Mno, opět je třeba se zeptat našich předků....Dobrý sklep či krecht, dobrá spíž, dobrá sýpka na půdě a a dobrá zem na humnech. Samozřejmě že u novostaveb tyto nehledejmež, protože jsou stavěny pro konzumenty.Koupím a sežeru, neskladuju.
Ovoce do spíže, okopaniny do sklepa, suché věci na půdu dobře zavřené,cukety a dýně do teplé komory.
Máslo se přepouštělo a skladovalo i roky, sádlo vydrželo akurát do dalšího čuníka a zásmažka s dělala hromadně, kdy je mouka, sádlo i máslo čerstvé a tak to i po přípravě zůstane.Mléko vydrželo ve studené chodbě dn, a to bylo až až, protože se dojilo dvaktát denně.z přebytečného se udělal tvaroh a z přebytečného se uplácaly kvargle. Sušené ovoce skladujeme ve velikých pětilitrovkách, nebo plátěných pytlíkách na půdě. Na tvaroh byla koza či dvě, ti movitější měli kravku. Ovšem, pokud máte dobrý sklep, nemusíte se lednice zříkat, stačí v zimě naledovat sklep a do konce léta máte vystaráno. Já jednu ledárnu vlastním, ale hopkat po ledu s hákem nehodlám.
Pokud nemáte opravdu veliké odhodlání, nechte bejt. Ono takové designování bude oříšek. Teda, možná se mýlím a jsou nějaké moderní novinky. To však znát nemohu......