chtěla bych se prosím zeptat jestli nemá někdo informace o vytrvalé všenici PSR 3628. Zajímalo by mne také jestli se dá tato pšenice použít jako běžná pšenice na těsto , nebo nějaké jiné pekařské výrobky. Pokud někdo má takovou zkušenost nebo o tom někde četl

Prohlédnuto: 1671 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Četl jsem... konkrétné v knize od mičurina. Nahradí pšenici v  plném rozsahu, k pečení kvašeného počiva má však mnoho vlákniny, což je dáno mnohem menším zrnem. Výnosy jsou kolem 20 metráků po hektaru a k dobré kvalitě je třeba co dva roky hnojit uleželým nojem na podzim, nebo kompostem na jaře. sláma je použitelná jako krmivo  s nutriční hodnotou 50% dobré píce. Dle obrázků to je něco mezi obIlím a odnožující travinou....

Jardo moc děkuji a mohl byste mi prosím ještě prozradit jak se jmenuje ona zmíněná kniha od mičurina

jarda bon jovi říká:

Četl jsem... konkrétné v knize od mičurina. Nahradí pšenici v  plném rozsahu, k pečení kvašeného počiva má však mnoho vlákniny, což je dáno mnohem menším zrnem. Výnosy jsou kolem 20 metráků po hektaru a k dobré kvalitě je třeba co dva roky hnojit uleželým nojem na podzim, nebo kompostem na jaře. sláma je použitelná jako krmivo  s nutriční hodnotou 50% dobré píce. Dle obrázků to je něco mezi obIlím a odnožující travinou....

hledám totiž historické a i nové informace o této obilovině do diplomové práce a je nutno uvádět i zdroj a popřípadě bych se pokusila knihu sehnat a kouknout , moooc by mi to pomohlo . Zatím mám info jenom co kdo mi řekl ale bohužel to nejde napsat bez dohledatelného zdroje.

Jardo moc děkuji a mohl byste mi prosím ještě prozradit jak se jmenuje ona zmíněná kniha od mičurina

jarda bon jovi říká:

Četl jsem... konkrétné v knize od mičurina. Nahradí pšenici v  plném rozsahu, k pečení kvašeného počiva má však mnoho vlákniny, což je dáno mnohem menším zrnem. Výnosy jsou kolem 20 metráků po hektaru a k dobré kvalitě je třeba co dva roky hnojit uleželým nojem na podzim, nebo kompostem na jaře. sláma je použitelná jako krmivo  s nutriční hodnotou 50% dobré píce. Dle obrázků to je něco mezi obIlím a odnožující travinou....

Toto mne vskutku zaujalo. Dala by se tato pšenico-travina zařadit do krmené dávky třeba koz, kde je vláknina potřeba a lepek spíše nežádoucí? Jak je to s obsahem bílkovin?

A celkově trvalé odrůdy ovsa a ječmene znáte někdo, existují?

Tuto "pšenici" mám. 

Ahoj Petře, to je zajímavé. Dokážeš ji namnožit nebo poskytnout osivo pro namnožení, prosím?

Jak budete u vytrvalé pšenice potlačovat plevel?

QNX: odpověď na tvoji otázku: nevím. Proto bych to chtěla vyzkoušet na malém. Nyní potlačujeme plevel plazivým jetelem. Funguje to dobře kromě bodláků a pýru. Bodláky se poseknou. Pýr ....

A musím tedy napsat, naprosto nepermakulturně: Největší chybou na našem pozemku bylo nevyhubení pýru na začátku. Pokud by jsme začínali na holém poli znovu, tak ho vezmu plošně chemií. Protože ten boj o každé místo nyní je náročný. A kdo si myslí, že pýr "léčí" půdu, tak možná že jo, ale kromě toho dokonale sebere živiny a vláhu všemu ostatnímu - malé stromky a keře a zelenina se v něm doslova dusí. Uvidíme až na něj alespoň na částech pustíme slepičí traktor a ovce.

Tu pšenici by jsme seli až do půdy vyčištěné od pýru.

Jitka M.  Pokud nepoužiješ k potlačování plevele orbu a ani chemii, tak si to nedovedu představit.  Plošné odplevelení ti pomůže jen dočasně, rozhodně ne na "trvalo" jak by bylo potřeba pro trvalou kulturu.

Úplně nerozumím tomu, co jsi napsal. Plošně chci půdu vyčistit slepicemi, aby byl zlikvidovaný pýr. Pokud ho slepice neudolají, tak ho pak vezmu chemií a přeseji zeleným hnojením - dala bych hořčici. Tu pokosit, nechat zaschnout a buď zaorat - výsev na podzim nebo nechat na zimu na stojáka, na jaře jen projet mělce projet kultivátorem. Osít vytrvalou pšenicí s podsevem. Jako podsev jsem myslela smíchat jednoleté dvouděložné a plazivý bílý jetel, toho pomálu. Vytrvalá pšenice by měla mít čas vyrůst, než se plně zapojí jetel. Jednoletky by chránili půdu a po pokosení obohatily slámu. No a pak by se jen kosilo. To zlikviduje bodláky, samozřejmě nesmí nějak masivně nalétávat z okolí. Ale ten pýr musí být předem 100% pryč, včetně okolí, aby neprorostl.

Máš jiný, lepší, postup? Ráda se přiučím a vyzkouším.

Petře, jak to s tou pšenicí děláš ty?

Děkuji

Jitka M. : Já bych řekl, že to moc sezón v bezplevelném stavu neudržíš. Vytrvalá pšenice nebude dostatečně agresivní a vlítnou ti tam jiné druhy, které pak v zapojeném porostu nedokážeš odstranit. Výsledkem bude tak silně zaplevelený porost, že to bude bránit rozumnémému pěstování a sklizni. Tolik teorie a tisíce let stará praxe. Ona ta každoroční orba není jen tak pro radost z orání. Jak bezorebně pěstovat pšenici ti neporadím, neumím to a neznám ani nokoho kdo by v tom byl úspěšný (vím jenom o neúspěšných pokusech).

Ahoj Petře, moc by mě zajímaly Tvé zkušenosti s touto pšenicí - jak dlouho a jakým způsobem ji pěstuješ, jaká je sklizeň, jak je to s těmi plevely,...

Dík, Petr

Petr Martiánek říká:

Tuto "pšenici" mám. 

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby