Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečnásvým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysokýpodíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahemnenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %),minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamínypředevším skupiny B.
Špalda (latinsky Triticum spelta) je druh rozpadavé pšenice.Byla pěstována v Evropě již před 8 000 lety, pěstovali jiEgypťané, Keltové i Germáni.Později ustoupila šlechtěnépšenici, která vykazovalavyšší výnosy.V současnosti je špalda považovánaza zdravější alternativušlechtěné pšenice,s vyšším podílem minerálníchlátek a bílkovin.
Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značnéodolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí jevhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém)zemědělství. Známé je např. jídlo tzv. špaldoto, připravenépodobně jako rizoto. Ze špaldy se také vyrábíkávovina jako zdravá náhražka kávy.....
ZDROJ: časopis Botanicus, Dana Hradecká
POKRAčOVANI: http://www.botanicus.cz/casopis-botanicus/ Svět Botanicus číslo 7 / listopad - prosinec 2010, od strany 21
Popisky:
Prohlédnuto: 4467 x
Zkušenost s tím nemám, nenapadá mne důvod proč by neměla vyklíčit pokud je od poctivého obchodníka, tedy že je relativně čerstvá a byla kvalitně skladovaná. Jenže i poctivého obchodníka může někdo napálit, motivace k tomu je veliká, podívej se kolik stojí kilo špaldové mouky v biokvalitě ... Takže by se ti klidně mohlo stát že to i pěkně vyklíčí a vyroste, akorát to možná nebude úplně opravdická špalda. Ale to bychom se dostali úplně jinam.
Osiva bych prostě radil brát z co nejdůvěryhodnějších zdrojů, pšenici špaldu má například Gengel.
lenkah: si ji kup a nechej namočenou 2 dny a hned uvidíš ;)
Mě zatím zaklíčila každá.
Ale ohledně špaldy - vzhledem právě k její velké popularizaci a moderní touze ze všeho dělat byznys, tak se ze špaldy stalo stejně tak přešlechtěné zrno jako z pšenice. Prostě se řekne špalda a lidi zaplatí 100kč za kilo.
Původní špalda bylo oproti pšenici drobné, houževnaté zrno. Moderní jsou velké jako pšenice.
Ale v tomto lze najít i výhodu - takový byznys se ještě neudělal z dvouzrnky.
Je to také stará odrůda. Zrno je stále drobné. Kupované z obchodu dobře klíčí a cenově je na tom o něco lépe.
Vyklíčí. Nám roste.
Ahoj, vypěstovali jsme špaldu, pokosili, jen teď řešíme jak jí vymlátit. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Půjčit
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Včely
Poradna Voda Stavba
Řemesla Zvířata
Setkání Duchovno
Společnost Permaweb
Blogové příspěvky:
Akce Odkazy Úvahy
Život Příběhy Zahrada
Literatura Strava
Sháním Nabízím Půjčit
Stavba Duchovno
Fotografie: Online Photo Editor
Komunity Permakultura
Zahrady Statky Zvířata
Stavba Rostliny
Nákresy Domácnost
Lidé Úroda Nářadí
Řemesla Krajina Domy
Dřevo Hliněné Záhony
Voda Hmyz Zahraničí
PermaWeb:
© 2018 PermaWeb
Využívá technologii