Zdravím členy permaWebu a zejména jeho ovocnářské sekce..

Nevím, zda jsem se zařadil do té správné skupiny na tomto fóru, ale jako asi jeden z prvních průkopníků aplikace permakulturních principů na vinohradnictví mám nejblíže k pěstitelům ovoce.
Předem chci podotknout, že jak ve vinohradnictví, tak v PK jsem úplným nováčkem, ale to myslím není na škodu. Dosud jsem se nesetkal s podobně smýšlejícím vinohradníkem / vinařem, a proto jsem vstoupil na tento web, abych mohl s vámi diskutovat některé své plány, praktiky apod., protože spousta z nich, které jsou s úspěchem aplikovatelné na ovocné stromy, by bylo možné aplikovat i na vinohrad. Před 3 lety jsem začal vysazovat vinohrad a od počátku jsem měl v plánu jej vést v režimu bez chemických hnojiv a systémových postřiků a herbicidů, protože jsem (narozdíl od většiny vinařů, se kterými jsem to diskutoval) přesvědčen, že to lze.

Nechci hned svůj první příspěvek zahltit informacemi o svém PK designu vinohradu - takže jen ve zkratce:
- Jižní Morava, 300 m nm., jižní svah, mimo vinohradnickou oblast.
- 700 keřů révy, několika odrůd, vše nové PIWI odrůdy - dosud bez nutnosti jakýchkoli postřiků.
- Hustý spon, 10 000 keřů / ha.
- Bez kultivace půdy, meziřadí oseto směsí trav/bobovitých, příkmenný pás mulčovaný tkanou textilí / štěpkou / slámou.
- Kapková závlaha jen u nové výsadby (jako letos, kdy květen - červenec 0 mm srážek).
- Hnojení pouze vlastním vermikompostem
- polykultura - ve vinohradu rostou i ovocné stromy a keře, do příkmenného pásu postupně přisazovány bylinky jako "živý mulč".
- volný chov drůbeže (slepice, husy) v meziřadí..

Ačkoliv jsem ani na zahraničních webech nenarazil na jediné vinařství aplikující PK, myslím si, že vinohrad je pro PK jako stvořený.. Uvidím co ukáže budoucnost.
Zatím jediný problém, se kterým jsem se setkal, je prorůstání pýru z meziřadí do zmulčovaného příkmenného pásu. Proto chci - jakmile to bude možné - přejít ze slamnatého mulče na ozeleněný příkmenný pás (nízko vzrůstné trvalky - bilynky..

Rád z vaší strany přijmu jakékoli nápady či podněty - jistě máte spoustu zkušeností.
Honza

Prohlédnuto: 1536 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

zaujalo mě moderní PIWI, ale fakt jsem se tomuhle tématu přes rok nevěnoval, tak třeba nevím co je novýho, jestli se staré druhy snesou s PIWI nebo je to blbost, 30-50kč je dobrá cena

vlasatej: Samozřejmě štěpka proroste myceliem, to je také její největší pozitivní vlastnost :-D Proto do toho vkládám tolik sil, času a peněz. Kdo vyzkoušel, toho není potřeba přesvědčovat. Tím bych téma štěpky uzavřel. Sem to nepatří.

Mám pár myšlenek a na to navazujících dotazů:

1) máte někdo osobní zkušenosti s rotační pastvou ("rotational / mob grazing") hus?

2) máte někdo osobní zkušenosti s možností chovu kachen pižmovek v posuvné kryté ohradě ("duck tractor")?

H.

Pižmovky v malé ohrádce, zvláště pokud je mokro, s porostem zatočí dosti rychle. Aby to fungovalo, chce to hodně veliký "duck tractor" včetně místa na koupání. Je také třeba počítat s vyšší mírou zatrusení atp.

Přemýšlel jsem o velikosti 3-4 m x 1 m, obsazený 2-3 kachnami, denně posouvaný.. Pokud s porostem rychle zatočí a hodně ho zatrusí, budu spokojený - toť primární cíl mého plánu.

No vyzkoušejte, oni zatočí i s kořínky a to pak porostu nepřidá... Ale to už je o konkrétních podmínkách, těžko takhle od stolu soudit.

Tak jak Honzo, už si stříhal? teď na to bylo dobrý počasí. máš nějaké réví?

Ahoj, ještě ne.. schvátila mě španělská chřipka.. ale koukal jsem, že má od víkendu ještě pěkně mrznout, takže není spěch. Dam vědět, až to bude aktuální. Kolik toho budeš chtít a které odrůdy?

Není třeba spěchat. Venku je zase chvilku zima ale to pustí. Nechci toho žádná kvanta, stačí mi 10ks krátkých s jedním očkem. Odrůdy nechám na tebe, jsem na upatí vysočiny,400mnm, takže něco otužilejšího, z ruska ideál :D

Tak už jsem to začal stříhat - pošlu ti Solaris - to je opravdu blbuvzdorná odrůda, a z Ruska ve svém rodokmenu taky něco má :-)).
K tomu Cabernet Cortis - ten by ti v těch 400 m měl prosperovat taky dobře.. Napiš mi adresu, po víkendu ti to pošlu.

Ok díky, kdyby byl i vostorg budu rád. Zbytek v soukromé zprávě.

http://www.hostwineimports.com.au/christiantschida/

Jeden z mála vinařů, který pěstuje opravdu biodinamicky. Jeho vinohrady jsou zarostlé čímkoliv i plevelem a neřeší to. Dodává vína i do mnoha michelinských restaurací. Např v nabídce jedné z top restaurací na světě Noma v Dánském Copenhagenu má zalistováno 5 vín. 

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby