Patriku, díky za rozpoutání úžasného "Receptáře nejen na únor". Žádná stoprocentně supermarketfree bašta mě nenapadá, tak zkusím přispět alespoň tipem na alkoholický dezert. Strejda dělával rybízové víno v demižonu, já jsem zkoušel ve zkumavkách Mladého chemika dělat medovinu, ale nepřekonaným favoritem ve výrobě domácího mazání je otec. Základní surovinou mu byly višně. Toto ovoce narozdíl od třešní není tolik oblíbené u lidí, co mají ve zvyku rvát to ještě nezralé i s větvemi, takže se občas podaří narazit na osypanou višeň, která volá po sklizni. Bohužel i těchto stromů ve veřejném prostoru ubývá, ale třeba budete mít štěstí při tom sběru. Zralé višně je třeba otrhat i se stopkami, důkladně vyprat ve vodě a teprve po okapání zbavit stopek. Pak se nasypou do sklenice se širokým hrdlem (asi ideální je od okurek) a zasypou cukrem resp. zalijí sirupem, abych se držel dosud získaných poznatků pro účely vítězného února 2014. Sirup by měl být co nejhustší, aby zbytečně neředil ovocnou šťávu, kterou višně ochotně pustí. Při použití cukru se žádná voda nepřidává! Nad obsahem musí zůstat trochu vzduchu - docela to kvašením nabyde (zvlášť při použití neporézního sirupu). Hrdlo se těsně uzavře fólií s několika málo dírkami, kterými neprojde ani veš. Obsah se nechá při pokojové teplotě kvasit, dokud je pozorovatelný vývoj bublinek. Pokud si vzpomínám, kvas trval asi měsíc, možná o trochu déle. Nevšiml jsem si, jestli do toho táta přidával nějaký kvasinkový startér, ale nejspíš stačí jen více trpělivosti a namnoží se kvasinky, které byly k obsahu přibaleny díky nesterilnímu prostředí přípravy. Já jsem medovinu startoval kuličkou sušeného pekařského droždí.
Jsou-li elementálové nakloněni počínání našemu, vzniknou dvě dobroty. Tekutá barvy českých granátů, která chutná hlavně ženám (soudě podle sousedky, která od nás pak nějakou dobu chodila denně vysmátá). Je to dobrota, ale jeden je od toho ulepený jako od vaječňáku. A druhá mňamka jsou svraštělé višně, které jsme zobali u televize jen tak, rovněž do vysmátého stavu. Jelikož se tu scházejí recepty na pochutiny, o nichž jsem v životě neslyšel, určitě někdo pomůže i s takovou banalitou, jako je vypěstování kakaových bobů a výroba čokolády, do které se višně zabalí. Pak se budete moci zlinkovat pralinkami a uspořádat peckovou přestřelku. Ať se dílo podaří a ať skvěle chutná!