Je tady někdo, komu prosperuje česnek bez moření (Sulkou, apod.)? Mám sadbu od pana Kozáka, ten doporučuje mořit, zatím jsem našla jednu jedinou radu na pěstování česneku bez chemie - horká lázeň (50 stupňů), optimálně v přesličkovém odvaru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo pěstujete někdo česnek bez jakéhokoliv ošetření? A vyroste vám pak něco? :-)

Prohlédnuto: 3399 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Nemořím, neošetřuju, sázím na podzim. Sklizeň velmi dobrá, stroužky zdravé, odér vydatný :).

Čerstvá rada od zkušeného pěstitele česneku: "Česnek chce sázet jako do peřinky" (načechraná, prokypřená půda).

Tady bych samozřejmě upozornil na více faktorů, co rozhodujou o úspěchu česneku. Jedním je druh a zpracování půdy, další je podnebí a situace v terénu, a taky odrůda a původ sadby. Jedním z důležitých faktorů je doba sázení, páč pozdní výsadby bývají úspěšnější než ty ranné. Je to dané útlumem výskytu sporů v pozdním podzimu.Klidně po prvních mrazících, kamarád z hané sází na štědrý den... A pokud si nejsme jisti stavem sadby, pak poválení v roztoku šetrného fungicidu neuškodí, pokud to pře

d sázením necháte důkladně oschnout. Neškodný je hypermangán. Jsou i systémové přípravky, ty však z principu odmítám. hypermangán se rozloží na drasLík a mangan, zcela bez škodlivých reziduí.

Bacha na ¨sadbu, páč zaplísněnou virozní  sadbu nepoznáte na palicích, avšak bezviroznost sadby zaručí pouze sedlák sám sobě, nebo pěstitelé kontrolovaní ukzuzem.

Horkou lázen bych vyloučil, přesličkový odvar je obdivuhodná záležitost s obrovským potenciálem...já peferuju havrana

Zatím jsem nemořil, výnosy mám spíše horší, ale je to spíše tím, že pěstuju teprve pár let, zkouším vhodné odrůdy a k dokonalé přípravě půdy mám zatím také daleko.

Česnek spíše podle odrůdy - srovnatelně připravená políčka a hodně odlišné výsledky - například u Bjetinu 1:6,5, u Japo 2 1:6, Vekan, Slavin. Benátčan 1:,3,5/4,5., ale Benátčan sázen částečně o Vánocích a částečně v březnu.

V průměru největší hlavičky měl pravděpodobně nějaký ruský klon, co jsem dostal na vyzkoušenou od máminy kamarádky z vesnice - přes 50 gramů. Jenže pouze 4 stroužky..Všechno ostatní také od pana Kozáka. U Japo 2 rozsah od malých česneků po 50+ (max 82 gramů), ale průměrná váha menší - něco přes 20 gramů. Bjetin něco přes 30 gramů na hlavičku, no a ostatní odrůdy pod 20.Mám záznamy, ale zrovna ne po ruce...:) 

Většina hnojena pouze kompostem, u Benátčanu měsíc či dva odleželý slepičí hnůj,  zarytý do hloubky, až pod vrstvou hlíny. Pár políček hnojeno minimálně a jedno dokonce vůbec.

Letos budu zkoušet prvním rokem Havrana, tak jsem zvědav, reference sbírá docela dobré :)

Z časových a testovacích důvodů musím využít částečně už použitá pole, ale snad to zachrání meziplodina, česnek byl zdravý, mohlo by se to zvládnout, uvidíme.

Díky za zkušenosti. Jsem ráda, že to někomu vyroste bez moření, tedy že je to možné, i když ten hypermangan a i Sulka není prý nic až tak hrozného. To z přesličky, to bude spíš výluh, ne odvar. Budu pěstovat prvně, loni na podzim se to nestihlo a na jaře jsem nesehnala sadbu. Sadbu mám asi nejkvalitnější, co se dá sehnat, a zasadím to tedy co nejpozději. Mám 4 odrůdy, i když od některé jen pár stroužků (Havran, Lukan, Jovan, Japo II - ta je jarní). Co se vejde, dám na záhon, který jsem zbastlila na jaře, je tam taková písčitá část, kterou jsem dokonala až v létě, a rostou tam jen fazole a řepa (zbytek si podmanila dýně). Do jara si rozmyslím, co k němu přidám, rozhodně mu dopřeju společnost aksamitníku, ale ráda bych i nějakou zeleninu.

Já půlku jo a půlku ne, rozdíly byly nulové. jen jsem odbočil a zkusil francouzlou odrůdu a.... zlatej havran. lukan, bjetin a ostatní české. I ty německé superodrůdy stojí za prd. Takže, věřmež, že pan kozák dobře ví, co pěstovat.Moc toho k vymejšlení není.Hlavně vylamovat ty hadí kebule, ty pacibulkový stvoly.Čím dřív, tím líp. brzdí to růst jako hrom. Jak jsme nechali na pacibulky, jsou poloviční palice.

   Dajte ešte nejaké rady,cesnak je snád jediné čo mi za svet nejde poriadne vypestovať.

Již asi 15 let sázím nemořený česnek a zatím jsme měl vždy skvělou sklizeň. Výsadbu provádím pouze na podzim a používám vlastní sadbu (paličák).

Také nemoříme každý rok velká úroda. Máme více druhů ani nevíme jaký. Neryjeme jen vrstvíme bio materiál. Na podzim zasadíme posypeme slámou nebo listím. Nemusíme plet roste jen česnek.

Tchán mořil, ryl, sypal nějaký ty hnojiva a plesnivělo 

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby