Skladování potravin bez ledničky

Domácí vychytávky...
Cyril
Příspěvky: 237
Registrován: 31 srp 2012 22:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Cyril »

Podle jakého fyzikálního principu studený vzduch vystoupá z trubek do nadzemní místnosti? 

QNX říká:


Marek Parek: Funguje to bez ventilátoru. Sklon podzemních trubek to chce navrhnout podle místních podmínek. Plísně nemají na čistém plastu co žrát. Výměník není nutný, ale i ten by šlo použít.





Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Cyril: Jsou dvě možnosti. Musí být nasáván komínovým efektem. To znamená, že design celé sestavy musí zajistit, aby průměrná hustota vzduchu v systému byla menší než hustota vzduchu vnějšího. Nebo musíš udělat přasný opak a zajistit, aby průměrná hustota vzduchu v systému byla větší než hustota okolního vzduchu a pak ti to bude studený vzduch vyfukovat z druhého konce. Kterou metodu zvolíš záleží na místních podmínkách. ......... Když o tom tak píšu, asi by to stálo za vytvoření obrázků a podrobnějšího vysvětlení + paramterů pro návrh. Tohle je totiž docela pěkná ukázka možnosti použití PK designu. Díky za inspiraci, vytvořím a zařadím to do obsahu PK kurzu v tématu energie.


Uživatelský avatar
teoretik
Příspěvky: 67
Registrován: 08 bře 2012 15:06

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od teoretik »


Ještě si můžeš za chalupou postavit ledařskej bazén a vodu do něj čerpat ze studky. Ušetříš jak hopkání po(d) led, tak za dopravu ledu. Jako to měli na ledovém statku (La bastide blanche - http://www.imdb.com/title/tt0218832/).

jarda bon jovi říká:


Já jednu ledárnu vlastním, ale hopkat po ledu s hákem nehodlám.



Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Bebe »

Relativní vlhkost v nějaké provětrávané spíži můžeme určit s vyhovující přesností i bez vlhkoměru a to pomocí psychrometru, tedy dvou teploměrů, suchého a vlhkého. Relativní vlhkost lze pak odečíst v tabulce. Princip je popsán kupříkladu zde: Psychrometr


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Pokud někdo chce profesionální psychrometr, tak mám jeden v zásobách a nepoužiju ho (používám elektronické regulátory vlhkosti), za 500kč může být váš.


Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Bebe »

Pokud by si chtěl snad někdo psychrometr vyrobit doma, není nic jednoduchšího, na internetu návody jsou ku příkladu zde: psychrometry nebo tady: výroba psychrometru str.14 a použitelná tabulka je zde: tabulka. Výběrem obyčejných lihových teploměrů by se chyba měření měla pohybovat v toleranci 5%. Přesnost měření klesá s klesající teplotou a stoupající vlhkostí. Takto po domácku vyrobený psychrometr tedy není příliš vhodný pro chladné vlhké sklepy, ale do té spíže ano.


Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Bebe: Profesionální psychrometr má i zařízení zajišťující definované proudění vzduchu, nejsou to jenom dva teploměry. Přesnost pak může být podstatně lepší než u jednoduchého samodomo.


Bebe
Příspěvky: 347
Registrován: 19 črc 2012 10:49

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Bebe »

QNX: Ano, vím o co jde, ale ve špajzu je to snad i zbytečné, bude tam stačit i ten samodomo za 50-100kč. A nebo můj případ, kdy potřebuju poznat vlhkost na vícero různých místech a někde jenom určitou část roku a všude s menší přesností. Pak je výhodnéjší postavit si 6-8 ks psychrometrů samodomo, než koupit 6-8 vlhkoměrů po € 8,- nebo jeden, přenášet a zapomínat, jako se mi to stává teď.


Marek Kvapil
Příspěvky: 54
Registrován: 19 bře 2010 22:55

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od Marek Kvapil »

Otázka je, jak dlouhé by to podzemní potrubí muselo být, aby ta lednička celoročně byla teplotně srovnatelná se sklepem. Já to spočítat neumím, ale narazil jsem na odhad, že tak asi 60 m trubek v hloubce 1,2 m. To už je možná srovnatelné s kopáním sklepa a dost by se to mohlo prodražit na výkopových pracech. Takže je otázka, zda-li - když už to má být levnější alternativa ke sklepu - není výhodnější přidržet se daného schématu a využívat to jako sezónní chladničku od září do dubna. V tomto období je potřeba skladování vypěstovaných potravin největší. Mluvil jsem s projektantem, který má doma spižírnu chlazenou přesně tím způsobem, který je znázorněn na obrázku od Filipa Korbela, jen s tím rozdílem, že vzduch nasává ze sklepa, a říkal, že místo klasické ledničky to lze používat právě od září do dubna, kdy tam má teplotu 5 - 8°C. Teďkom přes léto tam má teplotu asi 15 °C. Dále říkal, že takhle chladil i vestavěnou spižírnu, když ještě bydlel v bytě. Vzduch přiváděl zvenčí přes zeď.



QNX říká:


Filip Korbel: Takhle raději ne. Mnohem lepší je přívodní trubku zakopat pod zem. Tak získáš výrazně chladnější vzduch než u nasávání vzduchu pod barákem. Když to bude dobře dimenzované a navržené, tak to bude srovnatelné s dobrým sklepem. Chce to jenom dobře spočítat, vyřešit kondenzaci, zabránit v přístupu nežádoucím návštěvníkům ........ nic co by dobrý PK designér, nebo projektant nezvládl.


Odkud pochází ten obrázek?





Uživatelský avatar
QNX
Příspěvky: 2689
Registrován: 24 říj 2010 23:07

Re: Skladování potravin bez ledničky

Příspěvek od QNX »

Marek Kvapil: Je to maximálně den práce bagru i se zahrnutím. Když ty trubky položíš třeba k budované elektrické přípojce, tak to může znamenat náklady pouze v ceně těch trubek a za výkopové práce 0 Kč. Při stavbě sklepa není drahá samotná díra, ale  drahá je ta zakopaná stavba ....... mnohonásobně víc, než je cena trubek. Samozřejmě možných řešení je ještě celá řada. Tohle chce posoudit a navrhnout podle konkrétního místa a podle konkrétních požadavků. Řešení se vždycky nějaké najde.


Odpovědět