Myslel jsem na placky, například.
Soběstačný víkend
Re: Soběstačný víkend
Kaša krúpovo-zemiaková je tiež veľmi, veľmi chutná a na vrch osmažená cibuľka. Už len dopestovať zo dve hrste jačmeňa asi nahého, aby sa uľahčilo technologické spracovanie a podrviť by sa to dalo napríklad v mažiari, alebo nahrubo na kávomlynku možno, každopádne vôbec netuším, čo obnáša dopestovanie jačmeňa v podmienkach záhrady. Asi som sa trochu zasnil.
- Patrik Stach
- Příspěvky: 222
- Registrován: 24 úno 2012 13:35
Re: Soběstačný víkend
Budeme mít zoráno cca 20m2. Tam se pokusíme o obilí. Nahý ječmen je odrůda?
Re: Soběstačný víkend
O obilninách uvažujem zatiaľ len výhľadovo, takže viem len to, čo som sa o jačmeni jarnom nahom dočítal tu. Možno bude vedieť niekto iný povedať viac o pestovaní. Rozhodne sa chcem vyhnúť tomu, že niečo dopestujem a potom to nebudem vedieť vymlátiť, či vylúpať, zomlieť, či inak spracovať, čo som sa tu dočítal v niektorých príspevkoch.
Re: Soběstačný víkend
Výborne skladovateľná je i Ředkev setá černá, použitie na čerstvý šalát po okrájaní čierneho povrchu bielu dužinu nastrúhame najemno na strúhadle, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, posoliť a dochutiť citrónom (mohol by sa nahradiť domácim jablčným octem) pridať môžeme i najemno postrúhanú mrkvu. Rovnako i Řepa salátová červená kulatá, uvariť, ošúpať nastrúhať na strúhadle nahrubo, pridať na drobnejšie nastrúhaný surový chren, trocha cukru, trocha octu a kmín. V chlade vydrží aj bez sterilizácie minimálne dva týždne. Používa sa skôr ako príloha k varenému jedlu, je to pochúťka.
-
- Příspěvky: 1744
- Registrován: 21 dub 2011 08:02
Re: Soběstačný víkend
Černá ředkev je neuvěřitelný lék, který by měli konzumovat všichni náchylní na respirační potíže a potíže s imunitou vůči bakteriálním infekcím, vč kandidy, bílých výtoků a dermatitid. Bohužel, po prášku či kapkách se sahá snáze a jsou¨chuťově neutrální, což ředkev není. Chutná totiž jako ředkev. Dříve oblíbení příloha i hlavní jídlo, už od středověku. stejně jako tuřín, mangold, cvikla. Když vezmte mrkev, černou ředkev, trochu celeru a postrouháte, trochu oleje, třebes olivy, dýně nebo sezam, klidně arašídy..... A jako třešničku na dortě kus tuňáka, slanečka, lososa a nebo kyselou rybu zavináče nadrobno nasekat, pro radost trošku bazalky, nebo domácí pesto a můžete podávat.samozřejmě že v historii se podával salát se slanečkem vymáčeným v mléce, ev s husími játry, nebo jehněčími či kůzlečími jatérky smaženými na cibulce...Nenajdete na tom chybu, ani nutriční, ani chuťovou. Já do toho ještě zamíchám vařenou pohanku a vznikne mi hlavní jídlo.Hlavně se toho nebát...
Můžete ovšem abgrejdovat s čerstvoučkým řapíkatým celerem, mladými lístky rukoly a nebo pro echt znalce mladé lístky lichořeřišnice.......
Kristova noho, já mám hlad....hergot, že se to dycky tak zvrtne...
Bebe říká:
Výborne skladovateľná je i Ředkev setá černá, použitie na čerstvý šalát po okrájaní čierneho povrchu bielu dužinu nastrúhame najemno na strúhadle, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, posoliť a dochutiť citrónom (mohol by sa nahradiť domácim jablčným octem) pridať môžeme i najemno postrúhanú mrkvu. Rovnako i Řepa salátová červená kulatá, uvariť, ošúpať nastrúhať na strúhadle nahrubo, pridať na drobnejšie nastrúhaný surový chren, trocha cukru, trocha octu a kmín. V chlade vydrží aj bez sterilizácie minimálne dva týždne. Používa sa skôr ako príloha k varenému jedlu, je to pochúťka.
Re: Soběstačný víkend
JBJ: Domácí pesto? Jak se dělá?
Áno, k zelenine patrí vždy trochu oleja, či olejnatých semien.
- Marek Parek
- Příspěvky: 227
- Registrován: 08 dub 2010 15:05
Re: Soběstačný víkend
Bebe Tak cernou redkev jenem omyju, tu cernou slupku nestrouham, a je pekne ostra! Lek na kasel number 1. domaci pesto= pomeles kešu (nebo jakekoli jine orechy) s bazalkou a olivovym (nebo jinym kvalitnim) olejem, jarda bon jovi mnam!! :))
-
- Příspěvky: 1744
- Registrován: 21 dub 2011 08:02
Re: Soběstačný víkend
Ano, pesto je z bazalky , nějaké kolemjdoucí ořechy, klidně vlašáky nebo lískáče, pro ortodoxní mravenečníky pochopitelně pínie, ale je to vynikající i s pistáciema, nebo s borovými semínky umletými na mlýnku na mák....Lze použít i opražené pšeničné klíčky, ovšem opatrně a na oleji....
Dělal jsem doma pesto s olejem z tykvových semínek a kešu, ale záleží na chuti každého soudruha, pochopitelně a na dostupných ingrediencích či chuťových prioritách.
Zkoušel jsem i spagetti al olio. to se vezme domácí celozrnná mouka, co nejjemnější, pleskne se do toho domácí vajíčko, udělají se domácí špageti na strojku s klikou, ty se uvaří, a do toho se zamíchá:
Na pánev se dá domácí olej, nebo klidně kupovanej olivovej, já i s dýňovým.do oleje se rozmačká česnek, klidně 4 stroužky, tedy domácí a jeden kus domácí feferonky.na droboučké proužky... Opatrně ten olej zahříváte a mícháte, až se začnou objevovat první bublinky na česneku... Vypadají jako perličky. jak se vyskytnou, vypínáme zdroj tepla a už jen chvilku mícháme a šups s tím do špaget. jak to s teplem přepísknete, nedá se to žrat.... K tomu nějaký dobrý kousek vína, já mám rád rulandské šedé, pozdní sběr, ale nepohrdnu ani dobrým nesířeným vínem z česka , nejlépe polosuché..... nebo burčáček z jablíček....
Nu a jako obveselení tam můžete šoupnout to pesto.... dělal jsem omáčku i z dýní, cuket, patizonů s bazalkou i česnekem.
Pochochopitelně že si to jako chlapi uvaříme sami, páč ženský vaří, protožemusí, ale chlapi pro radost a s láskou....
Re: Soběstačný víkend
Patrik Strach - na tom odkazu /Co nového na kopci/ najdeš i něco o lisu, jak je zde dotaz v prvním příspěvku. Mají tam i domácí kuchařky, no prostě hromada dalších užitečných informací, jen se tím vším prokousat.... Jinak držím palce, ať Vám to vyjde!