Ahoj všichni. Neznáte někdo technologii pražení?  Chtěla bych pražit kořeny čekanky a pampelišky. Hezký den. Díky za odpověď. 

 

 

 

.

Prohlédnuto: 1474 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Pražení je pouhá tepelná úprava. Rovnoměrně prohřát na požadovanou teplotu a tu udržovat požadovanou dobu :-) Než upražíš první metrák kořenů, tak se to jistě naučíš.



Základem pražení je široká pánev a míchání při dobré teplotě. Já pražil ječmen, pšenici i čekanku.  Na kamnech, takže ta regulace teploty byla přesouváním pánve...Začni s malým množstvím, protože ty konce pražení jsou zrádně rychlé. Z praženého je spálené natošup. Nakonec jsem si tu cikorku kupoval a ty modré kvítky v přírodě šetřil pro parádu.

Pampelišku bych nepražil, na to je velice cenná.Ale máš li ty ambice, hodně štěstí.....nespichat, ono to půjde. jak píše qnx.

Díky za odpovědi. Ale co je ta požadovaná teplota a požadovaná doba? Pampelišky mám tuny, pokud jde o čekanku souhlasím. Zatím se jí vyhýbám při kosení a nechávám ji rozmnožit se (a to i kvůli včelkám)

.

No právě....Čím vyšší teplota, tím kratší doba... Ale jen opravdu rámcově.Odhadem jsem pražil při 150stupních10 minut v tenké vrstvě.  Zkoušením to zvládneš. Bacha, je převeliký rozdíl mezi upražením a zuhelnatěním....Pampeliška je úžasná léčivka, co ti udělala, že ji chceš upravit... kamarád z ní dělá úžasnou směs plněnou do tobolek na očistu jater i organismu.

Včelka Mája říká:

Díky za odpovědi. Ale co je ta požadovaná teplota a požadovaná doba? Pampelišky mám tuny, pokud jde o čekanku souhlasím. Zatím se jí vyhýbám při kosení a nechávám ji rozmnožit se (a to i kvůli včelkám)

.

Pampelišky si cením stejně jako ty, ale mám jí tolik, že mohu vyzkoušet kdejaký recept. .

 

Jen ten datum nesouhlasí.

Včelka Mája: Teplotu nemusíš řešit, protože při pražení někde na kamnech ji stejně nedokážeš měřit a udržovat. Na to bys potřebovala nějaké vhodné zařízení (třeba vyřazenou pražírnu kávy někde z kavárny). Postup (teplota, doba) záleží především na požadavcích na výsledný produkt. Při pražení kávy je to celá věda, pustupy pražení jsou různé podle druhu suroviny, ale i podle preferencí konkrétních zákazníků (trhu) u kořenů to bude stejné. Tady nejde dát přesný recept, musíš si s tím vyhrát a najít si vlastní postupy.

Co se pražené kávy  týká dá se sehnat i přístroj na domácí kávy na netu například http://www.4coffee.cz/prazicky-kavy.html  ale pokud zapátráš na netu tak najdeš jistě i další možná by to fungovalo i na tu pampelišku, čekanku apod.

A to se ty kořeny praží v celku? Představovala jsem si něco jako tenké plátky... chtěla bych pražit topinambury ... je z toho  dobré bezlepkové "kafe" 

Nakrájím je na plátky, usuším a pražím.

Děkuju za odpověď. A jak to jde? K čemu potom používáš tu praženou pampelišku?

Včelka Mája říká:

Nakrájím je na plátky, usuším a pražím.

Krájím ostrým nožem na prkénku na tenké plátky. Jde to velice dobře. Používám jako náhražku kávy. Výborné na žlučník na rozdíl od kafe.

Pražil jsem teď žaludovou kávu. Namlel jsem je strojkem na maso, pak pražil v troubě, pak na pánvi, pak namlel na jemno v mlýnku na kávu a dopražil. Opět nejprve v troubě a nakonec na pánvi. Celkem to šlo.

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby