Skladování potravin bez ledničky

Domácí vychytávky...
Uživatelský avatar
drudriger
Příspěvky: 642
Registrován: 29 srp 2010 14:14

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od drudriger »

Jako nejlepsi je sklep.Kdyz nemas moznost mit sklep , tak si nejakej vykopej a udelej, kdyz ho udelas dost hlubokej momi barak nekde na zahradce nebude ti ani premrzat. potrebujes li mit uskladneni veci na zimu jako brambory mrkev, cervenou repu atd tak bych volil vetsi variantu a nezapomen i na jablicka. inspiroval bych se u trampu, vykopes jamu poradnou oblozis to drevem aby ti tam nelezli potvory a take aby ti tam nepadala zemina, muzes to take vykamenovat budes mit body plus na vic.


Vim ze je to pracen ale neni nad to v zime si dat domaci jablicko, ci mrkvicku.....


To co tu mas na obrazku ma jednu nevyhodua to sou zviratka ktere take hledaji stin, ja osobne mam uplne stejny styl, veranda dvere pod ni prostor a v tom prostoru se zdrzuji jezkove.....


no napis jak jak si dopadl


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Filip Korbel: Takhle raději ne. Mnohem lepší je přívodní trubku zakopat pod zem. Tak získáš výrazně chladnější vzduch než u nasávání vzduchu pod barákem. Když to bude dobře dimenzované a navržené, tak to bude srovnatelné s dobrým sklepem. Chce to jenom dobře spočítat, vyřešit kondenzaci, zabránit v přístupu nežádoucím návštěvníkům ........ nic co by dobrý PK designér, nebo projektant nezvládl.


Odkud pochází ten obrázek?


Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Bebe »

Asi záleží na tom, čo chceme skladovať a teda akú teplotu a vlhkosť potrebujeme dosiahnuť. V pivnici pod povrchom zeme býva bežne počas roku teplota 0,5 - 12 °C a relatívna vlhkosť 80-95%. To vyhovuje napr. zemiakom, vínu, koreňovej zelenine, jablkám, hruškám, pričom ovocie a zeleninu skladujeme oddelene, resp. separovane. V chladnej komore umiestnenej v interiéri s odvetrávaním a prisávaním nad úrovňou zeme, získame vlhkosť do 70% a teplotu do 18 - 20 °C. Tam možno s úspechom skladovať cibuľu, cesnak, súdok s kapustou, zaváraniny, tekvice, múka, cukor, soľ, čaj, olej. Ak by bolo sanie zakopané v zemi, je pravdepodobné, že by to prispelo k poklesu teploty, ale zvýšila by sa vlhkosť. Otázkou potom je, či chceme dosiahnuť nižšiu teplotu, alebo nižšiu vlhkosť. Vhodné je mať oboje, aj vlhkú pivnicu, i suchú spíž.


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Bebe: Vzhledem k tomu, že se na to podzemní potrubí používají především plastové trubky, tak vlhkost lze vhodným designem dost ovlivňovat podle potřeby. Vzduch bude chladný podle hloubky, délky a povrchu trubek.Vlhkost může být  menší i větší než u nasávaného vzduchu.


Filip Korbel
Příspěvky: 3
Registrován: 24 črc 2013 23:52

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Filip Korbel »

to jsem překreslil podle paměti protože jsem nemohl najít zdroj kde jsem to viděl ale bylo to v hotové stavbě.




QNX říká:


Filip Korbel: Takhle raději ne. Mnohem lepší je přívodní trubku zakopat pod zem. Tak získáš výrazně chladnější vzduch než u nasávání vzduchu pod barákem. Když to bude dobře dimenzované a navržené, tak to bude srovnatelné s dobrým sklepem. Chce to jenom dobře spočítat, vyřešit kondenzaci, zabránit v přístupu nežádoucím návštěvníkům ........ nic co by dobrý PK designér, nebo projektant nezvládl.


Odkud pochází ten obrázek?





Filip Korbel
Příspěvky: 3
Registrován: 24 črc 2013 23:52

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Filip Korbel »

no jak píšeš asi to nechám jako provětrávanou spíž, jelikož mám naplánovaný i sklípek 5m2 plochy a 2,5m výšky.

Bebe říká:


Asi záleží na tom, čo chceme skladovať a teda akú teplotu a vlhkosť potrebujeme dosiahnuť. V pivnici pod povrchom zeme býva bežne počas roku teplota 0,5 - 12 °C a relatívna vlhkosť 80-95%. To vyhovuje napr. zemiakom, vínu, koreňovej zelenine, jablkám, hruškám, pričom ovocie a zeleninu skladujeme oddelene, resp. separovane. V chladnej komore umiestnenej v interiéri s odvetrávaním a prisávaním nad úrovňou zeme, získame vlhkosť do 70% a teplotu do 18 - 20 °C. Tam možno s úspechom skladovať cibuľu, cesnak, súdok s kapustou, zaváraniny, tekvice, múka, cukor, soľ, čaj, olej. Ak by bolo sanie zakopané v zemi, je pravdepodobné, že by to prispelo k poklesu teploty, ale zvýšila by sa vlhkosť. Otázkou potom je, či chceme dosiahnuť nižšiu teplotu, alebo nižšiu vlhkosť. Vhodné je mať oboje, aj vlhkú pivnicu, i suchú spíž.





Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Bebe »

QNX: Myslíš tak, že sa vytvorí pod zemou v určitej hĺbke akýsi horizontálny chladič z trubiek obsypaných povedzme štrkom a pieskom a riadením vlhkosti a teda výparu v okolí tohto chladiča sa bude meniť teplota vzduchu v potrubí so vstupom nad terénom a výstupom do skladovacieho priestoru? Hustotou perforovania trubiek sa môže riadiť vlhkosť vzduchu. Ale ako by mohla byť menšia, to neviem.. jedine, že by pred vstupom do skladu kondenzovala.. je to tak?


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Bebe: žádný štěrk a písek, normálně zahrnout zeminou. Trubky plné, neperforované. V levnější variantě KG trubky, pro náročnější trubky studnařské (s atestem pro styk s pitnou vodou). Vlhkost se může snižovat kondenzací na stěnách trubek, zkondenzovanou vodu musíš odvádět. Zvětšování vlhkosti je možné zase přidáváním vody do proudu vzduchu. Je to alternativní řešení k budování skutečného sklepa. Finančně mnohem méně nákladné.


Uživatelský avatar
Marek Parek
Příspěvky: 227
Registrován: 08 dub 2010 15:05

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Marek Parek »

QNX Předpokládám že to chladí samospádem.. resp. se tomu udělá dlouhý, sluncem ohřívaný komín a ten ochlazený proud vzduchu táhne ven ze země... Nebo ventilátor? Nebo se to zakopává ve spádu? Co plísně v rouře? Že by se hnal ten vzduch přes nějaký výměník bez přímého kontaktu s ochlazovaným? Neřešili jsme to tady před už rokem-dvěma? :) Ten systém má snad i nějaký odborný název ..


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Marek Parek: Funguje to bez ventilátoru. Sklon podzemních trubek to chce navrhnout podle místních podmínek. Plísně nemají na čistém plastu co žrát. Výměník není nutný, ale i ten by šlo použít.


Odpovědět