Česnek - přírodní antibiotikum, které chutná

Je jen málo potravin, kterým je připisováno tolik léčivých účinků jako česneku. V našich končinách je česnek považovaný takřka za všeholék. Ne náhodou se mu přezdívá „božská pomoc“, údajně pomáhá při mnoha běžných i méně běžných zdravotních neduzích.

Něco o česneku

Česnek (allium sativum) je příbuzný cibuli, také pažitce nebo pórku. Je to vytrvalá bylina, která pochází zřejmě ze střední Asie. Odtud se česnek dostal až do Číny, kde si ho oblíbili stejně jako všude tam, kam se česnek dostal. I v Česku považujeme česnek za domácí zeleninu s nezaměnitelným místem v české kuchyni, ale i místním lidovém léčitelství.

Účinky připisované česneku

  • Česnek je považovaný za přírodní antibiotikum.
  • Působí protizánětlivě.
  • Má antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti.
  • Stimuluje činnost imunitního systému.
  • Funguje jako prevence nejrůznějších onemocnění.
  • Pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu.
  • Je prospěšný pro kardiovaskulární systém.
  • Čistí zažívací trakt.
  • Představuje přírodní afrodiziakum.

Ve složení česneku najdeme těkavé oleje, zejména tzv. alicin. Ty dávají česneku štiplavou vůni a chuť, ale také velkou část léčivých účinků. Alicin působí jako přírodní dezinfekce, ničí bakterie a z těla vyhání parazity. Příznivé působení však česnek nabízí také díky obsahu vitamínu C, vitamínů skupiny B a minerálních látek jako je hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, měď aj. Je také zdrojem užitečných flavonoidů, které působí preventivně proti vzniku některých civilizačních chorob.

Léčebné využití česneku

Česnek je jednou z typických ingrediencí české kuchyně, a nejenom české kuchyně. Je prospěšný v mnoha podobách a variacích.

Nejvíce léčivých účinků však česnek nabízí v čerstvé formě. Dá se kombinovat s medem, který částečně zjemní jeho chuť. I přes všechny pozitivní vlastnosti česneku může u některých jedinců česnek vyvolat určité trávicí potíže. Trávení česneku by měl pomoc zázvorový čaj vypitý ihned po konzumaci česneku.

Pokud se potřebujete zbavit česnekového zápachu, má údajně pomoci rozžvýkání čerstvé petrželové natě nebo kávového zrna, česnekový pach tlumí i čerstvá jablka.

Pěstování česneku

Vlastní česnek je nejenom zdravější, ale také mnohem aromatičtější než česnek kupovaný. Už jen kvůli tomu, že koupit takový dobrý český česnek je mnohdy nelehkým úkolem, se vyplatí česnek vysázet.

Česnek se sází po stroužcích. Čím větší stroužky, tím lépe rostou. Česnek se sází na podzim nebo na jaře, jarní sadba je méně náročná, protože nehrozí zmrznutí nebo uhnití. Před sadbou se stroužky moří přípravkem Sulka na bázi síry. Tak se česnek chrání před plísní a škůdci, a to i v ekologickém zemědělství. Na druhé straně lze v přírodní zahradě česnek údajně pěstovat i bez moření.

Česnek potřebuje lehčí půdu a slunné místo. Nehnojí se a nesvědčí mu ani zalévání.Snáší i mírně kyselé půdy.

Ekozahrada: Česneku se nebude dařit na místě po cibuli, pórku nebo po bramborách, naopak mu bude vyhovovat na záhonku po luštěninách (fazole, hrách). Nesnáší se s rajčaty. Dobrým sousedem bude pro jahody a maliny, které zároveň chrání proti škůdcům, vedle růží chrání růže před mšicemi. Může růst i spolu s mrkví, černým kořenem nebo okurkami, pokud se dají zalévat nezávisle na česneku.

Sklizeň česneku: Česnek se sklízí v době, kdy horní nať začíná schnout. To se vydoluje ze země a v celých paličkách suší na vzdušném a stinném místě.

Více o česneku:

Prohlédnuto: 39 x

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem komunity PermaWeb!

Přidejte se ke komunitě PermaWeb.

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby