výpěstky. Ta mouka z kukuřice například, tu bychom mohli prubnout. Pouze mletí bude fuška :)


Taky se chci pokusit o mouku z žaludů, na což je akorát čas.


Uživatelský avatar
Sahaw
Příspěvky: 198
Registrován: 29 úno 2012 11:57

Re: Soběstačný víkend

Příspěvek od Sahaw »

Patrik Stach:Proc mlyt,kdyz se da jist cela.:) Nasi predkove jedli casto kase a pokud mela malo potravin a nebo si nemohli topit,tak jedli chleba.



Udelat z neceho chutnou kasi neni az tak velky problem.:)


Odpovědět