Řeřicha – drobná bylinka s velkou dávkou vitamínů

Řeřicha je sice nenápadná, ale velmi vděčná rostlinka. Stačí ji jenom pár dnů a z drobných semínek se rázem stávají zelené rostlinky, které poslouží jako zelená zelenina a zdroj celé palety cenných vitamínů, minerálů a dalších živin.

Obyčejná – neobyčejná řeřicha

Řeřicha, která má původ pravděpodobně na území Iráku a od pradávna se pěstuje v zemích Orientu, většině zeleniny nemůže konkurovat ve své velikosti, předčí ji však v nenáročném pěstování, kdy ani není potřeba substrát. Údajně má jít také o nejzdravější zeleninu vůbec.

Co všechno nabízí řeřicha ve svém složení?

Již 100 g řeřichy údajně pokrývá doporučenou denní dávku celkem sedmnácti cenných látek.

Řeřicha mj. obsahuje vitamín C, také vitamíny skupiny B, vitamín E, K nebo betakaroten. Nejde však jen o vitamíny, ve složení řeřichy najdeme i minerální látky, jako je draslík, vápník, fosfor, zinek, sodík nebo jód.

Zajímavý je i obsah železa, které je v lidském těle součástí krevního barviva a podílí se tak na okysličování buněk. Je nezbytné pro růst tkání, také činnost nervové soustavy, srdce nebo svalů. Posiluje obranyschopnost.

Železo funguje jako prevence únavy, vyčerpání, psychické nepohody nebo třeba bolestí hlavy…

Tím však ještě výčet prospěšných látek nabízených řeřichou nekončí. Těšit se můžete také z obsažených mastných kyselin, vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci střev. Za zmínku stojí i protizánětlivý chlorofyl.

Mnoho z jmenovaných látek v lidském těle působí jako antioxidanty, napomáhají bojovat proti volným radikálům, brání oxidativnímu poškození buněk a předčasnému stárnutí.

Léčivé účinky, které řeřicha slibuje, jsou však ještě mnohem širší.

Účinky řeřichy

  • Řeřicha je prospěšná pro zažívací soustavu, játra nebo žlučník, také ledviny, močové cesty nebo nervovou soustavu.
  • Posiluje činnost imunitního systému, působí protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, funguje i jako prevence nachlazení.
  • Ulevuje při revmatismu, bolestech zad, páteře nebo bolestech hlavy, také křečích, nevolnosti po jídle.
  • Funguje jako antioxidant, má i očistné působení, hodí se pro jarní očistu.
  • Zvyšuje produkci mateřského mléka, údajně zvyšuje potenci.
  • Pomáhá proti únavě, je prospěšná při chudokrevnosti.

Pěstování řeřichy

Stačí si obstarat semínka řeřichy zahradní (řeřichy seté – latinsky Lepidium sativum). Pokud jim zajistíme vlhkost a teplo, téměř ihned začínají klíčit. Řeřicha se dá pěstovat pouze na vatě, ta se hustě posype semínky a udržuje vlhká.

Za pár dnů si pak můžeme pochutnávat na zelených rostlinkách, které nejsou vyšší než několik málo centimetrů. Rostlinky se dají jíst celé, ale také nůžkami seřezávat, aby znovu obrostly. Takto se dá semínka sklízet i třikrát.

Využití řeřichy

Řeřicha nese jemně pikantní chuť, která připomíná ředkvičky. Nachází podobné využití jako ředkvičky nebo jarní bylinky. Skvěle bude v kombinaci s tvarohem, sýrem nebo tofu. Dá se využít i podobně jako nasekaná zelená petrželka do nejrůznějších polévek a omáček, také na brambory, rýži, vaječné pokrmy aj.

Poslouží jako zdravá ozdoba mnoha druhů jídel. Ideálně se hodí i do nejrůznějších velikonočních pokrmů. Na Velikonoce se ostatně bude hodit i jako ozdoba. Bude se vyjímat v mističkách z vaječných skořápek, kterým dodá nádhernou jarní zelenou barvu. Co by to bylo za Velikonoce bez zelené ozdoby?

Více o řeřiše

Prohlédnuto: 59 x

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem komunity PermaWeb!

Přidejte se ke komunitě PermaWeb.

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby