Ahojte, máte někdo zkušenosti se slaměnou matrací? Respektive s její výrobou? Kdysi jsem na slamníku spávala u kamarádky, která na něm spala do nedávna, tzn. že na něm spala 25 let a ani tenkrát, když ho její taťka přinesl (z kasáren :-), nebyl nový - tomu říkám životnost :-) Od té doby, co spí na "normální" posteli, se prý nevyspala... A my teď řešíme novou postel, samozřejmě že bude z českého masivu, takže dražší, ošetřená včelím voskem, s obyčejným rovným roštem, a moc by se mi líbilo mít na ní slamník (skoro) vlastní výroby. Tchýně je švadlena, potah mi ušije, jenom nevím, z jakého materiálu, zip dát asi podélně, aby se líp sláma po slehnutí doplňovala, slámu seženeme v biokvalitě a ještě jsem slyšela doporučení na potah s obsahem stříbra kvůli desinfekci. To je všechno co vím, nemáte někdo ještě nějaké rady či zkušenosti? Díky moc, Zemi zdar! ;o)
Popisky:
Prohlédnuto: 3510 x
A mohla byste od babičky získat detailni návod ideálně s nakresem (není mi třeba jasne jak se prosivaly snopce)? Pátram po internetu a hledám návod na výrobu slamniku - zatím bez větších uspechu. Byla by škoda, aby se taková dovednost vytratila...
Monika Mauderová říká:
Nedávno mi vyprávěla moje 91-letá babička, že jako malá se setrou spaly na slamníku. Přišlo mi to velmi zajímavé, tak o tom napíši i tady. Slamník vyráběli z režné (žitné) slámy, která byla dost dlouhá. Samozřejmě byla bio jako tenkrát všechno. Snopce slámy se poskládali na podélně vedle sebe a pak se prošívali (nebo svazovali), pak se ještě na povrchu to nějak provázalo, aby byl povrch rovný. Na to se dala deka a pak prostěradlo. Prý to nebylo tvrdé ani hrbolaté, jediná nevýhoda byla, že to šustilo. Babička je možná jedna z posledních, kteří takovou matraci umí vyrobit. Úplně mi to přijde líto.
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Půjčit
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Včely