Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečnásvým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysokýpodíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahemnenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %),minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamínypředevším skupiny B.

Špalda (latinsky Triticum spelta) je druh rozpadavé pšenice.Byla pěstována v Evropě již před 8 000 lety, pěstovali jiEgypťané, Keltové i Germáni.Později ustoupila šlechtěnépšenici, která vykazovalavyšší výnosy.V současnosti je špalda považovánaza zdravější alternativušlechtěné pšenice,s vyšším podílem minerálníchlátek a bílkovin.

Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značnéodolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí jevhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém)zemědělství. Známé je např. jídlo tzv. špaldoto, připravenépodobně jako rizoto. Ze špaldy se také vyrábíkávovina jako zdravá náhražka kávy.....

ZDROJ: časopis Botanicus, Dana Hradecká

POKRAčOVANI: http://www.botanicus.cz/casopis-botanicus/   Svět Botanicus číslo 7 / listopad - prosinec 2010, od strany 21



Prohlédnuto: 4486 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Máte někdo zkušenost , zda vyklíčí špalda koupená ve zdravé výživě - potravinářská? Díky

Zkušenost s tím nemám, nenapadá mne důvod proč by neměla vyklíčit pokud je od poctivého obchodníka, tedy že je relativně čerstvá a byla kvalitně skladovaná. Jenže i poctivého obchodníka může někdo napálit, motivace k tomu je veliká, podívej se kolik stojí kilo špaldové mouky v biokvalitě ... Takže by se ti klidně mohlo stát že to i pěkně vyklíčí a vyroste, akorát to možná nebude úplně opravdická špalda. Ale to bychom se dostali úplně jinam.

Osiva bych prostě radil brát z co nejdůvěryhodnějších zdrojů, pšenici špaldu má například Gengel.

lenkah: si ji kup a nechej namočenou 2 dny a hned uvidíš ;)

Mě zatím zaklíčila každá.

 

Ale ohledně špaldy - vzhledem právě k její velké popularizaci a moderní touze ze všeho dělat byznys, tak se ze špaldy stalo stejně tak přešlechtěné zrno jako z pšenice. Prostě se řekne špalda a lidi zaplatí 100kč za kilo.

 

Původní špalda bylo oproti pšenici drobné, houževnaté zrno. Moderní jsou velké jako pšenice.

Ale v tomto lze najít i výhodu - takový byznys se ještě neudělal z dvouzrnky.

Je to také stará odrůda. Zrno je stále drobné. Kupované z obchodu dobře klíčí a cenově je na tom o něco lépe.

Vyklíčí. Nám roste.
Pěstujete ji na zahradě? Pro vlastní potřebu?

Martin Gross říká:
Vyklíčí. Nám roste.
Letos je to jen zkouška. Vypadá to, že bude ozimá, nebo ji budu muset vyset o mnoho dřív. Pro nedostatek času šla do země až na začátku dubna. Mám ji ze zdravé výživy a roste velice dobře. Dnes po několika týdnech zapršelo a tak snad něco předvede. Budu chtít do kuchyně nějaké obilí s malými nároky na živiny a podmínky celkově. Už mi kvete křibice a několik "bonfilských" pšenic. Snad to neozobou ptáci. S obilím experimentuju a hledám schůdné cesty. Teprve od loňska. Pro letní setí je nutné, aby rostliny nebyly v zimě na hlíně, nebo a by neměly mnoho natě. Sněžná plíseň mi zničila spoustu vysetých pšenic.
Zajimavé! A máš ji na poli, nebo jsi pro ni upravoval zahradu? Zajímá mne, v jakých podmínkách roste, jak je nutné pudu připravit - abych si dokázala představit, zda je to pro mne schudne.
Sel jsem ji na vyvýšený záhon a na nově budovanou terasu. Na obojím je jen svrchní půda z louky. Nakypřená, ale jinak neupravená. Na záhonech vlastně s trochou kompostu z trávy, sena a stařiny. Jinak - pokud by tohle obilí trvalo na velkém hnojení, jdu do něčeho jiného. To nakypření dvakrát podtrhuju. na jedné lokalitě jsem zasel bonfillskou pšenici na zem, zbavenou drnu a rostlo to, vyklíčilo, ale stagnovalo to na několika cm. po nakypření krumpáčem (rýč, nebo rycí vidle bych tam zlikvidoval) to nakonec bude snad i do pasu. Veškerá úprava je v tom, zajistit si, že to, co tam poroste bude opravdu obilí a ne jiné traviny. Mám se za člověka slušně zběhlého v rozeznávání rostlin, ale traviny podle listů poznám tak na 30%. Nicméně - pokud stojí osivo té špaldy za něco, měla by být po vzejití slušně konkurence schopná a měla by být i oproti jiným travinám z naší přírody vyšší a tím z velké části mimo nebezpečí.
To zní dobře, to bych mohla výhledově zkusit - jen co budu mít čas nakypřit ten kousek zahrady, co pro to můžu použít. Teda: kyprá tam půda je, ale roste tam buřina a ta má tuhý kořínek. Díky moc!!! Ááááá - jak pak odděluješ zrno od plev?
Nemám tucha, Koupil jsem loupanou, doposud neplodila. A loňskou setbu se teprve chystám požnouti.

Ahoj, vypěstovali jsme špaldu, pokosili, jen teď řešíme jak jí vymlátit. Nemáte s tím někdo zkušenosti? 



svázat do snopů, snopy rozprostřít na plachtu do tvaru hvězdice, přičemž klasy jsou orientovány doprotřed, pak si podoma vyrobit cep, jsou prý na netu postupy, zrno vyčistit od plev přesypáváním venku, když je trochu vítr.

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby