Chápu, že permazahrada upřednostňuje místní rostliny. Také vím, že každé pravidlo má své výjimky. Třeba takové brambory, které mají domov v Jižní Americe, si dnes najdou místo i na české zahradě, dokonce i té permakulturní, ne? Podobně jako brambory i jakon, který se pěstuje také pro podzemní hlízy, má domov v Jižní Americe. Je to jedna z opěvovaných peruánských bylin a rostlin, jedna z mála, která se však dá bez větších potíží pěstovat kdekoliv na světě. Jen je potřeba počítat s tím, že mrazíky tato rostlina prostě nezvládne.

Seznamte se!

Jakon, také yacon či yakon, místními nazývaný jicama či taraca, latinsky Smallanthus sonchifolius, dříve Polymnia sonchifolia nebo Polymnia edulis, je ochlupená rostlina, která během sezóny vytváří obrovskou zelenou masu. Dorůstá až do výšky třech metrů, má husté větve nesoucí sytě zelené listy, časem také žluté až oranžové květní úbory. Během květenství jakonu nastává také čas pro sklizeň…

Už jejím listům se připisují léčivé účinky, za pozornost stojí i samotné kvantum zelené hmoty a to je to nejdůležitější pod povrchem.

Jakon se pěstuje zejména pro své podzemní hlízy, které jsou jedlé. A co víc, mají zajímavou chuť a ještě zajímavější výživové složení.

Jakonové hlízy

Zatímco v Peru jakon roste jako trvalka, v našich podmínkách se pěstuje jako jednoletka. Zasévá se až po květnových mrazivých dnech a sklízí se před prvními podzimními mrazy. Ze země se opatrně dolují křehké hlízy vřetenovitého tvaru, které vzhledem mohou připomínat brambory, červenou řepu nebo topinambury. Nic z toho však nepřipomínají chuťově. Pod nevzhlednou slupkou je křupavá dužina se šťavnatou ovocnou chutí. Dá se přirovnat ke kombinaci jablek, hrušek, ananasu, melounu a vanilky. Jsou tak chutné, jak chutně tato kombinace zní.

Pokud jsou hlízy jakonu neporušené, dají se bez větších potíží dlouhodobě skladovat. Skladováním se navíc jejich sladká ovocná chuť ještě prohlubuje.

Není to však jenom chuť. Je to i složení jakonu, které lidé oceňují.

 

Jakon jako superpotravina

Ve složení hlíz jakonu najdeme především cukry. Jde o fruktooligosacharidy, které nefungují tak jako klasické jednoduché cukry. Na jejich zpracování v organismu není třeba inzulín. Spolu s vlákninou napomáhají očistě střev, podporují zdravou střevní mikroflóru.

Lidskému zdraví prospějí i obsažené antioxidanty. Jde zejména o vitamín a vitamín C, který se spojuje s posilováním imunity. Obsažené vitamíny skupiny B jsou zase považovány za pomocníky pro správnou činnost nervové soustavy a pevné nervy. To platí i pro aminokyselinu tryptofan nebo hořčík, jeden z celé řady minerálů, který najdeme v jakonových hlízách. Dále je to například vápník, draslík nebo železo. Obsažené živiny a s nimi spojené účinky z jakonu dělají superpotravinu, tedy potravinu, která má komplexní působení na lidské zdraví a vitalitu. Jakon je navíc superpotravinou, kterou si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce.

 

Pěstování jakonu

Jedlé hlízy jakonu najdeme na stonku rostliny níže v zemi. Jedna rostlina může během sezóny vytvořit i více než deset jedlých hlíz, které dohromady mohou vážit až deset kilogramů. Na ty se můžete těšit v době sklizně, na začátku sezóny je však třeba rostlinu zaset…

Ještě nad jedlými hlízami rostlina vytváří hlízy stonkové, tzv. kaudexy, které sice nejsou vhodné pro konzumaci, zato slouží jako sadba. Stačí si ji obstarat. Jejich nevýhodou je to, že raší hned po sklizni, a tak se pro příští sezónu uchovávají těžko. K přezimování je nutné jim zajistit stabilní teplotu kolem deseti stupňů za vysoké vlhkosti vzduchu.

Rostlině se bude dařit v lehké hlinitopísčité půdě, i tak se připravte na pozvolný nárůst na začátku sezóny. Hlízy se vytvářejí až ke konci sezóny. V období sucha jakonu prospěje zavlažování. Rostlina u nás netrpí na závažné choroby, trápit vás nebudou ani škůdci. Až na konci sezóny bude potřeba vaší námahy, protože se hlízy sklízejí zásadně ručně, aby nedošlo k jejich poškození. Pak už nezbývá, než si je vychutnat.

 

Přehled použitých zdrojů

Prohlédnuto: 62 x

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem komunity PermaWeb!

Přidejte se ke komunitě PermaWeb.

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby